Het belang van de juiste PHP versie en overstappen

logo
door: Bart 17-02-2020| Leestijd: 6 minuten| Categorie: Webhosting

Een website maken kan met diverse (gratis) Content Management Systemen (CMS) en bijbehorende scripttalen. PHP is hiervoor veelgebruikt, zo draaien WordPress en Joomla grotendeels op deze codes.

Niet alleen de CMS’en worden continu doorontwikkeld, ook PHP zelf. Iedere nieuwe versie van PHP bevat wijzigingen en verbeteringen ten opzichte van de voorgaande versie. Welke moet je kiezen? En waarom?

Er zijn vele redenen waarom je de meest recente versie van PHP voor je website moet gebruiken. Daar ga ik in dit blog op in. Je krijgt ook uitgelegd wat de scripttaal precies is en wat het doet voor je website.

Wat is PHP en wat doet het voor mijn website?

De afkorting PHP staat voor ‘PHP: Hypertext Preprocessor’. Het is een scripttaal die sinds 1994 bestaat en waarmee je dynamische webpagina’s kunt bouwen.

Vaak wordt PHP als aanvulling op HTML-code gebruikt om data in een database te kunnen opslaan en beheren.

Daarbij kun je denken aan logingegevens van bezoekers die zich op een website registreren.

Het belang van de juiste PHP versie kiezen en het overstappen hebben diverse voordelen voor je website. Kies de juiste code.

PHP Wordt ook gebruikt voor fora, contactformulieren, webshops en CMS’en. Net zoals WordPress is PHP een ‘open source’ scripttaal. Dit is software waarvan de broncode openbaar is en door iedereen te bewerken.

Een ander voorbeeld van open source software is het besturingssysteem Linux. Dit wordt voor computers en servers gebruikt, zo ook alle webhostingservers bij Hosting2GO.

Waarom moet ik de nieuwste PHP versie gebruiken?

Dit heeft alles te maken met de veiligheid van je website, maar er worden ook soms nieuwe functies toegevoegd of bestaande code wordt herschreven om fouten eruit te halen.

Zitten er zwakke plekken in de scripttaal, dan kunnen kwaadwillenden hier makkelijk gebruik van maken om bijvoorbeeld code aan je website toe te voegen. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld phishing-pagina’s op jouw website plaatsen of malware versturen.

Een ander belangrijk punt is dat hoe nieuwer de PHP versie is die je gebruikt, des te langer deze ondersteund en bijgewerkt wordt door de ontwikkelaars.

Welke is de nieuwste en wat zijn de kenmerken?

Op het moment van schrijven is de nieuwste versie van PHP 7.4, die je op al onze hostingpakketten kunt activeren via de PHP-kiezer in het Hosting2GO Control Panel.

De server-standaard is versie 7.3.

Natuurlijk wil je weten wat PHP 7 dan zo goed maakt, ten opzichte van PHP 5. Per slot van rekening is de laatste versie de beste in veiligheid en stabiliteit.

PHP 7 efficienter dan PHP 5

Deze versie is niet alleen door hercoderen sneller geworden, het gebruikt maar liefst 50 procent minder geheugen bij het uitvoeren van scripts. Dit betekent dat je meer bezoekers tegelijk op je website aankunt, zonder dat de site trager wordt.

Daarnaast is de afwikkeling van fouten in PHP 7 anders dan in versie 5. De verbeteringen hebben tot gevolg dat een fout in PHP 7 niet meteen een script beëindigt.

Wordt mijn website echt sneller met PHP 7?

Jouw website zal waarschijnlijk sneller laden, wanneer je gebruik maakt van PHP versie 7 en deze technisch juist gebouwd is. Als je WordPress gebruikt, dan is het verschil tussen versie 5.6 en 7 zelfs groot te noemen.

Deze grafiek van Digital Ocean geeft het verschil bij WordPress goed weer.

Digital Ocean onderzocht de invloed van de nieuwe PHP versie op de snelheid van je website. Door de laatste PHP te gebruiken wordt WordPress 100% sneller.

Bekijk ook ons artikel; 7 vragen over PHP 7.

Kan mijn website de nieuwste PHP versie aan?

Het overstappen naar versie 7 levert vaak geen tot weinig problemen op (bijvoorbeeld bij WordPress-websites).

Er zijn een aantal belangrijke verschillen en wijzigingen ten opzichte van PHP versie 5. Sommige functies worden in 7+ namelijk niet meer ondersteund.

Werk je met verouderde plug-ins of templates, dan kan het instellen van het nieuwste script gevolgen hebben voor de werking van jouw website.

Upgrade niet bij oude systemen en plug-ins

Gebruik PHP versie 7+ niet als je een verouderde versie draait van Content Management Systemen. Zo is bekend dat onderstaande software fouten geeft als je overstapt.

  • Joomla! Versie 2.5 of lager
  • Drupal 6 of lager
  • Magento-versies lager dan 2.0

Wanneer je er niet zeker van bent of jouw website gebruik kan maken van een hogere PHP versie, stel deze dan stapsgewijs steeds hoger in. Controleer bij iedere versie of je website en/of onderdelen nog werken.

Eerder beantwoordde collega Jeroen in totaal 7 Vragen over PHP 7. Lees dit blog voor alle achtergrondinformatie als je de nieuwe PHP versie wilt gaan gebruiken.

Mijn website is ge-update en werkt nu niet meer.

Niet alleen het wijzigen van de PHP-versie kan ervoor zorgen dat je website het niet meer doet. Ook het updaten van het CMS kan ervoor zorgen dat de actieve versie van PHP niet meer voldoende is.

Heb je jouw (WordPress) website ge-update en krijg je nu een blanco pagina te zien bij het bezoeken van jouw website? Dan is waarschijnlijk een oudere PHP versie actief die niet meer ondersteund wordt door de geïnstalleerde update van je website.

Je moet dan dus de PHP versie moeten aanpassen.

PHP-kiezer zelf eenvoudig instellen

Op dit moment kun je bij ons gebruik maken van de volgende PHP versies:

  • 5.3, 5.5, 5.6
  • 7.0, 7.1, 7.2, 7.3, 7.4

Het wijzigen van de actieve PHP versie op jouw webhostingpakket is heel simpel. Dat kun je zelf doen met een paar klikken via het Control Panel.

Eenmaal ingelogd kun je bij Webhosting > (Sub)domeinen > [je domeinnaam] de PHP versie checken en eventueel wijzigen.

Imagick bij PHP 7.4

Als je gebruik wilt maken van de PHP module Imagick, heb je hiervoor PHP versie 7.4 nodig. Deze kun je in het Control Panel selecteren.

Heb je een eigen php.ini bestand in de private map staan? Dan moet je voor deze module onderstaande regel in het php.ini bestand toevoegen:

extension=/usr/php74/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20190902/imagick.so

We blijven natuurlijk nieuwe PHP-versies toevoegen. We kijken nu al uit naar PHP 8, die gepland staat voor eind 2020 of begin 2021.

logo
Over: Bart

Bart helpt dagelijks onze klanten via de helpdesk met de juiste oplossingen. Naast kennis over hosting en websites weet hij bijzonder veel over films, waardoor tegenstanders deze categorie steevast overslaan bij een spelletje Buzz!