Je bedrijf digitaal voortzetten? Start een online leeromgeving

logo
door: Bart 01-09-2020| Leestijd: 11 minuten| Categorie: Bedrijfsvoering

Veel ondernemers met contactberoepen zoeken door corona naar nieuwe manieren om hun klanten te blijven bedienen. Voor personal trainers, coaches, sportscholen of yogastudio’s is een online leeromgeving het antwoord.

Creatieve ondernemers starten met geïmproviseerde lessen in een besloten Facebook Groep. Met recente aanpassingen door Facebook een prima oplossing.

Toch hoor ik ook geluiden om de lessen en content meer in eigen beheer te houden. Dat is mogelijk met een online leeromgeving, een LMS.

Wat is een LMS?

LMS staat voor Learning Management System. Hiermee kun je cursussen en trainingsmateriaal online aanbieden. Je installeert het op je hostingpakket, zodat het onder je domeinnaam valt. Voor veel ondernemers een vertrouwde basis van hun bedrijf.

Daar houden de mogelijkheden van een LMS niet op. Je kunt jouw cursisten of leerlingen namelijk heel goed volgen in hun ontwikkeling. Je hebt inzicht in de voortgang en resultaten.

Met oefenvragen of zelfs korte examens binnen de leeromgeving kun je de opgedane kennis meteen toetsen.

Voor wie is een online leeromgeving geschikt?

Je vraagt je misschien af of zo’n online leeromgeving voor jou een geschikte oplossing is.

Op het moment dat er binnen jouw organisatie structureel kennisoverdracht plaatsvindt, voornamelijk van steeds dezelfde kennis, en dat is in veel organisaties zo, dan kun je een LMS gebruiken.

Van personal trainer en dansleraar tot kennisoverdracht tussen collega’s, er is altijd een vorm te vinden waarbij een online leeromgeving voor jou de moeite waard is.

Veel hangt natuurlijk af van het soort kennis dat je wil overdragen en hoe belangrijk contact is.

LMS niet altijd de beste oplossing

Bij een vechtsport kun je bijvoorbeeld best basisbewegingen en -oefeningen via een uitlegvideo overbrengen. Het daadwerkelijke sparren, waarbij de fysieke feedback belangrijk is, kun je online moeilijk nabootsen.

Het is dus niet voor alle vormen van kennisoverdracht geschikt. Daarnaast zijn er nog wel wat belangrijke voordelen en nadelen te noemen.

Voordelen van een online leeromgeving

Laten we beginnen met de positieve punten. Ten eerste levert een LMS een flinke kostenbesparing op, zowel voor de organisatie als de deelnemers.

Omdat gebruikers thuis de leeromgeving kunnen starten, bespaar je op de kosten. Je hoeft geen ruimte te huren, geen lunch te verzorgen en je verbruikt ook geen extra elektriciteit. Ook reiskostenvergoedingen behoren tot het verleden.

Besparingen in tijd en geld

Het kost minder tijd omdat er simpelweg geen reistijd is. Iedereen kan tegelijk de omgeving gebruiken. Het maken van meerdere lesgroepen is hierdoor niet meer nodig.

Het maakt leren op eigen tempo mogelijk. Gebruikers kunnen op ieder moment en op iedere plek de omgeving benaderen en de lessen vanaf hun eigen apparaten volgen.

Veel mensen leren tegenwoordig liever online dan op een andere manier. Een online leeromgeving is een eigentijdse oplossing die velen aanspreekt.

Nadelen van een LMS

Er kleven ook wat nadelen aan een LMS. De belangrijkste heeft betrekking op discipline en motivatie.

Het blijkt dat online cursisten doorgaans een betere zelfdiscipline ontwikkelen. Toch kan een online training voor ongemotiveerde deelnemers extra lastig zijn.

Dit is grotendeels te verhelpen door er, net als in een klassikale setting, wat meer bovenop te zitten. Dat vereist inzicht in de activiteiten en voortgang van de cursisten.

LMS gebouwd rond voortgang

Gelukkig zijn online leeromgevingen gebouwd rondom de voortgang. In een LMS kun je de content vaak goed structureren door hoofdstukken aan te brengen.

