Het belang van een opgeruimd hostingpakket

logo
door: Bart 30-01-2020| Leestijd: 6 minuten| Categorie: Webhosting

Webhosting heeft onderhoud nodig. Het opruimen van bestanden is om meerdere redenen belangrijk. Ik neem de belangrijkste redenen met je door.

Niet elke website is hetzelfde. De ene website heeft meer opslagruimte nodig dan de andere. Als je bij ons het Standard Webhosting pakket afneemt, heb je maar liefst 7,5 GB aan opslagruimte beschikbaar.

Meestal voldoende ruimte beschikbaar

Dit is meestal ruim voldoende om bijvoorbeeld een website te kunnen plaatsen. Je opslagruimte wordt niet alleen voor je website gebruikt. Ook opslag van e-mail telt mee.

Stel, je hebt 1 GB aan e-mail berichten met bijlagen, dan heb je nog 6,5 GB over voor zowel je website als de mail.

Het kan voor komen dat je de schijfruimte-limiet op jouw hostingpakket bereikt. Je krijgt van ons dan een melding om je hostingpakket op te ruimen.

Bekijk je verbruik

Je kunt ook preventief de statistieken van je hostingpakket in de gaten houden. Ga hiervoor naar het Control Panel van je hostingpakket.

De statistieken vind je in het Dashboard onderaan. Hier wordt aangegeven wat je dataverbruik is en hoeveel schijfruimte je gebruikt en wat voor data dit inneemt. Verder staat hier een overzicht van de grootste mailboxen binnen je pakket.

Bekijken van statistieken voor het opruimen van de schijfruimte.

Wanneer je met jouw cursor (muis) op een vlak in de schijf gaat staan, zie je per onderdeel hoeveel schijfruimte er in gebruik wordt genomen.

De volgende onderdelen zijn hier zichtbaar:

  • httpdocs: dit is de map waar je website bestanden van je hoofddomein staan
  • Subdomeinen: hier staan de website bestanden van eventuele subdomeinen
  • Databases: Dit zijn de databases die je voor je website gebruikt
  • Mailboxen: Dit zijn de e-mail berichten van al je e-mailadressen horend bij je domein
  • Beschikbaar: Dit is de vrije ruimte die je nog beschikbaar hebt op je hostingpakket

In bovenstaande afbeelding zie je dat er 51% in gebruik is en dat er nog 3.61 GB beschikbaar is.

Waar zit het verbruik in

Met het statistiekenoverzicht in het Control Panel zie je dus in één overzicht hoeveel opslagruimte er momenteel in gebruik is en door welk onderdeel.

Bekijk het verbruik van je hostingpakket.

De map /httpdocs (de publiek toegankelijke map van je hostingpakket) en de mailboxen van je domein nemen vaak de meeste opslagruimte in gebruik.

Verbruik verminderen

Zodra je weet welk onderdeel veel ruimte in beslag neemt, kun je hiervan het verbruik verminderen. Hieronder staat per onderdeel beschreven hoe je dat kunt doen.

E-mail opslag verminderen

Zodra je mailbox(en) veel ruimte in beslag nemen en je deze wilt verminderen, kun je e-mails verwijderen. Ga hiervoor naar webmail. Deze is te benaderen via: webmail.domein.nl (vul bij domein.nl je domeinnaam in).

Controleer de volgende mappen op e-mails (vooral de e-mails met veel/grote bijlagen):

• Postvak IN
• Verzonden Items
• Prullenbak
• Eventueel zelf aangemaakte submappen

Zodra je deze e-mails vanuit de webmail verwijderd, zal deze gelijk ook van de server verwijderd worden. Dit is dus permanent! Het is aan te raden eerst een back-up te maken.

Haal je e-mail op via IMAP, dan verwijder je de mail ook lokaal. Sla e-mails en bijlagen dus eerst op voordat je de mail verwijdert.

Hoe kan ik mijn mailbox opschonen?

Database

Het opschonen van een database vereist wat gevorderde kennis. Het weghalen van de verkeerde tabellen uit de database kan gevolgen hebben voor de werking van je website.

