Lancering Joomla CMS 3.5 tijdens 10-jarig feest

logo
door: Guido 26-11-2015| Leestijd: 7 minuten| Categorie: Joomla

Joomla, het populaire Content Management Systeem (CMS), bestaat 10 jaar en releaset op 1 december haar nieuwste stabiele versie. Joomla CMS 3.5 is bovendien klaar voor PHP 7. Tijd voor een terugblik en alles over de update.

Met Joomla kun je eenvoudig een dynamische website maken en bijhouden. Het beheerpaneel geeft je toegang tot alle mogelijkheden en functies die dit krachtige CMS biedt. Met de duizenden gratis extensies en templates voor Joomla breid je jouw website uit met zowat alle denkbare mogelijkheden.

Pluspunten

Het Joomla CMS was lange tijd het meest gebruikte CMS ter wereld. Dit kwam mede door de gebruiksvriendelijkheid. Ik som de sterke punten even voor je op.

 • In totaal is Joomla wereldwijd ruim 62.500.000 keer gedownload.
 • Ook in Nederland kent het merk een trouwe community.
 • Met ruim 7.000 extensies breid je de basis van Joomla eenvoudig uit.
 • Uitermate geschikt voor het managen van grote hoeveelheden content.
 • Sinds Joomla 3 werd het CMS steeds eenvoudiger. In de laatste versies kun je zelfs je paginacontent in frontend bewerken.

Joomla CMS versus WordPress en Drupal

Van deze drie bekende en geprezen open source Content Magagement Systemen is Joomla het oudste.

Wat betreft webdesign, gebruikersgemak, snelheid en zichtbaarheid in zoekmachines doen deze drie grote spelers niet voor elkaar onder.

Het startscherm van Joomla. Van hieruit kan je snel, updaten en artikelen aanmaken en beheren.

Bij de keuze voor het juiste CMS hebben ze allemaal op andere vlakken hun streepje voor. Dit zijn de grootste verschillen van Joomla versus de rest.

 • Joomla kent multi-language, een automatische update functie en meer gebruikersspecifieke opties.
 • Wil je een bedrijfswebsite of magazine website starten, dan kun je het beste kiezen voor Joomla.
 • Joomla biedt geen mogelijkheden om bezoekers een account aan te laten maken waaraan rollen gekoppeld moeten worden. Dit is bijvoorbeeld wel gebruikelijk op intranet en klantenportals.
 • Hiervoor kun je beter kiezen voor Drupal of WordPress.
 • Het CMS is minder geschikt voor rijke content websites met veel velden, zoals webshops.
 • Joomla scoort wat betref gebruikersgemak gemiddeld. Met wat gewenning werkt de interface echter zeer prettig en eenvoudig.


“Joomla is about people. Not about software”, aldus de Joomla Community.

De nieuwe functies van Joomla 3.5

Met de release van een nieuwe versie, worden altijd nieuwe functies geïntroduceerd. Hieronder een beknopt overzicht van een aantal nieuwe functies in Joomla 3.5.

E-mail updates voor de superuser

Joomla CMS brengt iedere paar weken een veiligheids- en bugfixupdate uit. Wanneer je niet zo regelmatig inlogt in jouw backend kan dit zomaar aan jou voorbij gaan. Met e-mail updates komt hier een einde aan.

Plugin voor een beter beeld van de Joomla-gebruiker

Om een beter beeld te krijgen van de gebruikers van Joomla wordt er een plugin geïnstalleerd die anonieme data verzamelt over PHP, het databasetype en de Joomla-versie waar de gebruiker in werkt.

Zo krijgt Joomla een beter beeld van haar gebruikers voor ondersteuning in toekomstige versies. De plugin is in Joomla 3.5 standaard geactiveerd maar kan handmatig worden uitgezet.

Meetellen in de backend

Het aantal gepubliceerde, ongepubliceerde en prullenbakitems worden overzichtelijk weergegeven in de backend. Zo ben je in een oogopslag op de hoogte van het aantal pagina’s dat je op de website hebt staan.

Via de teksteditor is een afbeelding in de tekst in te voegen door deze via de bestandsverkenner te selecteren.

Drag and drop afbeeldingen

In de tekstbewerker wordt het mogelijk om afbeeldingen eenvoudig op te pakken en neer te zetten, waardoor ze extra snel online staan.

Het is de bedoeling dat er ook direct de juiste tags aan worden gehangen, maar dit kan ook handmatig worden aangepast.

Nieuwe Joomla-versie: altijd upgraden

Wanneer je gebruik maakt van een Content Management Systeem zoals Joomla, is het belangrijk het CMS regelmatig te updaten. Op die manier functioneert jouw website optimaal en voorkom je dat hij gehackt wordt.

Wanneer er een nieuwe Joomla CMS-versie stabiel wordt uitgebracht, wordt de oude automatisch niet meer ondersteund. De grootste verbeteringen hebben immers al plaatsgevonden.

Wanneer je op een niet langer ondersteunde versie blijft werken, is de kans op lekken, bugs, hackers en spam veel groter. Door een update uit te voeren blijft de gebruiksvriendelijkheid voor jou als gebruiker in de backend bovendien optimaal.

Daarnaast wordt updaten lastiger als de stap tussen de versies groter wordt. De kans dat je hulp moet inschakelen wordt steeds groter naarmate je langer wacht met updaten.

Gewenste stappen om te upgraden van een oude naar een nieuwere Joomla-versie.

Maak voor de update naar Joomla 3.5 eerst een backup van jouw website.

Veel gestelde vragen over de update naar Joomla 3.5

Het updaten en bijhouden van nieuwe CMS-versies is niet alleen een klus die is weggelegd voor grote bedrijven. Ook kleine websites kunnen problemen ervaren, wanneer ze de updates niet bijhouden.

Voorkom problemen met onze tips.

De geschiedenis van Joomla

Joomla begon officieel in 2000 onder de naam Mambo. Na een ruzie binnen moederbedrijf Miro, waar Mambo destijds onderdeel van was, maakte het merk een doorstart onder de nieuwe naam Joomla.

Lange tijd was de interface vrij rommelig en moest je goed zoeken naar verschillende extensies of configuratiemogelijkheden.

De komst van Joomla 3 maakte hier eind in september 2012 definitief een einde aan. Het CMS ging flink op de schop en ziet er nu een stuk professioneler uit, naast het feit dat het nog veel gebruiksvriendelijker en overzichtelijker werd.

Nog geen eigen Joomla-website?

Start dan nu nog in drie eenvoudige stappen. Registreer je domeinnaam, kies je Joomla Hosting pakket en installeer Joomla via onze Web Apps met een druk op de knop.

Je kan direct aan de slag en ervaren wat het uitgebreide CMS allemaal te bieden heeft.

logo
Over: Guido

Guido heeft een voorliefde voor WordPress en video. Logisch dat video’s over WordPress hem helemaal enthousiast maken. Hij schrijft, filmt, monteert en is daarnaast de vraagbaak voor de mensen van de Hosting2GO Helpdesk.