Home   Webhosting   Website   Met reCAPTCHA jouw webformulieren beveiligen

Met reCAPTCHA jouw webformulieren beveiligen

De bezoeker van jouw website verwacht dat hij veilig met je kan communiceren. Dat kan via beveiligde formulieren, maar waarom moet je webformulieren beveiligen?

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je dat kunt doen en hoe reCAPTCHA spam kan voorkomen.

Veilig communiceren met SSL

Door een zogenaamde Secure Socket Layer (SSL) te installeren, zorg je ervoor dat jouw bezoekers veilig met je kunnen communiceren via de website.

Hierover lees je meer in op onze site: ‘Waarom SSL gebruiken?‘.

Om ook jezelf te beschermen tegen vervelende spam en misbruik van jouw formulieren, bestaan er CAPTCHA’s.

Deze onderscheiden bots van mensen, waardoor er geen automatisch gegenereerde en ongegeneerde reclame onder jouw blogpost of artikel verschijnt. Ook wordt jouw inbox niet via de webformulieren gestalked.

Wat is reCAPTCHA precies?

Google’s reCAPTCHA is momenteel wereldwijd de meest gebruikte tool bij het tegengaan van spam.

reCAPTCHA is een gratis service, die jouw website beveiligt tegen misbruik van formulieren. Het systeem gebruikt geavanceerde analyses om geautomatiseerde software tegen te gaan.

Dit gebeurt bijvoorbeeld door reclameberichten van bots in webformulieren te bannen. Bezoekers kunnen hierdoor zonder moeite commentaar leveren op jouw blogs, artikelen en formulieren.

Zo voorkom je vervelende teksten op je site, maar ook irritante spam in jouw inbox.

reCAPTCHA, I’m not a robot

Als een formulier reCAPTCHA gebruikt, moest je in het verleden een reeks praktisch onleesbare cijfers en letters invullen, voor je het kunt verzenden.

Drie, vier, soms wel vijf keer een code invullen voordat is geverifieerd dat jij geen robot bent. Deze frustrerende handeling is nu verleden tijd.

Steeds meer formulieren gebruiken namelijk Google’s nieuwe reCAPTCHA. Het motto: ‘We’re calling it the No CAPTCHA reCAPTCHA experience’.

CAPTCHA staat voor Completely Automated Public Turing-test to tell Computers and Humans Apart.

Waarom installeer je reCAPTCHA?

Dat doe je om spam en misbruik op jouw site of inbox te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat spam niet de reden is dat je zakt in de zoekresultaten.

Installeer reCAPTCHA in WordPress

Installeer WP reCaptcha en activeer de plugin in WordPress.

Deze tool is opgenomen in de openbare plugin database en daarmee gratis te activeren. Login op WordPress, ga naar het dashboard en kies voor ‘Plugins’.

Vervolgens selecteer je ‘Nieuwe plugin’ en type je ‘WPreCaptcha’ in de zoekbalk. Selecteer de plugin en klik op ‘Installeer’. Na op ‘OK’ gedrukt te hebben, activeer je de plugin.

Je kunt nu nog instellingen wijzingen als je wilt.

Installeer reCAPTCHA in Joomla

Installeer reCAPTCHA in Joomla door in te loggen in het beheergedeelte van Joomla.

Ga naar ‘Pluginbeheer’ onder het ‘Extensies’ drop-down menu, of via het Controlepaneel. Zoek de plugin ‘Captcha – ReCaptcha’, open deze en stel de status in op ‘Ingeschakeld’.

Hier kan je ook de juiste versie kiezen en een themakleur selecteren.

Installeer reCAPTCHA in Sitebuilder

Naast de open source programma’s WordPress en Joomla is er natuurlijk ook onze Sitebuilder om je site mee te maken.

Ook deze webdesign software, die op onze servers draait, biedt de mogelijkheid om contactformulieren toe te voegen en met reCAPTCHA te beveiligen tegen spam.

Hoe installeer ik reCAPTCHA in zelfgemaakte formulieren?

Wanneer je zelf een webformulier in elkaar hebt gezet, dan komt er wat meer bij kijken om deze met reCAPTCHA tegen spambots te beveiligen. Google legt in drie stappen uit hoe dit werkt.

Ten eerste moet je een zogenaamde API-sleutel voor je website instellen. Deze API key bestaande uit een openbare code en een geheime code.

Vervolgens zal je de reCAPTCHA-widget moeten aanmaken en op je webpagina tonen.

Tot slot zullen een aantal instellingen moeten worden gedaan, om de widget met Google te laten communiceren. Dit gebeurt via een ‘API Request’.

Als gebruiker van een website met CAPTCHA zien wij bij V2 een aantal afbeeldingen waarvan je bijvoorbeeld de afbeeldingen aan moet klikken waarop je een verkeerslicht ziet. Bij V3 hoef je niks te doen, dit werkt op basis van een score die toegekend wordt aan de bezoeker.

Alternatieven voor Google reCAPTCHA

Blijkt reCAPTCHA van Google voor jou geen haalbare kaart, om welke reden dan ook, dan zijn er nog voldoende alternatieven die je kan proberen.

  • Het invullen van twee woorden die vaak golvend op het beeldscherm staan vermeld.
  • Het oplossen van een som, bijvoorbeeld 3 + 7. Het antwoord vul je in het daarvoor bedoelde veld in.
  • Een SMS-dienst. Deze mogelijkheid wordt voornamelijk gebruikt door banken en financiële instanties.
  • Bij de Honey Pot-methode is een onzichtbaar veld onder het formulier geïnstalleerd, die robots gretig invullen, maar mensen niet zien. Een soort omgekeerde psychologie dus en erg gebruiksvriendelijk.

Veel succes in de strijd tegen spam.