Een terugblik op 2021. Zo werkten de mensen van Hosting2GO thuis

logo
door: Guido 28-12-2021| Leestijd: 8 minuten| Categorie: Algemeen

In het laatste blog van dit jaar kijk ik samen met mijn collega’s terug op 2021. Een jaar waarin opnieuw veel werd thuisgewerkt. Ik vroeg ze hoe het thuiswerken bevalt en hoe ze dat zo aangenaam mogelijk maken.

Inmiddels zitten we in een nieuwe lockdown en is het advies weer: werk zoveel mogelijk thuis. Het onderwerp is daarmee niet alleen een terugblik. Thuiswerken is weer actueel.

De positieve kanten van thuiswerken

Laten we maar meteen met de positieve punten beginnen. Er zitten toch echt wel voordelen aan het thuiswerken. De belangrijkste zijn later opstaan, vaak ook later naar bed en geen woon-werkverkeer. Met name de collega’s die met het OV reizen noemen dit vaak.

Ik woon op tien minuten rijden van kantoor en toch scheelt thuiswerken me per dag een uur tijd. Onze directeur Patrick merkte ook wat voordelen. “Je hoeft niet na te denken over files en tanken. Rustig douchen en met de hond wandelen. Daarna een muziekje aan en je kunt aan de slag”.

Mental health

Grafisch designer en video-editor Steven vond thuiswerken prettig: “Het was voor mijn mental health goed om even weg te zijn van kantoor”. Dat is iets waar ik me wel in kan vinden. Het geeft rust, al is het ook fijn om op kantoor te zijn. De afwisseling is prettig.

We hebben aardig wat muziekliefhebbers binnen Hosting2GO. Daarbij lopen de smaken wel uiteen. Dan is het extra fijn als je de hele dag naar je eigen muzieksmaak kunt luisteren. Je hoeft dan ook geen hoofdtelefoon op en wisselt net zo makkelijk van muziek via de platenspeler naar de boxen aan de PC.

Thuiswerken onder het genot van een muziekje.

Oh, en hoewel de toiletten op kantoor best proper zijn, het toilet thuis krijgt vijf sterren. Dat geldt voor sommige collega’s ook voor de koffie thuis, maar of die twee met elkaar te maken hebben…

Investeren in je werkplek is een must

Onze helpdesk werkte al regelmatig thuis, voornamelijk in het weekend. Daardoor was de overstap voor onze supportmedewerkers niet zo groot. Toch heeft vrijwel iedereen geïnvesteerd in de thuiswerkplek.

Waar sommigen begonnen op de bank in de huiskamer, heeft iedereen nu een aparte plek ingericht. Met een goede reden.

“Het is toch wel fijn als je niet in dezelfde ruimte hoeft te ontspannen als waar je zit te werken”, aldus Nina, onze teamlead grafisch design.

Thuiswerken doe je niet altijd alleen. Grafisch designer en video-editor Steven haalde AirPods Pro in huis, zodat hij van muziek kon genieten als zijn vriendin ook thuis aan het werk was. Door de noise cancelling functie kon hij ongestoord werken als zijn vriendin met klanten belde.

Goede bureaustoel

Beeldschermen en bureaustoelen worden het meest genoemd als investeringen in de thuiswerkplek. Sommigen hebben tijdelijk hun monitoren of bureaustoel van kantoor meegenomen naar huis.

“Mijn oude bureaustoel was zo goed als versleten, wat vooral merkbaar was tijdens de plakkerige zomer van 2020. Kunstleer helpt dan niet echt”, aldus Bart, de nieuwe teamleider van onze helpdesk.

“Juist die warme zomer deed mij besluiten om een airco op mijn werkplek op zolder te installeren. Ik was uitgedroogd door een combinatie van de extreme hitte en te weinig drinken. De afgelopen zomermaanden was het niet zo warm, dus ik heb de airco nog nauwelijks nodig gehad.”

Lekker computeren

We zijn natuurlijk een IT-bedrijf. Wij noemen dat ‘lekker computeren’. Hoe ziet de werkplek er dan uit? Dat verschilt. PC of laptop, Windows, Mac of Linux… zoveel mensen, zoveel smaken.

De meeste collega’s beginnen over hun beeldschermen. Zo geniet Patrick van het 27 inch scherm van zijn iMac. Nina haalde een 4K-beeldscherm van Samsung in huis om nog beter te kunnen werken met de Adobesoftware.

Deze gadgets gebruiken we tijdens het thuiswerken.

Ik kocht een ultra-wide scherm van iiyama en stapte over van Windows naar Mac. Ik werd gek van de herrie van de Windows PC. De M1 Mac Mini is echt heel stil. Heerlijk!

Waar Patrick juist Windows op zijn Mac gebruikt (“De download van Windows 11 loopt as we speak”), heeft Steven zijn Mac helemaal ingeruild voor een Windows laptop (“en het voelt goed.”)

Nina: “Ik vind het verwarrend om twee verschillende systemen te gebruiken. Ik houd het bij mijn trouwe Lenovo Windows laptop. Dan kun je ook nog eens op een andere plek werken, hoewel ik in de praktijk toch het liefst mijn 4K-scherm gebruik.”

Thuiswerken betekent ook online overleggen. Waar Patrick een 4K-webcam kocht, twijfelde Bart daarover. “Uiteindelijk vond ik het zonde omdat ik het, op een paar online meetings na, verder niet gebruik.”, zegt hij daarover.

Een van onze designers, Tessa, was vooral blij met haar iPad: “Samen met de Apple Pencil is het ideaal om te schetsen of aantekeningen te maken”.

