Blijf baas over je eigen content

logo
door: Nina 14-05-2015| Leestijd: 6 minuten| Categorie: SSL / veiligheid

Een website met een eigen domeinnaam is zeker zo gek nog niet. Al was het maar om de baas over jouw content te blijven! Het lijkt allemaal zo mooi: Facebook, Instagram, Flickr en ga zo maar door.

Social media is tenslotte bedoeld voor het delen van alles wat je bezighoudt. Wat velen zich niet realiseren is dat, door het uploaden van tekst, foto’s, video’s en geluid, de controle over dit materiaal grotendeels verloren gaat.

In de kleine lettertjes van Facebook en co staat vaak vermeld dat zij mogen doen wat ze willen met jouw creatieve uitspattingen.

Zo kunnen bijvoorbeeld foto’s gebruikt worden voor advertentiecampagnes, zonder dat jij er een cent voor terug ziet.

Of duiken je berichten in een totaal andere context elders op het web op.

In de voorwaarden van Facebook staat dat het platform je content mag gebruiken voor andere doeleinden dan waarvoor jij ze hebt bedoeld.

Meest vervelende is dat je daar helemaal niets tegen kunt doen, want door een bepaalde dienst te gebruiken ben je akkoord gegaan met de gebruikersvoorwaarden.

Zelfs uitschrijven en deleten van jouw account biedt dan weinig uitkomst, reeds geplaatst materiaal blijft in sommige gevallen tot in het oneindige eigendom van de desbetreffende site.

Opletten met copyright

Maak je (om maar wat te noemen) echt unieke foto’s, dan is het dus zeer onverstandig deze op een van de bekende sociale sites te dumpen, je geeft ze hiermee letterlijk uit handen.

In dat opzicht is een eigen site in eigen beheer een stuk veiliger.

Zeker: ook hier kunnen onverlaten aan de haal gaan met content, maar juridisch gezien sta je dan een héél stuk sterker.

Tref je foto’s aan op een andere website of zelfs in druk zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven? Dan is het voor elke advocaat een eitje om geld te halen bij de misbruiker.

Ook kun je zelf op jouw eigen site duidelijk aangeven dat al het daar geplaatste material, in welke vorm dan ook, door copyright beschermd is en niet verder verspreid mag worden zonder jouw uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.

Vrijheid, blijheid

Ook bloggen op de eigen website biedt veel meer vrijheden dan bij traditionele blogsites. Ten eerste ben je natuurlijk geheel vrij om te schrijven en plaatsen wat je wilt.

Met name Amerikaanse blogdiensten (dat zijn de meesten) zijn erg kieskeurig als het gaat om content.

Eén tepel teveel en je blog gaat zonder verdere toelichting op zwart of verdwijnt in het hoekje ‘adult content’.

Verder geldt dat een blog waar heel veel tijd in is gaan zitten zomaar kan verdwijnen als de achterliggende dienst ermee stopt.

Vandaar dat sommige fervente bloggers een schaduwblog bij een andere ‘blogprovider’ plaatsen. Feitelijk onzin, want je bent dan heel wat beter af door het draaien van je eigen blog op jouw eigen webhosting.

Het installeren van WordPress is niet ingewikkeld. Met een paar klikken is je blog online met de automatische installatie via de Hosting2GO Web Apps.

Daar is niks ingewikkelds aan, want het installeren van WordPress is niet veel meer dan een paar klikken in de Web Apps.

Daarna kun je jouw blog helemaal naar eigen wens en smaak inrichten en hoef je jezelf nooit meer druk te maken over externe regeltjes, copyrights en andere ellende.

Veilig

Een ander groot voordeel van de eigen site is natuurlijk dat je content eenvoudig veilig kunt stellen in de vorm van een, al dan niet lokale, back-up.

De kans dat er overigens iets dramatisch mis gaat is erg klein, want jouw site is veilig opgeslagen in een professioneel datacenter, waarbij automatisch voorzien is in reguliere back-ups.

Toch geeft de mogelijkheid tot een eigen reservekopie natuurlijk voor velen net dat beetje extra veilige gevoel.

