Het einde van FrontPage extensies

logo
door: Guido 29-09-2016| Leestijd: 5 minuten| Categorie: Webdesign

Na ruim 20 jaar komt er, ook bij Hosting2GO, een einde aan FrontPage extensies. De toegevoegde functionaliteiten aan het programma FrontPage zijn binnenkort niet langer beschikbaar op onze servers. Voor het zover is, nog even een terugblik op een mooie tijd.

FrontPage, de webdesignsoftware van Microsoft, zag op 26 december 1996 het levenslicht. Met de gratis FrontPage Express versie maakten veel mensen kennis met HTML en het maken van websites. Deze werd sinds 1997 samen met Internet Explorer 4 en 5 geleverd.

Opkomst WYSIWYG HTML-editors

Samen met Dreamweaver was het één van de eerste What You See Is What You Get (WYSIWYG) HTML-editors. Het stelde je in staat om op een visuele manier websites te maken en bij te houden.

Direct na het succes van Frontpage en Dreamweaver, voor die tijd vrij prijzige softwarepakketten, sprongen veel softwareontwikkelaars in het gat.

De WYSIWYG in FrontPage was voor velen een uitkomst.

Nvu Kompozer (uitspraak; “N-view”) was één van die programma’s. Het was een gratis pakket. Een goedkoper alternatief voor FrontPage was bijvoorbeeld Davilex Webbouwer.

Achterhaalde techniek

Veel van deze editors maakten gebruik van technieken, die na een aantal jaren waren achterhaald. Het gebruik van iFrames bijvoorbeeld. Dit stelde je in staat om het menu in één frame te plaatsen, en de links uit te laten komen in een ander frame.

Makkelijker beheren van navigatie

Zo werd het beheren van de navigatie van je website een stuk makkelijk. Wilde je een website zonder frames, dan moest je voor elke toegevoegde pagina op elke andere pagina handmatig de menu-link toevoegen. Vooral bij grotere sites was dit onbegonnen werk.

Nadelen van iFrames

Ook zoekmachines bleken niet overweg te kunnen met frames. Kwam je destijds via een zoekmachine op een pagina uit, dan had je een grote kans dat je alleen de inhoud van het frame te zien kreeg, niet de hele pagina.

In zo’n geval ontbrak de navigatie en kon je eigenlijk geen kant op, behalve terug naar de zoekmachine.

De toekomst; dynamische websites

De opkomst van PHP en dynamische websites, maakten deze omweg overbodig. Een website gemaakt met PHP-scripts en een database waren de toekomst.

CMSimple, Joomla en WordPress werden ontwikkeld en veel mensen stapten over naar deze nieuwe manier van het maken en bijhouden van websites.

Webhosting met FrontPage is niet meer nodig door de komst van eenvoudige Content Management Systemen (CMS) als WordPress.

Einde ondersteuning Microsoft

De ondersteuning op FrontPage werd door Microsoft officieel in 2009 beëindigd. Extended support eindigde in 2014. De software wordt dus al een paar jaar niet meer ondersteund. Toch zijn er nog mensen die gebruik maken van FrontPage.

FrontPage heeft nog steeds voordelen

Allereerst is er het voordeel van WYSIWYG. Steeds vaker is dit ook te vinden in online webbuilders, Het gemak waarmee je in FrontPage visueel een pagina kunt opmaken is nog steeds een pluspunt.

Gebruikers van FrontPage voeren bovendien als argument aan dat je vaak geen dynamische website nodig hebt. Ook zijn eenvoudige HTML-websites veel sneller, wat een voordeel oplevert voor het toenemende gebruik van mobiele verbindingen.

Een website met maar een paar pagina’s heeft vaak geen heel Content Management Systeem (CMS) nodig. Daarom is HTML ook nooit helemaal weggeweest.

FrontPage extensies

In FrontPage heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van FrontPage Server Extensions. Dit zijn aanvullende scripts die op de server geïnstalleerd moeten worden om ze te kunnen gebruiken.

Met deze Extensions is het mogelijk om geavanceerde functies toe te voegen aan je webpagina’s, zoals een bezoekersteller, zoekformulier, registratieformulier of gastenboek.

Het einde van FrontPage extensies is nabij. Het uitschakelen heeft gevolgen voor verouderde websites.

De meeste mensen gebruikten FrontPage extensies echter alleen om eenvoudig te kunnen publiceren zonder FTP.

Server Extensions uitschakelen

Veel hostingproviders hebben de FrontPage Server Extensions al langer uitgeschakeld. De extensies staan er bekend om dat ze veel problemen veroorzaken, onveiligheden bevatten en al jaren niet meer bijgehouden worden.

FrontPage gebruikers die hun website willen updaten, kunnen daardoor geen gebruik meer maken van de extensies. Ook is het vanaf dan niet meer mogelijk gebruik te maken van de in FrontPage Extensies aanwezige functionaliteiten.

FrontPage blijft bruikbaar

Wil je voor het maken websites FrontPage blijven gebruiken, dan is dat mogelijk. Je zal alleen met FTP de site moeten uploaden. De ingebouwde FTP-software in FrontPage is niet zo betrouwbaar, dus ik zou aanraden een extern pakket te gebruiken, zoals CoreFTP.

De extra functionaliteiten die de Server Extensions nodig hebben, werken vanaf 1 januari 2017 niet meer.

FrontPage alternatieven

Wil je toch overstappen naar een softwarepakket dat wel wordt bijgehouden door de ontwikkelaars? Dan zijn er voldoende alternatieven.

logo
Over: Guido

Guido heeft een voorliefde voor WordPress en video. Logisch dat video’s over WordPress hem helemaal enthousiast maken. Hij schrijft, filmt, monteert en is daarnaast de vraagbaak voor de mensen van de Hosting2GO Helpdesk.