Internetoplichting: wat kan je tegen fraude doen?

logo
door: Richard 03-12-2015| Leestijd: 7 minuten| Categorie: SSL / veiligheid

Voorkomen dat je met internetoplichting te maken krijgt, lijkt een schot voor open doel. Maar hoe vervelend is het als je iets koopt of verkoopt op internet en je ziet het geld in rook opgaan?

En dat terwijl je zo goed hebt opgelet! Neem deze tips uit dit blog in acht en je verkleint het risico op fraude.

Identiteitsfraude en oplichting bij het online kopen en verkopen van producten komt helaas veel voor. Als je via jouw eigen website producten aanbiedt, dan wil je ook dat alles veilig verloopt, zowel voor jezelf als voor je klant.

Daarom moet je CMS-software altijd up-to-date zijn, maar ook de gebruikte plugins en thema. Lopen de betalingen al via een beveiligde verbinding (SSL)?

Verderop geef ik je 5 tips om identiteitsfraude te voorkomen en 9 tips voor veilig online kopen.

Wat veel mensen vergeten, is dat internetoplichting ook via programma’s op je computer kan gebeuren, doordat deze niet naar de laatste versie zijn geüpdatet.

Zeker 80% van de cyberaanvallen gebeurt via de volgende vier computerprogramma’s.

Java draait wereldwijd op ruim zeven miljard apparaten. Het wordt onder meer voor wetenschapsdoeleinden gebruikt, op zakelijk vlak, in apps en  voor computerspellen.

Java draait wereldwijd op ruim zeven miljard apparaten. Het wordt onder meer voor wetenschapsdoeleinden gebruikt, op zakelijk vlak, in apps en voor computerspellen.

Als je Windows gebruikt, download dan altijd automatisch of handmatig de laatste servicepack. Ook het programma om PDF-jes te lezen (Adobe Reader) is gevoelig voor internetcriminaliteit.

Flash wordt onder meer veel voor online spelletjes gebruikt. Zorg er dus voor dat je de laatste versie gebruikt. Tot slot is Java ook op bijna alle computers geïnstalleerd.

Ook deze software is simpel te verwijderen of te vernieuwen.

Voorkom identiteitsfraude in 5 stappen

Een veel voorkomend onderdeel bij internetoplichting is identiteitsfraude.

Hierbij wordt opzettelijk gebruik gemaakt van gestolen of vervalste identiteitspapieren, waarmee bijvoorbeeld online aankopen worden gedaan. Met deze 5 tips ben je de daders in ieder geval een paar stappen voor.

1
Maak een kopie identiteitsbewijs altijd onbruikbaar door erop te schrijven dat het een kopie is, voor wie deze bedoeld is en de datum waarop je de kopie afgeeft. Streep ook het burgerservicenummer door.
2
Geef nooit zomaar persoonlijke informatie. Dit geldt zowel op social media als aan de bank of een pakketbezorger. Via e-mail en websites (zoals Marktplaats) worden ook vaak gegevens verzameld. Klik dus niet op links in mails waarvan je de afzender niet kent of nooit om hebt gevraagd. Let op met wat je waar deelt. Kijk helemaal uit als je ‘een loterij hebt gewonnen’ of je rekeningnummer moet ‘bevestigen’.
3
Zorg dat gevoelige gegevens die op papier staan niet in de verkeerde handen vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan loonbrieven en pincodes, maar laat ook nooit kassa- en pinbonnetjes rondslingeren. Beveilig je brievenbus tegen ‘hengelen’ van post door middel van een slot. En heb je er al eens aan gedacht dat als je gaat verhuizen en je post komt nog op het oude adres? Breng alle organisaties en bedrijven dus tijdig op de hoogte van je nieuwe postadres.
4
Doe je een betaling met je bankpas, controleer dan altijd de kaartlezer en scherm het toetsenbord af. Er kan zomaar iemand meekijken.
5
Je rijbewijs, paspoort, geboorte- en trouwakten bevatten gevoelig informatie waar onder andere internetoplichters goed mee uit de voeten kunnen. Bewaar deze documenten dan ook op een veilige plek.