Lessen kunnen bovendien in korte stukjes worden opgedeeld. Doordat het systeem bijhoudt waar iemand gebleven is, kun je de voortgang goed in de gaten houden.

Gebrek aan toezicht bij examens

Een examen is een moment waarbij wordt aangetoond dat de stof wordt beheerst. Vaak is het van belang dat de toetsing eerlijk en gelijkwaardig verloopt.

Op die manier toetsen, is met online examens op afstand een hele uitdaging. Iets waar veel onderwijsinstellingen de afgelopen maanden flink mee worstelden.

Welk Learning Management Systeem is geschikt

Om te bepalen welk systeem voor jou het meest geschikt is, moet je antwoord hebben op een aantal vragen.

Allereerst moet je weten aan welke eisen het systeem voor jou moet voldoen. Online yogalessen hebben nu eenmaal andere eisen dan een training onderwater lassen.

Met die eisen ga je op zoek naar een systeem dat daar in de basis al zo goed mogelijk bij past. Veel systemen kennen uitbreidingsmogelijkheden voor specifieke onderdelen.

Geld verdienen met een LMS

Wil je een deel van de gemiste inkomsten uit je bedrijf opvangen met een online leeromgeving? Dan moet je bij de keuze van je systeem ook met een aantal zaken rekening houden.

Voor bijvoorbeeld dans- of yogalessen is het wellicht onderdeel van het bestaande abonnement. Je kunt het echter ook los aanbieden en daarmee nieuwe cursisten enthousiast maken.

Via een LMS kun je bijvoorbeeld betalingen accepteren en een abonnementsvorm aanbieden.

Leeromgeving uitbreiden

Er zijn voor veel systemen uitbreidingen te vinden die koppelen aan een boekhoudprogramma of betaalplatform, zoals iDEAL of Credit Card. Dat maakt het geld verdienen met je lessen en trainingen echt een haalbare kaart.

De verschillen tussen de systemen zijn klein en zitten juist in dat soort details. Denk dus goed na over wat je (nu en in de toekomst) nodig denkt te hebben.

Het is geen pretje om je hele leeromgeving te moeten ombouwen naar een ander systeem omdat je ineens een functie nodig hebt die niet beschikbaar is in je huidige systeem.

Online leeromgeving in WordPress

Heb je al een WordPress-website? Dan kun je eenvoudig een leeromgeving aan je website toevoegen. Er zijn verschillende plugins beschikbaar waarmee je jouw website kunt uitbreiden met deze mogelijkheden.

Leeromgeving maken in WordPress

Als je gebruik maakt van het Content Management Systeem (CMS) “WordPress”, dan kun je gebruik maken van een van de onderstaande plugins *:

Naam plugin: Actieve installaties: Vereiste WordPress: Getest tot WordPress: Vereiste PHP versie: Kosten betaalversie:
LearnPress 90.000+ 3.8 of hoger 5.5 Onbekend Vanaf $ 49,-
LearnDash 20.000+ 4.6 of hoger 5.4.2 7.0 of hoger Vanaf $ 159,-
LifterLMS 10.000+ 4.8 of hoger 5.5 7.2 of hoger Vanaf $ 99,-
MasterStudy LMS 10.000+ 4.6 of hoger 5.4.2 Onbekend Vanaf $ 39,-
Sensei LMS 8.000+ 5.3 of hoger 5.5 7.0 of hoger Vanaf $ 129,-
WP Courseware (voor WooCommerce) 2.000+ 4.8 of hoger 5.5 Onbekend Vanaf $ 124,50

* Deze tabel is bijgewerkt op 1 september 2020

Zoals je hierboven kunt zien is LearnPress de meest gebruikte plugin. Ook LearnDash wordt veel gebruikt. Beide plugins hebben veel overeenkomsten en verschillen op details. Beide hebben voldoende mogelijkheden om uit te breiden.

Meer over LMS is WordPress

Tijdens de eerste WPNL Live 2020 liet edublogger Karin Winters zien waarom je niet hoeft te investeren in dure LMS systemen. Met WordPress en LearnDash kun je vrij eenvoudig effectieve online leeromgevingen maken.

