5 online video trends voor 2016

logo
door: Guido 31-12-2015| Leestijd: 7 minuten| Categorie: Video

Video is ‘booming’ en biedt uitzonderlijke resultaten binnen contentmarketing en zoekmachine-optimalisatie. Daarnaast inspireert online video je klanten en bindt ze aan je bedrijf. Mits goed uitgevoerd natuurlijk.

Verbeter je website en contentproductie met deze 5 online video trends voor 2016.

Volgens wereldwijd ICT-bedrijf Cisco zal in 2018 zeker 69% van het internetverkeer voor rekening van video komen. Start dus nu met het inzetten van video in je communicatie om niet de boot te missen en aansluiting te vinden bij de kracht van online video en de trends in ons land.

1. Kijkgedrag verandert

Niet alleen de markt maar zeker je klanten zullen meer naar video gaan vragen. Let op hun gedrag en platformen waarop ze video consumeren.

Wist je dat er elke minuut 300 uur aan video naar YouTube wordt geüpload? Dat is 12 keer meer dan vijf jaar geleden. Tussen 2012 en 2014 is het mobiel kijken naar video met maar liefst 400% gestegen.

Daarnaast kijkt 81% van de consumenten op hun tv naar online video’s die langer dan 10 minuten duren en 65% kijkt zelfs meer dan 30 minuten.

Bij warm weer kijken consumenten 6x meer video’s op mobiele apparaten en als het kouder is dan kijkt men 29% langer naar video’s.

[add_image title=”Youtube video bewerkscherm” id=”1″ img=”//www.hosting2go.nl/assets/uploads/2015-12-31-youtube-video-bewerkscherm.jpg” alt=”Een video upload in het bewerkvenster van YouTube.”] Een video upload in het bewerkvenster van YouTube.[/add_image]

2. Social media en video

Video’s worden beter bekeken dan foto’s en veel beter dan tekst, dat geldt ook voor social media. Facebook richt haar pijlen op de concurrentie, zoals videoplatform YouTube, en maakt de tijdlijn steeds beter geschikt voor online video.

Plak dan ook niet de link naar je YouTube-video in een Facebook-bericht, maar upload de video direct naar het sociale platform.

Berichten die daar met video worden geplaatst zullen eerder op de tijdlijn van je volgers worden getoond ten opzichte van posts met alleen een foto.

Bovendien spelen video’s die je uploadt naar Facebook meteen af in de tijdlijn. YouTube-video’s die je op jouw tijdlijn plaatst doen dit niet.

Naast de twee eerder genoemde social mediakanalen zetten ook bijvoorbeeld Twitter, Instagram, Vine en zelf Snapchat steeds meer in op online video.

Snapchat berekende dat verticale video’s tot negen keer meer helemaal worden bekeken dan horizontale video’s op dat platform. Denk dus goed na welke videocontent je op welke manier op welk platform toont.


Gebruik video op social media niet om alleen maar je boodschap te pushen. Creëer content die bij je doelgroep aansluit, hen aanspreekt en biedt antwoord op vragen die zij hebben. Je trekt dan met je video’s mensen naar je toe in plaatst van dat je alleen maar aan het zenden bent.

3. Mobiel mobiel mobiel

De voorspellingen voor 2016 en verder tonen aan dat mobiel, zowel smartphone als tablet, meer gebruikt zullen gaan worden dan de desktop computer. Dit komt met name door het gebruiksgemak en de beschikbaarheid van grotere databundels voor mobiele apparaten.

Van het aantal video views begin 2015 kwam 20% vanaf mobiele apparaten en geschat wordt dat het aantal naar 50% oploopt in 2016.

Als je nagaat dat kijkers in 2014 ruim 23% van hun tijd spendeerden naar het kijken van video’s van 30 tot 60 minuten op hun tablet, dan kan je aan je water voelen dat online video de toekomst heeft.

Overigens was 45% van de video’s die mobiel werden bekeken korter dan 6 minuten.

Video leent zich uitstekend voor mobiele weergave via een responsive website.

4. Online video advertenties renderen beter en worden langer

Er zit ook flinke groei in het aantal video-advertenties en het rendement daarvan. Met de bewegende beelden kan je als bedrijf goed inspelen op de interesses van consumenten en je doelgroep.

Maak je content waar vraag naar is? Dan zorgt adverteren in een nichemarkt voor meer conversie voor je bedrijf. Produceer dus online video op maat.

