Benut jij deze enorme kracht van online video al optimaal?

logo
door: Guido 10-11-2016| Leestijd: 6 minuten| Categorie: Video

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, dus de kracht van online video laat zich raden. Hoe verwerk je een video in de bredere content marketingstrategie? Hoe mix je video met andere vormen van content en welke formats zijn daarvoor het best geschikt?

Ontdek de kracht van video-snacks en langere video’s, gedistribueerd met het juiste doel via het juiste kanaal.

In dit artikel geef ik je praktische tips om video toe te passen en er bovendien voor te zorgen dat je de resultaten meetbaar kunt maken. Online video is uiterst waardevol, mits je de kracht van video content optimaal benut en die in lijn brengt met de rest van je content marketingstrategie.

Benut jij deze enorme kracht van online video al optimaal? Ook op kantoor kijken mensen ernaar.

De kracht van video marketing

Maar liefst 96% van de consumenten waardeert het gebruik van online video, bijvoorbeeld om een aankoopbeslissing te nemen. Uit onderzoek blijkt dat je de kans op succesvolle verkoop met 75% kunt vergroten door video in de content marketingmix op te nemen.

Een video biedt de mogelijkheid een consument uitleg te geven over een product of dienst, waarbij de informatie op een meer effectieve wijze wordt overgebracht dan via tekst en zelfs via een afbeelding of infographic.

Houd er tegelijkertijd rekening mee dat ons kijkgedrag verandert en dat we bijvoorbeeld steeds meer gebruik maken van mobiele apparaten. Niet minder dan 81% van de consumenten bekijkt op hun televisie online video’s die langer duren dan 10 minuten en we bekijken naar schatting al zo’n 50% van het totaal aan video’s op onze mobiele telefoon.


In een eerder blogartikel deelden we de 5 belangrijkste video trends voor 2016. Aan de hand hiervan krijg je een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Video in de content marketingstrategie

Video content is een krachtig wapen, zowel met betrekking tot de externe communicatie die je wilt voeren als bijvoorbeeld de zoekmachine optimalisatie. Het vormt een van de mogelijkheden voor SEO-oplossingen naast tekst voor op de website. Je zorgt ervoor er zo voor dat er een rijker palet aan informatie voor bezoekers ontstaat. Dit is iets dat Google enorm waardeert, omdat het de bezoeker een betere informatievoorziening en/of beleving biedt.

Bovendien maakt video content een merk of organisatie menselijk. De kracht van video marketing blijkt uit de menselijke weergave die je kunt schetsen, je kunt daarmee uitstekend laten zien wie je bent en waar je voor staat. Het breng je bedrijf tot leven en wekt vertrouwen op bij (potentiële) klanten.

Laat in online video’s de kracht van je eigen mensen zien. Dit wekt vertrouwen en stimuleert aankopen.

Mensen willen mensen zien

Consumenten doen zaken met andere mensen, we blijven psychologisch het liefst zo dicht mogelijk bij onszelf wanneer we aankopen doen. Een menselijk gezicht dankzij de inzet van online video scoort daarom stukken beter dan een kille website zonder persoonlijke noten.

Daar komt bij dat ons brein denkt in beelden in plaats van in tekst. Het is niet voor niets stukken makkelijker om informatie te onthouden, wanneer we daar mentaal beelden bij bedenken. De inhoud van een video komt daardoor stukken beter over dan een willekeurig stuk tekst, zelfs wanneer dat precies dezelfde informatie bevat.

Video content toepassen

Wil je video content maken en de kracht van video optimaal benutten? Een paar factoren zijn daarbij van essentieel belang. Bepaal op voorhand de content mix, waar video een deel van uitmaakt.

Publiceer artikelen, creëer infographics en maak video’s. Door deze goed op elkaar af te stemmen ontstaat er een rijke mix aan content, die optimaal aansluit bij de behoeften van consumenten.

Houd bij het maken van online video bovendien rekening met Search Engine Optimization (SEO), bijvoorbeeld door de video’s tags mee te geven op basis van de belangrijke zoekwoorden.

Stem het design af op de huisstijl die je gebruikt en embed de video content op zowel je website als in de sociale mediakanalen. Zorg er tenslotte voor dat je effectmetingen doet, hierover verderop meer.

Start op de juiste manier met online video

Theo de Kleijn is gespecialiseerd in video content marketing en deelt 10 handige tips (PDF) om dit zelf toe te passen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je zelf in beeld komt, dat je het over één onderwerp hebt, dat het geluid goed is en je je daadwerkelijk tot je publiek richt.

Sommige tips klinken als open deuren, maar worden makkelijk over het hoofd gezien door veel anderen. Daardoor benutten zij niet de volledige kracht van online video.

Met een video op je website toon je jouw bezoekers snel het potentieel van jouw product, zoals Bax Shop ook doet.

Zorg er verder voor dat je de video content gebruikt voor bijvoorbeeld bedrijfspresentaties, productvideo’s, blogs, acties en aanbiedingen, instructies of tutorials en humor in algemene zin.

Je kunt met video onderwijzen, verkopen en entertainen. Bouw een goed verhaal op en maak duidelijk wat je wilt vertellen. Op die manier houd je de kijker vast en dragen de video’s bij aan binding met je bedrijf of merk en vertrouwen daarin.

Video marketing met meetbare resultaten

Video content marketing is uitstekend meetbaar, bijvoorbeeld door structureel gebruik te maken van duidelijke Call To Action’s. Gemiddeld genomen leidt het gebruik van video content op de website tot 6% meer omzet. Door een video toe te voegen aan een e-mail nieuwsbrief is het zelfs mogelijk de doorklikratio (CTR) te verhogen tot boven de 90%.

Gebruik de effectmetingen van online video bovendien om de juiste instellingen en afwegingen te bepalen. Laat je de video automatisch afspelen of niet? Schakel je daarbij meteen het geluid in? Pas je ondertiteling toe of juist niet? Het zijn zaken waarvan je de effectiviteit zelf kunt testen.

Hosting2GO brengt je verder met online video

Zelf aan de slag met video? Bekijk onze tutorialvideo’s, waarmee je een goed beeld krijgt van hoe je online video kunt inzetten binnen de content marketing die je online toepast.

Video’s en tutorials helpen jou online
logo
Over: Guido

Guido heeft een voorliefde voor WordPress en video. Logisch dat video’s over WordPress hem helemaal enthousiast maken. Hij schrijft, filmt, monteert en is daarnaast de vraagbaak voor de mensen van de Hosting2GO Helpdesk.