We nemen een extra datacenter in gebruik

logo
door: Patrick 16-07-2018| Leestijd: 4 minuten| Categorie: Bedrijfsvoering

Hosting2GO maakt al 12,5 jaar lang gebruik van twee datacenters, begin 2018 hebben we besloten om een derde datacenter in gebruik te nemen. Zo blijven we aan de huidige kwaliteitseisen voldoen.

Prima, 2 datacenters!

Tijdens het ontstaan van Hosting2GO is er op de tekentafel besloten meteen een splitsing te maken over 2 datacenters. Technisch gezien is het erg praktisch om alle kritische onderdelen over verschillende locaties te verdelen, mocht een van de locaties uitvallen dan heb je altijd nog een back-up beschikbaar.

De wens voor een derde datacenter

We hebben altijd al de wens gehad om onze diensten over 3 locaties te verdelen. De IT-nerds die dit artikel lezen, weten exact wat daarvan de voordelen zijn.

Om de zoveel tijd overwegen we alle onderdelen die op onze technische wensenlijst staan opnieuw, we kijken dan goed naar de technische haalbaarheid en of de kosten binnen de perken blijven.

Omdat we in 2017 en 2018 op technisch vlak grote stappen maken, komt de mogelijkheid tot een derde datacenter steeds dichterbij. Zo hebben we de complete hardware van ons omgeving vervangen en zijn we met de laatste loodjes bezig van ons nieuwe control panel.

Een geschikt derde datacenter

Een van onze datacenter leveranciers heeft twee locaties. Die twee datacenters liggen niet heel ver uit elkaar en zijn bovendien verbonden met een directe glasvezelverbinding waarop hoge snelheden gehaald kunnen worden.
Het datacenter van Hosting2GO waar duurzame hosting wordt toegepast.

Een groot voordeel van deze locaties is dat ze ook als zelfstandige locatie kunnen fungeren ten opzichte van de andere locatie. In geval van nood kunnen we dus volledig overschakelen.

Hoe moet de opstelling eruit zien

In technische opstellingen is er vaak een afhankelijkheid van meerdere locaties. Hoeveel meerwaarde heeft een extra locatie dan?

Voor twee locaties moet je goed bekijken hoe je de verdeling gaat maken en wat moet er dubbel uitgevoerd worden en wat juist niet. Bij drie datacenters is het helemaal puzzelen.

We moeten echt voortborduren op hoe we het netwerk oorspronkelijk hebben opgezet. De kritische onderdelen moeten opnieuw over meerdere locaties worden verdeeld.

In de nieuwe opzet verdelen we de nameservers, eigen websites, monitoring, spamclusters en firewalls over drie locaties. Daarnaast gaan we de servers, die jij al klant gebruikt, verdelen over twee datacenters.

Energiezuinige servers in ons nieuwe datacenter.

De datacenters waar de hostingservers zijn ondergebracht, zijn identiek opgezet. Op beide locaties is de helft van al onze servers voor klanten ingericht.

De 50% opzet

De ene helft van de klantservers draait dus op de ene locatie, de andere helft op de andere. We hebben in beide datacenters echter capaciteit voor alle servers.

In het geval van nood kunnen we dus volledig opschalen naar 100 procent van de servers op dezelfde locatie.

Een noodscenario

Het is een hele opgave om de verschillende noodscenario’s uit te schrijven. We hebben bijvoorbeeld rekening gehouden met het feit dat één van de datacenters helemaal afbrand.

Geen leuke gedachte. Dit is de nachtmerrie van iedere webhoster.

Als dit bij één van die twee datacenters gebeurt, wordt de helft van ons netwerk getroffen. Zoals we het nu hebben opgezet kunnen we in ongeveer 4 uur alles weer up-and-running hebben.

Ik begrijp dat vier uur nog best lang is als je website of e-mail niet bereikbaar is. Het is natuurlijk een extreme situatie waarvan we hopen dat die nooit gaat voorkomen.

Bovendien denk ik dat er weinig met ons vergelijkbare webhosters zijn die in deze situatie hetzelfde kunnen bereiken in zo’n korte tijd.

Nogmaals; we hopen nooit gebruik te hoeven maken van deze opzet. Het is wel een prettig idee dat het kan en we nemen ons vak dermate serieus dat we de impact voor jou als klant zoveel mogelijk willen beperken.

We onderschatten onze verantwoordelijkheid in elk geval niet, zoals je merkt.

Flexibel tijdens migraties en upgrades

Laten we wel wezen, we hebben hiermee een enorme overhead. Deze overhead moet wel efficent gebruikt worden. Daarom zetten we deze extra capaciteit in tijdens software- en hardwaremigraties of upgrades.

Migraties en updates nemen veel tijd en resources in beslag. Met deze extra ruimte kunnen we dit efficienter en sneller organiseren.

Is de dubbele capaciteit al een feit?

We hebben alle klantservers inmiddels verdeeld over de twee locaties. Later dit jaar zorgen we dat we ook de dubbele capaciteit daadwerkelijk kunnen benutten.

Er staat een migratie gepland voor ons nieuwe control panel en daarvoor kunnen we die capaciteit goed gebruiken. Voor die tijd willen we het geregeld hebben.

Hoe ziet die nieuwe locatie eruit

We kunnen je niet alles laten zien maar een leuke overzicht foto kunnen we wel regelen 😉
Het datacenter van Hosting2GO waar duurzame hosting wordt toegepast.

Heb je vragen

Heb je vragen met betrekking tot dit artikel? Schiet je vraag in via een ticket of het online contact formulier en we gaan je voorzien van een antwoord.

logo
Over: Patrick

Patrick is altijd op zoek naar mooie technische oplossingen. Zo maakt hij ingewikkelde processen gemakkelijker voor onze klanten. Fotografie is helemaal zijn ding, dus ook voor vragen over objectieven en flitsers kun je bij hem terecht.