In het filmpje hieronder laat Karin zien welke keuzes zij gemaakt heeft. Bijvoorbeeld: Welke plugins er zijn gebruikt (naast de standaard must haves), waarom en hoe open badges gebruikt worden.

Daarnaast laat ze zien wat de kracht is van korte (micro)modules en waarom blended leren (dus face-to-face en online gecombineerd) het meest krachtig is.

Online leeromgeving in Joomla

Voor Joomla is er eigenlijk maar één belangrijk LMS: JoomlaLMS.com. Een andere module is LMS King. Deze wordt echter maar weinig gebruikt.

Wil je met een LMS aan de slag en ben je bekend met Joomla? Dan adviseer ik Moodle vanwege de mooie integratie tussen beide platformen.

Online leeromgeving maken met Moodle

Moodle is open source software voor online leeromgevingen. Het is een bekend pakket onder onderwijsinstellingen en wordt daar al jaren gebruikt.

Er zijn ongeveer 60 miljoen gebruikers op ongeveer 65.000 scholen in 216 landen. Moodle is beschikbaar in verschillende talen, waaronder het Nederlands.

Het is een zeer uitgebreid systeem. Het is voor de meeste ondernemers dan ook te ruim opgezet voor wat ze nodig hebben. Voor scholen en onderwijsinstellingen kan het een mooie oplossing zijn.

Andere oplossingen die meer gericht zijn op scholen en onderwijsinstellingen zoals Universiteiten zijn Dokeos en Chamilo.

Extra tips

Ga je aan de slag met het bouwen van een online leeromgeving? Dan zijn er nog een paar punten waar je extra rekening mee kunt houden.

Gebruik een subdomein

Het is aan te raden om je leeromgeving in een eigen subdomein of submap te plaatsen en het dus niet te integreren in je hoofdwebsite.

Hoewel het slim lijkt om dit te doen, je hebt immers al een kant-en-klare omgeving waar je het aan toe kunt voegen, is het beter om het in losse omgevingen te houden.

Een LMS kan wat zwaarder zijn dan een gewone website. Door dit te combineren, kan je website trager worden. Door de leeromgeving en je hoofd-website los te koppelen, voorkom je dat je bezoekers op de website last hebben van het zwaardere systeem.

Opbouwen van je online leeromgeving

Het opzetten van je cursussen in een LMS is best een flinke klus, naast het maken van de lessen zelf. Het is in elk geval niet in een dag af.

Het aanmaken van de structuur kan veel werk zijn. Daarna is het vullen van de lessen, het opzetten van betaalmogelijkheden en het inrichten van de toetsen en voortgangsmonitoring ook nog wel een heel karwei.

Neem er dus de tijd voor.

Betaalde trainingen aanbieden met WooCommerce

Om gebruikers te laten betalen voor een cursus of training, kun je veel WordPress LMS-plugins koppelen aan de meestgebruikte webshop-mogelijkheid voor WordPress; WooCommerce.

Conclusie

Er zijn dus verschillende hulpmiddelen om je bedrijf online voort te zetten, ondanks dat persoonlijk contact bemoeilijkt wordt door de huidige maatregelen of je minder opdrachten krijgt voor je hoofdwerkzaamheden.

Zo kun je bijvoorbeeld als fotograaf een fotografiecursus of Photoshop-training aanbieden. Als yogastudio kun je online video-lessen verzorgen. Personal Trainers kunnen oefeningen online uitleggen en zien of de sporter deze ook gedaan heeft.

De mogelijkheden zijn eindeloos. In deze tijd is het belangrijk dat je gebruik maakt van de kansen die online je biedt. Waar ga jij een LMS voor inzetten?

Onbeperkt dataverkeer op je hostingpakket

Meer online werken en leren betekent meer dataverbruik. Daarom bieden we vanaf nu op al onze hostingpakketten onbeperkt dataverkeer aan. Zo kun je zonder zorgen mailen, studeren en je online zichtbaarheid vergroten.

logo
Over: Bart

Bart helpt dagelijks onze klanten via de helpdesk met de juiste oplossingen. Naast kennis over hosting en websites weet hij bijzonder veel over films, waardoor tegenstanders deze categorie steevast overslaan bij een spelletje Buzz!