Bloggen: wat heb ik nou te vertellen?

logo
door: Karin 20-10-2015| Leestijd: 5 minuten| Categorie: Blog

“Bloggen is goed voor u”, zeg ik regelmatig als ik me voorstel. Veel mensen die ik spreek zeggen juist: “Maar ik heb de wereld helemaal niets te vertellen.” In deze weblog ga ik in op waarom bloggen leuk is en hoe je de eerste stappen zet naar het bloggerschap.

Ooit begon ik mijn weblog om tegendraads te zijn. Ik dacht dat ik een weblog moest hebben om aan te mogen sluiten bij het Edubloggers-diner*.

Achteraf was dat helemaal niet zo, maar het kwaad was al geschied.

Het was voor mij een voor de hand liggende keuze om onderwijs gerelateerd te bloggen. Op WordPress.com is dat gratis en als het niets geworden zou zijn, dan had ik het allemaal zo weg kunnen gooien.

De gemiddelde docent heeft zijn of haar tijd hard nodig en kan daardoor niet vaak dingen uitproberen. Het testen van bepaalde softwarepakketten en later online tools, heb ik daarom op me genomen.

Dat is mijn werk. Een beschrijving, uitleg van de werking en toepasbaarheid in de lessen volgde.

Inmiddels durf ik ook af en toe mijn ongezouten mening te geven over andere onderwerpen, omdat een blog maken over onderwijs niet altijd even inspirerend is.

* Bij het Edubloggers-diner ontmoeten bloggers en niet-bloggers elkaar, vanwege de gemeenschappelijke interesse in onderwijs en leren, bloggen in het bijzonder en social media.

Overwegingen om te bloggen

Ik ben van mening dat iedereen iets te vertellen heeft maar zich er niet altijd van bewust is. De kennis en ervaring die jij hebt zou anderen kunnen helpen of inspireren.

Als privépersoon, maar ook als bedrijf, is bloggen een andere manier van jezelf profileren.

Wanneer je jezelf niet als expert in een vakgebied ziet, kun je bloggen ook zien als een dagboek. Je kunt terugkijken op datgene wat jou beweegt, maar ook je mening over bepaalde onderwerpen delen.

Door vaak te schrijven word je daar steeds beter in. Dat alleen al zou een argument zijn om een weblog bij te houden. Beter schrijven en je gedachten regelmatig op een rijtje zetten.

Mijn eigen weblog zie ik ook als een ‘extern geheugen’. Als ik iets tegenkom vraag ik mezelf vaak af: heb ik daar ook ooit iets over geschreven. Mijn weblog is dus mijn zoekmachine.

Bloggen kan onder meer via het CMS van WordPress.

Het ergens bijhoren vind ik eigenlijk ook wel heel leuk. Ik gaf al aan dat er jaarlijks een etentje is waar een aantal Edubloggers met elkaar eten en drinken en vooral veel praten en lachen.

Waar begin je en hoe pak je het aan?

Als je na deze blog bedacht hebt om te starten met een weblog, maar het spannend vindt, geef ik hieronder wat suggesties om je te oriënteren. Probeer het gewoon eens.

1
Lees andere blogs om inspiratie op te doen
Ligt jouw persoonlijke interesse bij reizen, eten of mode? Of wil je jouw kennis als ondernemer delen? Andere bloggers gingen je voor. Kijk daar eens af, welke stijl bevalt je en spreken de onderwerpen je aan?
2
Durf te vragen voor je live gaat
Vraag wat mensen uit jouw netwerk om een paar proefblogs van je te lezen en te voorzien van suggesties en feedback. Je kunt die vraag ook stellen aan een blogger die je inspirerend vindt.
3
Oefen eerst onzichtbaar
Zorg dat je al wat teksten verzameld hebt die je straks op je weblog wilt delen. Je mag daar best even tijd voor nemen en er aan sleutelen. Een weblog moet wel levensvatbaar zijn en je moet wel regelmatig een nieuwe blog maken. Verzamel dus alvast wat inhoud.
4
Ga als groep aan de slag
De drempel om te gaan starten met een weblog is soms hoog. Je zou als groep of team kunnen werken, want dan is het makkelijker om altijd een actuele blog klaar te hebben staan.Wij hebben (omdat sommige mensen drempelvrees hebben) enkele jaren geleden www.onderwijswijven.nl opgezet. Daar bloggen we gewoon met z’n allen. Een voetbalteam, een kookclub, een klas, een familie…dan blog je samen, kun je elkaar inspireren en (tekstueel en inhoudelijk) helpen.
5
Maak eens een gelegenheidsblog
Wat dacht je van een trouwblog, verjaardagsblog? Verzamel verhalen of laat een heleboel mensen hun verhaal over het bruidspaar of de jarige sturen. Geef alleen het webadres met inhoud cadeau aan de betrokkenen. Je hoeft dan nog niet zelf de teksten te maken, maar oefent wel met de techniek.
6
Koop een boek over bloggen
Er zijn heel veel boeken geschreven over bloggen, zowel over de inhoudelijke kant als de technische kant van het schrijven. Hoe maak je een goede blog? Waar moet je op letten en hoe kom je aan lezers?

Moeilijk?

Helemaal niet moeilijk. Doordat er veel mensen een weblog bijhouden is de software om te bloggen inmiddels dummieproof. Overal zijn wel handleidingen te vinden of weblogs die over bloggen gaan.

Bij Hosting2GO staat WordPress gewoon klaar in de Web Apps. Een kind kan de was doen.

Ach, als blogger preek ik natuurlijk voor eigen kerk, maar iedereen heeft iets te vertellen! Wat ga jij met de wereld delen?

logo
Over: Karin

Karin is een razend enthousiaste Edublogger. Ze schrijft voornamelijk over onderwijs en verzorgt trainingen en workshops over bloggen. Voor Hosting2GO deelt Karin haar tips en trucs over bloggen met WordPress. Je vindt haar ook op karinblogt.nl.