Eigen website maken: 3 pijlers voor een stabiele basis

logo
door: Richard 11-05-2017| Leestijd: 6 minuten| Categorie: Webhosting

Een goede website bestaat in ieder geval uit drie belangrijke elementen: een goede domeinnaam, de juiste webhosting en een editor om de website te kunnen beheren. We helpen je op weg met deze drie belangrijke pijlers, zodat je zelf een website kunt maken en daarmee kunt bouwen aan je online succes.

Dit is artikel 1/4, onderdeel van een serie blogposts over wat je nodig hebt en waar je op moet letten bij het starten van je eigen website.
(2/4) De beste webhosting: let goed op deze 8 eigenschappen
(3/4) Snel, veilig en betrouwbaar: state-of-the-art webhosting
(4/4) Aan de slag: website laten groeien met 5 praktische tips

Wat heb ik nodig om een website te maken?

Een goede website kan niet zonder pakkende domeinnaam. Ga maar na, welke websites benader je door simpelweg de URL in te typen? Je zal merken dat je er een paar kunt verzinnen, maar dat dit best wel lastig is.

Er zijn 3 pijlers voor een stabiele websitebasis. Als je net als Lamers Water jouw werk wilt laten zien...

Zorg er dus voor dat je een pakkende domeinnaam (1) verzint, die bij voorkeur ook een belangrijk zoekwoord bevat. Vervolgens heb je daar betrouwbare webhosting (2) bij nodig, op basis van een pakket dat aansluit bij je specifieke wensen. Ten derde kun je er met een editor (3) voor zorgen dat je de website daadwerkelijk kunt bouwen en beheren, zodat je die kunt lanceren en kunt gaan gebruiken.

1. Domeinnaam voor de website

Een domeinnaam is eigenlijk niets anders dan een online verwijzing naar je website. De website zelf is bereikbaar via een uniek IP-adres, dat je kunt vergelijken met een straatnaam bij een postcode en een huisnummer of een naam in je adresboek bij een specifiek telefoonnummer. De domeinnaam is veel makkelijker te onthouden, waardoor je de website als het ware een menselijk karakter geeft.

De domeinnaam kun je in een paar eenvoudige stappen registreren. Het is voldoende om online na te gaan of de domeinnaam nog beschikbaar is. Vervolgens kun je de domeinnaam meteen registreren, wij leggen die dan voor je vast. Vervolgens kun je er webhosting bij afnemen, zodat je met de domeinnaam aan de slag kunt.

Het is verstandig om er in de domeinnaam rekening mee te houden dat die enerzijds pakkend is en anderzijds een belangrijke zoekterm bevat. Indien je die beide elementen erin weet te verwerken kunnen klanten je online adres makkelijk onthouden.

Nieuwe klanten weten je te vinden dankzij de sterke basis die je legt voor zoekmachineoptimalisatie, door het zoekwoord alvast in de domeinnaam op te nemen. Verkoop je schoenen? Neem [schoenen] of zelfs [schoenen kopen] dan bij voorkeur op in de domeinnaam.

Jouw eigen website starten begint met het juiste zoekwoord opnemen in je domeinnaam, zoals Beerens Schoenen deed.

2. Webhosting

De domeinnaam is een verwijzing naar je online adres, zodat bezoekers niet steeds het IP-adres (nummerreeks) van de website hoeven in te typen. Om een IP-adres voor de website te krijgen maak je gebruik van webhosting.

Je zorgt er daarmee voor dat je de bestanden voor de website kunt ‘hosten’ op een server die in verbinding staat met het ‘web’. Je hebt de webhosting nodig voor jouw website, zodat bezoekers 24/7 de bestanden kunnen oproepen die er nodig zijn om in de browser je website op te roepen.

Welk pakket?

Wil je een eigen website starten en gaat het om een eenvoudig blog, een dienstenpagina als ZZP-er of een kleine webshop? Dan kun je doorgaans goed af met onze reguliere pakketten voor Webhosting.

Wil je een grote(re) website of webshop verhuizen of heb je ambitieuze plannen? Dan ben je wellicht beter af met Premium Webhosting.

Wat de exacte verschillen zijn lees je op beide pagina’s.

3. Een (online) editor

Nadat de online verwijzing met een domeinnaam naar jouw webhosting door ons is gerealiseerd kun je de daadwerkelijke website gaan bouwen. Dat kan offline met een van de beschikbare softwarepakketten en HTML-editors.

Gebruikelijker (en gebruiksvriendelijker) is het om daarvoor gebruik te maken van een van de online editors, in de vorm van een Content Management Systeem (CMS). Je kunt dan denken aan WordPress, Joomla en Drupal. We hebben ze naast elkaar gezet, zodat je ze makkelijk kunt vergelijken.

In het CMS van WordPress is een handige online editor ingebouwd waarmee je pagina’s kunt maken.

In de vergelijker kun je zien dat WordPress het meest gebruikt is en de meeste thema’s en plug-ins biedt. Joomla vormt een goed alternatief, maar kent een kleiner aantal thema’s en plugins. Drupal is de beste keuze voor grote(re) websites. De laadtijd van de website is ook bij meer complexiteit kort, maar houd er rekening mee dat het CMS wat technischer in elkaar zit en daardoor minder gebruiksvriendelijk is.

Website starten: pagina’s en functionaliteiten

Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met de editor voor de website is het verstandig om na te denken over de pagina’s die je wilt gaan gebruiken en de functionaliteiten die je wilt integreren. Denk goed na over de opbouw van het hoofdmenu.

Eenvoudiger

Gaat het om een ZZP-website of een eigen website voor een blog? Je hebt dan waarschijnlijk voldoende aan een homepage (met artikelen), een ‘over mij’-pagina, eventuele referenties en een contact-pagina.

De website kan vrij eenvoudig in elkaar zitten en qua functionaliteiten kun je denken aan een blog-sectie, een contactformulier en eventueel een mogelijkheid om foto’s te tonen.

Uitgebreider

Wil je een website maken voor een MKB-onderneming of start je een webshop? Dan is de kans groot dat je daarvoor categoriepagina’s wilt gebruiken, waarin je de verschillende diensten of producten kunt onderbrengen.

De structuur van de website komt er anders uit te zien. Bovendien kun je daarbij gebruik maken van functionaliteiten zoals een winkelwagen, een lijst met referenties of een agenda om afspraken in te plannen.

De functionaliteiten kunnen de structuur bepalen als je een website maakt.

Doel en structuur website bepaalt type webhosting

Door hier al op voorhand over na te denken wordt vroegtijdig duidelijk wat je nodig hebt om een website te starten, zodat je daar direct mee aan de slag kunt. Je kunt op die manier een eigen website starten door stap voor stap aan de slag te gaan.

Registreer de domeinnaam waar je gebruik van wilt maken, neem daar de juiste webhosting bij af en gebruik vervolgens een (online) editor om de website op te bouwen.

logo
Over: Richard

Richard is een gestructureerde en administratieve kei, die alles over onze diensten weet. Met zijn veelzijdigheid heeft hij dé oplossing voor jouw administratieve vragen.