Feestdagen en je weblog; blog met knipoog

logo
door: Karin 22-12-2015| Leestijd: 4 minuten| Categorie: Blog, Webdesign

In Amerika zijn feestdagen vaak uitbundig op blogs en websites zichtbaar. Onze smaak voor wat betreft uitstraling en aanpassing van thema’s is daarin iets minder uitbundig.

In deze blog werp ik een blik op verschillende plug-ins waarmee je jouw site in dit jaargetijde kunt ‘versieren’. Maar of je dit moet doen?

Dit is een blog met een knipoog, of het ‘pimpen’ op prijs gesteld wordt door je lezers is nog maar de vraag.

Waarom je weblog ‘aankleden’ voor de feestdagen?

Allereerst natuurlijk om een mooie sfeer passend bij de tijd van het jaar te creëren. Vanzelfsprekend kies ik verderop voorbeelden die met Kerstmis en nieuwjaar te maken hebben.

De snelste (en goedkoopste) manier van Kerst- en nieuwjaarswensen versturen is via je weblog of website.

Niet iedereen is met de feestdagen actief op zijn blog. De laatst geschreven en zichtbare post zou dan wel passend bij de tijd van het jaar moeten zijn. Waarom zou je het niet doen?

Hier moet je vooral denken aan het onderscheid zakelijk en privé bloggen. Het is zakelijk niet erg handig om een balorige kerstversiering aan je weblog toe te voegen.

Denk daarover na als je gaat experimenteren. Maar het meest belangrijke is, smaken verschillen. Wil je mensen binden of wegjagen?

Sneeuwpret is leuk, je website onder laten sneeuwen wordt niet aangeraden.

Aan de slag met een plug-ins

Door het gebruik van plug-ins kun je jouw blog eenvoudig aanpassen aan de tijd van het jaar. Op de website van WordPress vind je een handig overzicht van Kerst plug-ins.

Ook WP Maniax heeft een verzameling seizoen plug-ins en directe downloadlinks op haar website.

Wat dacht je van sneeuw?

Je kunt kiezen voor sneeuwkristallen of een heuse sneeuwstorm, waarbij je zelfs kunt instellen hoe hard het sneeuwt en of de sneeuw blijft liggen.

Probeer het maar eens uit bij Tribulant (zonder je eigen weblog te hoeven aanpassen).

Wie kent hem niet, de Advent kalender

Vroeger hadden we die thuis, een kalender met daarachter een cadeautje of een chocolaatje. Ja, deze zijn er ook voor je weblog. Zelfs met krasmogelijkheid.

Je kan ook een teller op je website zetten, die laat zien wanneer het Kerstmis is.

Het nadeel van deze plug-ins is, dat je nogal wat moet doen om de tekst naar het Nederlands te vertalen en het is maar de vraag of je dat wilt. Ik laat het hier bij een afbeelding.

De online Advent kalender is er ook voor je website of Facebook-pagina. Maar of je dat moet willen?

De kerstversieringen

Ooit had ik een diskette met daarop een klein programmaatje. Als een collega bij haar of zijn werkplek wegliep, dan zette ik dat snel op de PC. Een lampjessnoer op het beeldscherm was het gevolg.

Tegenwoordig vinden PC’s maar met name systeembeheerders het geen goed idee om met een .EXE-programma te werken. Die grap kun je dus niet meer uithalen.

Op je weblog kan dat nog wel met de plug-in Xmas Lights van GraphicEdit.

Wil je jouw website met kerstlampjes versieren, dan is ook daar een plug-in voor. Maar of je dat moet willen?

Attent zijn

Bij deze voorbeelden moet jij je echt afvragen, wil ik dat mijn lezers wel aandoen en wat als ik het nu vergeet uit te zetten?

Het is beter om een mooi filmpje te maken, waarin je een aantal sfeerfoto’s verzamelt en jouw kerstwens daar in uitspreekt.

Waarom plaats je niet een zelfgemaakte foto met daarop/daarbij jouw Kerst- en nieuwjaarswens.

Mensen die regelmatig bij je terugkomen hebben deze dan snel gezien en websitebezoekers die toevallig op je site aankomen denken: “wat attent.”

Maak een weloverwogen keuze… anders is er altijd nog de mogelijkheid tot een ElfYourself.

Fijne feestdagen!

Er zijn al meer dan 1,1 miljard Kerstelfen gemaakt met ElfYourself. Maar of je dat moet willen?

logo
Over: Karin

Karin is een razend enthousiaste Edublogger. Ze schrijft voornamelijk over onderwijs en verzorgt trainingen en workshops over bloggen. Voor Hosting2GO deelt Karin haar tips en trucs over bloggen met WordPress. Je vindt haar ook op karinblogt.nl.