Vaak neemt een enkele database niet veel opslagruimte in gebruik en is het opschonen hiervan vaak niet nodig. Wel kun je kijken of je nog meerdere (ongebruikte) databases hebt staan die je kunt verwijderen.

Maak altijd eerst een back-up van je databases.

Website-bestanden

De kans is groot dat de httpdocs map (je website bestanden) de meeste opslagruimte in gebruik neemt. Het verbruik hiervan verminderen is per onderdeel anders.

Wil je weten hoeveel er precies in een map is opgeslagen? Dan kun je dat vinden in het Control Panel via Filemanager.

Ga met je cursor van je muis over de naam van de map en klik dan op de drie bolletjes om het optie-menu te openen. Klik dan op de optie “Grootte berekenen”.

Bereken de grootte van een map in het Control Panel.

In een melding krijg je vervolgens de grootte te zien. Als de map heel veel data bevat, kan het berekenen van de map omvang wat langer duren.

Afbeeldingen optimaliseren

Foto’s worden tegenwoordig gemaakt met steeds betere camera’s met een hoge resolutie. Hierdoor is de gemiddelde grootte van een foto de laatste jaren flink gestegen. Een foto van 3 MB is niet meer ondenkbaar.

Je kunt deze foto’s, vóórdat je ze gaat uploaden naar je hostingpakket, eerst optimaliseren. Dat wil zeggen dat je de foto’s eerst gaat verkleinen naar een lagere resolutie.

Een foto van 20 megapixels is meestal niet noodzakelijk voor een website.

Maak foto’s kleiner

Er zijn verschillende foto bewerkingsprogramma’s waarmee je de foto’s kunt verkleinen. Je kunt het simpel houden met een programma zoals bijvoorbeeld Microsoft Paint. Je kunt uiteraard ook kiezen voor betaalde software zoals Adobe Photoshop.

Ontdek meer over het optimaliseren van afbeeldingen voor websites.

Video’s opruimen

Maak je gebruik van video op je website? Dan kan de ruimte die je verbruikt al snel oplopen.

Je kunt dit oplossen door de filmpjes extern te publiceren, zoals op YouTube, Vimeo of Wistia. Daarna embed je ze op je website.

De code hiervoor kun je, na het uploaden op het platform van je keuze, ophalen en plaatsen op de pagina van je website waar je de video wilt tonen.

Upgrade naar Premium Webhosting

Wil je geen bestanden of e-mails verwijderen of heb je gewoon extra opslag ruimte nodig? Dan kun je Standaard Webhostingpakket upgraden naar Premium Webhosting!

Je krijgt dan onbeperkte webruimte volgens onze Fair Use Policy. Fair use staat voor “redelijk gebruik”, ofwel normaal consumentengebruik.

Deze regeling zorgt ervoor dat we klanten, die misbruik maken van deze diensten zonder harde limiet, kunnen aanspreken op hun verbruik.

Onder de Fair Use Policy van Hosting2GO kun je op jouw hostingpakket naar hartenlust gebruik maken van webruimte en dataverkeer, zolang de door jou gebruikte hoeveelheid over langere periodes gemeten niet hoger is dan 3 keer de overeenkomstige limiet van ons basispakket.

Proactieve benadering bij overschrijding

Gebruik je meer dan drie keer de limiet van het basispakket, dan nemen we contact met je op.

We bekijken dan samen hoe we het verbruik kunnen verminderen of welke andere opties beschikbaar zijn om je toch van dienst te kunnen zijn.

Voordelen van Premium Webhosting

Daarnaast is bij Premium webhosting standaard een SSL-certificaat inbegrepen en krijg je snellere support via onze helpdesk.

Hoe houd jij je hostingpakket opgeruimd?

Upgrade naar Premium Webhosting

Soms heb je gewoon meer ruimte nodig.
Je kunt dan upgraden naar Premium Webhosting.

logo
Over: Bart

Bart helpt dagelijks onze klanten via de helpdesk met de juiste oplossingen. Naast kennis over hosting en websites weet hij bijzonder veel over films, waardoor tegenstanders deze categorie steevast overslaan bij een spelletje Buzz!