De rol van de HTTP status code voor jouw webhosting

logo
door: Brian 20-10-2016| Leestijd: 8 minuten| Categorie: Webhosting

Je zit net lekker in een online artikel en bent hongerig naar meer informatie. Daarom klik je op de volgende link. Dan verschijnt een foutcode. Een moment van ergernis want jij wilt verder lezen. Terwijl jij mokt, speelt deze HTTP status code een heldhaftige rol. Hij is namelijk van groot belang voor de webhosting.

Dit blog dompelt je onder in de wereld van HTTP status codes. In het kort wordt duidelijk uitgelegd wat ze inhouden en vooral wat je eraan hebt en hoe je ze inzet.

Een korte les over statuscodes

Zodra er een URL wordt ingetypt in de browser of op een link wordt geklikt in Google of een website, moet de webserver reageren op deze aanvraag. Vanuit daar wordt de desbetreffende pagina geladen. Om de communicatie tussen de browser en de server soepel te laten verlopen worden statuscodes gebruikt.

Elke keer wanneer een webpagina van jouw site wordt aangevraagd, geeft de server reactie door middel van een HTTP status code. Hierin staat informatie over de status van het verzoek die nuttig is voor jou.

Sommige statuscodes worden als foutmelding weergegeven, andere meldingen zie je nooit en worden alleen op de achtergrond gebruikt. Bijvoorbeeld in logfiles en in developer tools van browsers (via F12).

De rol van de HTTP status code voor jouw webhosting. Webbrowsers en webservers communiceren met deze zogenaamde request en response codes.

Waarom zijn HTTP status codes zo nuttig?

Gaat er iets mis in het leveren van de webpagina aan een bezoeker, dan kan dit allerlei redenen hebben. Hiervoor zijn verschillende HTTP status codes ontwikkeld. Wanneer je rustig de tijd neemt, ontdek je waar ze voor staan en kun je het probleem bij de kern oplossen.

Zo is jouw bezoeker beter geholpen met pagina’s die zonder problemen laden en presteert de website beter, wat voortreffelijk is voor jouw zoekmachine-optimalisatie (SEO).


Open Google Search Console en voeg jouw website toe. Onder het kopje ‘Crawlen > Crawlfouten’ ontdek je of er HTTP error codes op jouw website staan.

Door de bomen het bos vinden: welke statuscodes zijn er allemaal?

Sommigen komen je vast bekend voor, zoals 404 en 503. Dit zijn namelijk veelvoorkomende HTTP codes. Je klikt vaak geërgerd een pagina dicht wanneer je deze meldingen ziet.

Als eigenaar van een website is het echter bijzonder interessant om te weten wat het betekent:

 • 200: Het gaat helemaal goed. De server geeft de pagina weer.
 • 404: De opgevraagde pagina bestaat niet.
 • 503: De server is tijdelijk niet beschikbaar.

Omdat servers en browsers in hun geheel eigen taal met elkaar communiceren en daar graag specifiek over zijn, bestaan er wel bijna honderd codes. Voor het gemak zijn ze opgedeeld in verschillende statusgroepen, waarbij het eerste getal van de driecijferige code de groep aangeeft.

 • 1XX: MededelendDe pagina kan worden geopend wanneer de aanvrager een vervolgactie onderneemt. De server geeft bijvoorbeeld aan dat het eerste gedeelte van de aanvraag goed is verlopen, maar dat hij wacht op de rest.
 • 2XX: Goed gevolgAlles verloopt soepel en er is niets aan de hand. Statuscodes beginnend met een 2 geven aan dat de server het verzoek succesvol heeft verwerkt.
 • 3XX: OmleidingHier is sprake van een verhuisbericht. De pagina stond ergens, maar heeft bijvoorbeeld een nieuwe slug (URL / webadres) gekregen. De server moet extra handelingen uitvoeren om de webpagina op te sporen en te vertonen. Dit gaat overigens razendsnel.
 • 4XX: AanvraagfoutEr stond een spelfout in het verzoek, de pagina bestaat niet of er is iets anders misgegaan. Hoe dan ook: de server kan het verzoek niet verwerken en de aangevraagde pagina dus ook niet laten zien.
 • 5XX: Server ErrorJe kent hem wel: ‘er heeft een interne serverfout plaatsgevonden bij de verwerking van het verzoek’. Oorzaak is meestal een fout in php-scripts, een fout in .htaccess of een probleem met de databaseconnectie (bijvoorbeeld door onjuiste database gebruikersgegevens).


Onder alle vijf de statusgroepen vallen ook weer tientallen codes. Zie direct welke code bij jouw webpagina hoort en welke lading deze dekt met de handige tool HTTPstatus.io.

Met statuscode 200 maak je jouw websitebezoekers blij!