Maildomein erbij

Tot slot en ook niet onbelangrijk, biedt een eigen site veelal meteen een aantal andere extraatjes. Onderdeel van je hostingpakket is, naast opslagruimte voor de site, ook eigen e-mail.

Ofwel: je beschikt over een professioneel ogend eigen e-mailadres met daarin je sitenaam verwerkt.

Is het adres van jouw website bijvoorbeeld Computerexpert.nl, dan ziet het tweede deel van jouw mailadres eruit als @computerexpert.nl.

Het deel voor het apenstaartje mag je zelf bedenken; je kunt net zo veel e-mailadressen binnen jouw domein maken als je wilt!

Ook leuk voor een gezinsdomein, denk aan Familievanhaarenonline.nl, mailadressen bestaan dan in ieder geval uit @familievanhaarenonline.nl.

Overigens gaat het hebben van een eigen e-mailadres een stapje verder dan alleen het feit dat het er leuk uitziet.

Ook nu geldt weer dat je niet bang hoeft te zijn dat de inhoud van verzonden en ontvangen berichten wordt gebruikt voor commerciële en (of) analytische doeleinden.

Dat gebeurt wél bij zo ongeveer alle gratis mailproviders, waarvan Gmail natuurlijk het schoolvoorbeeld is. Want je dacht toch niet dat een bedrijf als Google zomaar gratis allerlei diensten gaat weggeven zonder er wat aan te verdienen?

Persoonsgegevens zijn tegenwoordig veel meer waard dan welk bedrag in Dollars of Euro’s ook!

Op slot

Samenvattend kan dus gesteld worden dat een eigen site je vooral de controle over jouw eigen content en misschien nog belangrijker, jouw privacy weer teruggeeft.

Want als we even doordenken: een traditionele website of blog is bedoeld om content met de rest van de wereld te delen.

Door je content met een wachtwoord te beveiligen, bepaal je zelf wie toegang heeft.

Maar wat let je om jouw eigen site alleen toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld familie en betrouwbare vrienden? Dat kan door beveiliging met een gebruikersnaam en wachtwoord of een toegangscode.

Op die manier kun je zorgeloos vakantiefoto’s delen zonder angst voor het lokale (of ver weg wonende) ‘vieze oude mannetje’ dat aan de haal gaat met strandkiekjes van je kroost.

De wereld is door internet een heel stuk kleiner geworden, maar dat betekent helaas dat de grootste internationale criminelen en viezeriken feitelijk zo ongeveer bij je in huis wonen.

Beschermen van jouw content achter een inlogsysteem is dus zo gek nog niet! Allemaal dingen die met een eigen site net zo geavanceerd zijn te maken als je wilt.

Deel alleen met wie je wilt delen.

Blijf opletten

Ga je een eigen site opzetten? Zorg dan in ieder geval voor een duidelijke copyrightvermelding. Plaats bij voorkeur ook in elke geüploade door jezelf gemaakte foto of tekening een duidelijk zichtbare copyrightvermelding.

Speciale hulpmiddelen kunnen automatisch zorgen voor een zichtbaar of onzichtbaar (digitaal) watermerk.

Dit zorgt ervoor dat je bij misbruik van jouw materiaal juridisch gezien heel sterk in je schoenen staat.

Bedenk verder ook dat alles wat je op jouw eigen site plaatst, in principe door anderen te kopiëren en gebruiken is.

Ondanks dat je meer plaatsingsvrijheden hebt dan bij bijvoorbeeld een blogprovider, is het dus niet onverstandig voorzichtig te blijven.

Je gedachtegoed van vandaag is over tien jaar misschien lachwekkend achterhaald. Maar dankzij sites als Archive.org of Google Cache blijft content (ook van jouw eigen site) nog decennia lang rondspoken.

Blijf dus voorzichtig met het delen van jouw meningen of ideeën. Ter bescherming van jezelf en de mensen om je heen. Uiteindelijk moet je die afweging natuurlijk helemaal zelf maken, want ook dat is vrijheid.

logo
Over: Nina

Nina is één van onze creatieve duizendpoten. Als grafisch vormgever en illustrator geeft ze je in onze blogs graag advies over hoe je de beste website maakt.