Upload het ook direct op de social mediakanalen die je doelgroep gebruikt. Zo gaat bijvoorbeeld Facebook erg slim om met video-advertenties.

Via ingewikkelde algoritmes wordt gekeken naar wat je leuk vindt en waar je interesses liggen. Daarop worden advertenties afgestemd. Youtube doet dat (nog) niet.

Laat deze feiten je overtuigen van de kracht van video-advertenties:

  • De gemiddelde Click Through Rate (doorklikpercentage / CTR) van video-advertenties is 1,84%, de hoogste CTR van alle digitale advertenties.
  • De CTR van een video advertentie die niet over te slaan is en korter dan 15 seconden, is 2,2%. De ratio van een niet ‘te skippen’ commercial is 1,4%.
  • Een video-advertentie van 16 tot 30 seconden heeft een CTR van 2,5% als deze niet over te slaan is en een waarde van 1,8% als deze overgeslagen kan worden.
  • Duurt een video-advertentie langer dan 30 seconden dan daalt het doorklikpercentage flink naar respectievelijk 1,3 en 0,8 procent.
  • 92% van video’s-advertenties die korter dan 15 seconden duren en niet over te slaan zijn voordat de gewenste content wordt getoond, wordt helemaal uitgekeken. Bij video’s die je kan ‘skippen’ is dat nog meer 9%.
  • Bij video-advertenties van 16 tot 30 seconden die niet over te slaan zijn kijkt 94% van de mensen deze helemaal af. Is de video te ‘skippen’ dan daalt dit naar 12 procent.
  • Advertenties die langer dan 30 seconden zijn en niet over te slaan, worden door 96% van de kijkers volledig bekeken. Voor ‘Skip-able’ video-advertenties geldt dit nog voor 14%.

De conclusie is dat wanneer een kijker gedwongen een video-advertentie moet uitkijken voordat de gewenste content wordt getoond, hij dit eerder zal doen naarmate de commercial langer duurt. Daarbij heeft een video tot 30 seconden de beste gemiddelden qua doorklikken naar bijvoorbeeld de achterliggende website.

Kijktijd

Als je weet dat 46% van videokijkers vindt dat een video-advertentie niet langer dan 15 seconden moet duren, dan is het slim hier bij jouw productie rekening mee te houden.

Een speeltijd van 16 tot 30 seconden vindt 35% van de kijkers lang genoeg en 13% zegt online videocommercials van 31 seconden tot 1 minuut acceptabel te vinden.

Nog maar 6% accepteert advertenties die langer dan 1 minuut duren.

5. Video wordt persoonlijker en goedkoper

Het jaar 2016 wordt dat van de persoonlijke touch in video’s, want daarmee onderscheid jij je van de rest in het overvolle online landschap.

Vertel jouw authentieke verhaal op je eigen manier, zodat het gevoel van jouw bedrijf het best tot zijn recht komt.

De kijker, of eigenlijk je doelgroep, kan zich dan het best identificeren met jouw kernwaarden. De zogenaamde ‘engagement’ en merkentrouw zal hierdoor stijgen.

Daarnaast zal jouw (potentiële) klant eerder geneigd zijn om tot aanschaf over te gaan. Iets wat je wilt natuurlijk, want daarmee krijg je brood op de plank.

Met de kernwaarden van je bedrijf verwerkt in een productvideo, kan je jouw producten aan ‘de juiste man’ brengen.

De prijs daalt

Wanneer iets steeds meer standaard wordt in het dagelijks leven, des te goedkoper is het te produceren. Dit is het verhaal van vraag versus aanbod. Nu er steeds meer vraag komt naar de productie van online video, spelen steeds meer audiovisuele bedrijven hierop in.

Video blijft een bewerkelijk medium, maar online en mobiel wordt veel meer genoegen genomen met kortere video’s. Het draait vooral om de niet commerciële boodschap die je deelt, waarmee je klanten trekt. Korter is sowieso goedkoper.

Succesjaar

De feiten en cijfers tonen overduidelijk de kracht van online video aan, dat kan je niet negeren.

Wordt het ook voor jou tijd om met online video te starten binnen je marketingactiviteiten en van 2016 een succesjaar te maken.

logo
Over: Guido

Guido heeft een voorliefde voor WordPress en video. Logisch dat video’s over WordPress hem helemaal enthousiast maken. Hij schrijft, filmt, monteert en is daarnaast de vraagbaak voor de mensen van de Hosting2GO Helpdesk.