Voorbeeld van één van de vele phishing e-mails, die namens banken worden verstuurd.

9 tips voor veilig online kopen

De volgende tips lijken zo voor de hand liggend. Toch komt maar al te vaak voor dat er fraude wordt gepleegd, door niet goed op te letten of door op phishing links te klikken.

1
Online aanwezig zijn is verstandig bezig zijn en niets doen wat je in het dagelijks leven ook niet zou doen. Lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Doe bijvoorbeeld een prijsvergelijking.
2
Controleer altijd de verkoper, of dat nu een webshop is of persoon. Hoe lang bestaat de website al en/of is hij/zij online actief? Controleer ook altijd zijn gegevens via Google of via een forum zoals Opgeletopinternet.nl. Telefoon- en bankrekeninggegevens nagaan kan via het Meldpunt Oplichting. Het is ook slim de ondernemer/webwinkel bij de Kamer van Koophandel te checken via www.kvk.nl.
3
Als je online betaalt, doe dit altijd via een beveiligde verbinding (slotje via https) en via bekende betaalsystemen. Aankopen via Creditcard en PayPal zijn in veel gevallen beschermd.
4
Koop je iets in het buitenland, van een buitenlandse verkoper of bijvoorbeeld via Facebook? Gebruik dan sowieso geen anonieme betaalmethoden als Western Union of Money Gram.
5
Krijg je geld teruggestort en wil de verkopende partij dat via een betaallink in een e-mail doen? Klik hier dan nooit op, want banken storten namelijk op deze manier geen geld terug. Je loopt dan het risico dat er opnieuw geld afhandig wordt gemaakt.
6
Als een gestarte iDeal-betaling voortijdig wordt afgebroken vanwege een (zogenaamde) storing, wees dan extra voorzichtig. Er wordt daarna vaak buiten iDeal om gevraagd om de betaling alsnog te doen, maar dan rechtstreeks. Bijvoorbeeld via de e-mail.
7
Stuur nooit een kopie legitimatiebewijs naar de (ver)koper! Hij kan zich dan later als jou voordoen of misbruik maken van jouw gegevens.
8
Wordt er op een website een keurmerk gebruikt? Ga dan naar de website van het betreffende keurmerk en controleer of de website waarmee je zaken wilt doen wel dit keurmerk mag voeren. Helaas zijn er nog steeds keurmerken waar oplichters toch een vermelding weten te bemachtigen. Helemaal waterdicht is het dus niet.
9
Vooruit te betalen is gebruikelijk, maar absoluut niet verplicht. Betalen onder rembours kan een slimme vervanging zijn.

Internetoplichting via Marktplaats komt vaak voor. De handeltips kunnen je helpen bij veilig kopen en verkopen.

Altijd aangifte doen

Heb je online een product gekocht en niets geleverd gekregen? Is het wel geleverd, maar het product lijkt nep? Of heb je zelf een product verkocht, geleverd en nog geen betaling ontvangen?

Dan is het slim om aangifte van internetoplichting te doen. Neem voordat je aangifte doet altijd een wachttijd van minimaal vijf dagen in acht.

Het kan ook gebeuren dat je een ander product geleverd krijgt dan je met de verkoper hebt afgesproken. Op dat moment kan je het Juridisch Loket advies laten geven.


Aangifte doe je bij de Politie via het online aangifte formulier.

Secondewerk

Concluderend in dit verhaal kan ik je meegeven dat websitebezoekers binnen een paar seconden beslissen of iets betrouwbaar is of niet.

Heb je een eigen website waar je producten op verkoopt? Voorkom dan dat je bezoekers en verkopen misloopt, door je website te beveiligen met SSL.

Dit ‘slotje’ straalt namelijk betrouwbaarheid uit naar je bezoekers en zorgt ervoor dat gegevens die onderling worden verzonden privé blijven.

logo
Over: Richard

Richard is een gestructureerde en administratieve kei, die alles over onze diensten weet. Met zijn veelzijdigheid heeft hij dé oplossing voor jouw administratieve vragen.