Veelvoorkomende codes die je moet kennen

Sommige HTTP error codes worden veel vaker gebruikt dan anderen. De volgende codes komen het meeste voor. Leer ze uit je hoofd, dan weet je voortaan direct wat er aan de hand is.

 • 200 OKDe server heeft het verzoek verwerkt.
 • 301 Moved PermanentlyEen verhuisbericht. De opgevraagde pagina is voorgoed naar een andere locatie verplaatst.
 • 302 Moved TemporarilyLaten we dit dan een vakantiebericht noemen. De server geeft de pagina wel weer, maar tijdelijk vanuit een andere locatie.
 • 401 UnauthorizedDe aanvrager heeft geen toegang tot deze pagina. Zonder vereiste aanmelding kan de server niets weergeven.
 • 403 ForbiddenDe server weigert het verzoek.
 • 404 Not FoundDe server kan de opgevraagde pagina niet vinden.
 • 500 Internal Server ErrorDe server is een fout tegengekomen en kan het verzoek hierdoor niet uitvoeren.


De slugs (URL) van webpagina’s worden nog weleens gewijzigd. Zolang de bezoeker op de juiste pagina terecht komt, lijkt dat geen probleem. Omdat er vanaf dat moment allerlei onzichtbare statuscodes worden gecommuniceerd, kan het wel degelijk een negatief effect hebben op jouw SEO-inspanningen.

Welke HTTP statussen zijn belangrijk voor SEO?

Om de SEO (vindbaarheid) van jouw pagina’s te verbeteren wordt vaak geadviseerd de zoekterm in de URL te verwerken. Jij gaat direct aan de slag en verandert dus jouw slug. Dit is niet per se een probleem, wanneer je aan de pagina ook een verhuisbericht meegeeft: de 301 redirect bij permanente verhuizing.

Gaat dit mis dan verschijnt er een 404 of 500. Dit is niet prettig voor de bezoeker, maar net zomin voor jou. We leggen ze nog eens iets uitgebreider uit.

 • HTTP status 301: Permanente redirectVerander je de slug van jouw pagina dan verhuis je als het ware het adres. Met een 301 geef je de server hierover een seintje. Zo kan hij de webpagina gewoon vinden. Bijkomend voordeel is het feit dat de SEO-waarde van de oude URL ook meeverhuisd. Zo leid je dus geen SEO-verlies.
 • HTTP status 404: Niet gevondenVerander je de adressering van de pagina, maar geef je dat niet door aan de server dan klopt de bezoeker aan op het verkeerde adres. Hij krijgt nu een 404 voor zijn kiezen. Deze foutmelding kan daarnaast verwijzen naar pagina’s waar geen content (meer) op staat of wanneer de aanvrager een typfout maakt in de adresbalk.
 • HTTP status 505: Interne serverfoutDeze foutmelding is uit den boze. De server kan de pagina niet inladen. De bezoeker is niet de enige die de pagina niet kan zien, ook de zoekmachine lukt dit niet. Jouw SEO lijdt hier dan ook op lange termijn onder. Fouten zoals een 505 ontstaan vaak door afwijkingen in de database of het script dat je gebruikt.

Hema heeft hun 404 HTML status code origineel vormgegeven met een ‘mispouce’.

HTTP error codes in WordPress

Gelukkig wordt het aanpassen van een status code in WordPress een eitje met de plug-in 404 to 301. Dit programma houdt bij wanneer een URL is veranderd en spoort 404-codes op. Vervolgens maakt hij automatisch een 301-melding van deze zaken. Zo verbeter je jouw SEO op het gebied van linkbuilding zonder daar zelf heel hard voor te werken.

Een andere goedwerkende plug-in voor WordPress is Yoast. Deze SEO goeroe vertelt hoe je scoort op het gebied van On Page SEO en checkt of alle SEO factoren kloppen. Hier hoort het onderdeel HTTP status code natuurlijk bij. Controleer ze regelmatig en ga aan de slag met de error codes.

Codes vormgeven met Hosting2GO

Gebruik je geen WordPress en host jij jouw website via Hosting2GO, dan kun je op jouw hostingpakket een aantal status codes zelf vormgeven. Zo komt de bezoeker toch nog op een aantrekkelijke pagina uit wanneer de officiële pagina niet wordt geladen.

De HTML-bestanden staan in de map ‘error_docs’ en betreft de codes:

 • 400 Bad Request
 • 401 Authorization Required
 • 403 Forbidden
 • 404 Not Found
 • 500 Internal Server Error

Krijg waardevolle inzichten

De kennisbank op onze website helpt je verder met vele praktische uitdagingen, zoals het instellen van error-pagina’s op je hostingpakket. Omdat we je graag helpen met slimme oplossingen en een persoonlijke service, zitten onze klantenservicetoppers iedere dag voor je klaar.

Heb je een vraag? Stel deze dan!

Onze klantenservice staat voor je klaar!
logo