Zorgen voor een goede sfeer

“Het is geen hardware, maar ik heb echt veel plezier van mijn extra grote theemokken van IKEA en natuurlijk van mijn pantoffels. Ook een fleece deken en een kleed voor onder mijn bureau maakten het cozy om thuis te werken.”, aldus Patrick.

Tessa heeft haar thuiswerkplek flink verbouwd: “Het was vrij leeg. Als je er zoveel tijd doorbrengt, is het wel fijn als het sfeer heeft.” Steven zorgde voor extra inspiratie door zich te omringen met LEGO.

Bij mij kwam het kerstpakket van vorig jaar goed uit; de Philips Hue heb ik verder uitgebreid met een hub en extra lampen. Warm licht tijdens een video-call en daarna weer de concentratie stand selecteren met witter licht, ideaal!

Zo werkten de mensen van Hosting2GO thuis.

Dat klinkt allemaal hosanna dat thuiswerken. Is er dan niets negatiefs te noemen?

De negatieve kanten van thuiswerken

We blijken best een hecht team te hebben, want we misten elkaar! “Samenwerken en overleggen is op afstand toch net iets anders”, merkt Tessa op. Nina valt haar bij: “Persoonlijk overleggen vind ik toch prettiger.”

Verder wordt ‘afgeleid worden’ vaak genoemd. Ding-dong… pakketbezorgers maakten overuren. Iedereen herkent het wel; ondanks het thuiswerkadvies leek het wel of mijn buren nooit thuis waren.

Bart vond dat aan de andere kant juist wel fijn. Je kunt namelijk ook wat makkelijker iets voor jezelf bestellen zonder rekening te houden met de bezorgmomenten.

“Ongegeneerd YouTube filmpjes kunnen kijken was in het begin echt een valkuil”, zegt Bart. “Aan de andere kant sla je ook eerder een pauze over, wat eigenlijk ook niet goed is.”

In beweging blijven

Andere negatieve punten zijn; minder bewegen en meer eten. Geen goeie combi.

“De verleiding is groot om even naar de snoepkast te lopen en wat lekkers als tussendoortje te nemen”, geeft Patrick aan. Bart: “Mijn kaakspieren hebben de meeste beweging gehad.”

“Tussendoor maakte ik wel een wandeling maken in de pauzes, maar uiteindelijk was dat echt te weinig”, aldus Nina.

Ik woon zelf vrij dicht bij het kanaal. Een heerlijk rustige plek om in de pauzes even op een bankje in de zon te zitten of om een collega te bellen.

Steven downloadde een app waarmee hij zelf thuis oefeningen kon doen. De honden van collega’s hadden juist baat bij het thuiswerken. Tessa: “In de pauze ging ik de hond uitlaten.”

Waar andere collega’s vaak gebruikmaakten van de extra tijd om uit te slapen, hield Patrick zijn normale ritme aan. “Dan houd je tijd over om ’s morgens voor het werk een rondje te hardlopen.”

Toch op kantoor

Voor een aantal collega’s was aanwezigheid op kantoor toch noodzakelijk. Zo werd Stefan ingewerkt op de helpdesk. Dat inwerken is lastig op afstand te doen, omdat er echt veel bij komt kijken.

Ook systeembeheerder Gavin en office manager Richard waren tijdens de lockdowns veelvuldig op kantoor te vinden.

“Het was lekker rustig in de trein”, vertelt Richard. “Je merkt dat er nu weer veel scholieren zijn die met het OV reizen.”

Rustig en productief

“Mijn taak is om alles op kantoor in goede banen te leiden. Als dan bijna niemand op kantoor is, heeft dat wel impact op je werk. Ik heb de tijd goed kunnen gebruiken om wat taken waar ik normaal niet zo snel aan toe kom weg te werken”.

Hoewel hij op kantoor een stuk productiever was zonder veel collega’s, miste Richard toch vooral het onderlinge contact. “Onze projectmanagementtool vertelt wel waar iemand mee bezig is, maar niet hoe iemand zich daarbij voelt.”

Systeembeheerder Gavin aan het werk in ons datacenter.

Gavin kon thuis niets doen en was dus ook op kantoor en in het datacenter aan het werk. “Vooral tijdens de eerste lockdown, toen ik nog stage liep, was het echt rustig op de weg. Inmiddels duurt de rit naar kantoor weer net zo lang als daarvoor.

Ik kon mijn stage bij Hosting2GO gelukkig afronden, al waren de beoordelingen wel ineens online. Dat was wel even wennen.”

Ook alle andere stages zijn ondanks de beperkingen gelukkig succesvol afgerond.

Inmiddels werkt een groter deel van het personeel weer op kantoor. We hebben geïnvesteerd in het veilig maken van de werkplekken en we hebben ruimte genoeg om afstand te kunnen houden.

Gavin: “Daarvoor hadden we een tijdje shifts van gedeeltelijke bezetting op kantoor. Dat vond ik de prettigste periode. Rustig op kantoor en echt contact met collega’s.”

Uiteindelijk kunnen we als team van Hosting2GO concluderen dat het prettig is om thuis te werken. Aan de andere kant is het ook fijn om iedereen weer regelmatig te zien, anders dan via een video call.

Onze vacatures

Wil je meer dan alleen een kijkje achter de schermen en onderdeel uitmaken van ons team? We hebben nog een aantal vacatures.

Bekijk snel onze actuele vacatures!

logo
Over: Guido

Guido heeft een voorliefde voor WordPress en video. Logisch dat video’s over WordPress hem helemaal enthousiast maken. Hij schrijft, filmt, monteert en is daarnaast de vraagbaak voor de mensen van de Hosting2GO Helpdesk.