SIDN: SSL onmisbaar voor websites en webshops

logo
door: Guido 10-04-2018| Leestijd: 4 minuten| Categorie: SSL / veiligheid

SSL is van groot belang voor websites en webshops. Dat stelt SIDN op basis van eigen onderzoek onder .nl-domeinnamen.

Er zijn in Nederland in totaal 3,6 miljoen websites met een .nl-domeinnaam. Slechts 15,5 procent daarvan heeft een SSL-certificaat; dat zijn er iets meer dan 500.000.

SIDN, de beheerder van het .nl-domein, heeft onderzocht hoeveel zakelijke websites en webshops gebruik maken van zo’n SSL-certificaat.

Met name voor dit soort websites is het gebruik van een SSL-certificaat vaak verplicht.

Wanneer is een SSL-certificaat verplicht

Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat jouw websitebezoekers erop kunnen vertrouwen dat ze hun gegevens alleen naar jou verzenden.

Gebruik je op jouw website een contactformulier of aanmeldformulier voor een nieuwsbrief? Dan wordt gevoelige data verzonden.

Met een SSL-certificaat wordt deze data versleuteld verzonden. Als je data verwerkt is zo’n certificaat verplicht.

Dit is dus al het geval bij relatief eenvoudige data. Je kunt je voorstellen dat het voor een webshop al helemaal een must is om SSL te gebruiken.

AVG en SSL

Ondanks dat de noodzaak voor het beveiligen van data is vastgelegd in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), zijn er nog veel websites die hun websitebezoekers niet beschermen tegen misbruik en fraude.

Met de komst van de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming, die op 25 mei 2018 ingaat, wordt het nog belangrijker om SSL te gaan gebruiken.

Gebruik je geen SSL en verwerk je persoonsgegeven op je website, dan loop je het risico op hoge boetes.

De Autoriteit Persoonsgegevens, die de wet handhaaft, heeft aangegeven dat de bakker op de hoek niet direct een controle hoeft te verwachten.

Toch kan het wel zo zijn dat er data lekt en dat je ook met een kleine website ineens voor nare verrassingen komt te staan. Niet alleen voor je bezoekers, maar ook voor jou als eigenaar van de website.

Webshops doen het beter

Gelukkig zijn de meeste webshophouders zich bewust van de risico’s. Uit het onderzoek van SIDN blijkt dat er in totaal zo’n 80.000 webshops zijn met een .nl-domeinnaam.

Daarvan gebruiken 47.000 webwinkels met een .nl-domeinnaam een SSL-certificaat. Dat is bijna 60 procent.

Onder websites zonder e-commerce ligt dat percentage een stuk lager; nog maar 30 procent van de 757.000 zakelijke websites gebruikt SSL.

Voordelen van SSL

Naast de encryptie van de data heeft SSL nog een aantal extra voordelen.

Zoekmachines waarderen SSL

Al sinds 2016 telt een goed SSL-certificaat mee in de SEO-ranking van je domeinnaam bij Google. Het type SSL-certificaat is op dit moment (nog) niet zo van belang.

Wil je hoger in Google komen, dan is alleen een SSL-certificaat voor een betaalpagina niet voldoende om hiervan te kunnen profiteren.

Browser-meldingen onveilige website

Browsers geven al duidelijk aan wanneer een website niet beveiligd is met SSL. Vanaf juli 2018 gaat Google Chrome websites die geen SSL hebben markeren als onveilig.

SSL-certificaat met een groen slotje

Deze melding wordt vrij prominent weergegeven voor de domeinnaam is de adresbalk van de browser. Dit kan je bezoekers afschrikken.

Vertrouwen uitstralen

Dat is meteen het derde argument om vandaag nog gebruik te gaan maken van SSL; het straalt vertrouwen uit. Een groen vinkje wekt nu eenmaal meer vertrouwen dan een rood kruisje.

Subdomeinen beveiligen

Wil je naast je hoofddomeinnaam ook al je subdomeinen kunnen beveiligen, dan heb je een Wildcard SSL certificaat nodig.

Dit is één certificaat dat meteen meerdere (onbeperkt aantal) subdomeinen kan beveiligen.

Voorkom onveilige situaties en boetes

Er is geen reden meer om geen SSL-certificaat op je website te activeren. De veiligheid van jouw gegevens en die van je bezoekers is zo belangrijk, dan je het risico niet wilt lopen dat er iets mee gebeurt.

Lees meer over SSL Certificaten of bestel direct
logo
Over: Guido

Guido heeft een voorliefde voor WordPress en video. Logisch dat video’s over WordPress hem helemaal enthousiast maken. Hij schrijft, filmt, monteert en is daarnaast de vraagbaak voor de mensen van de Hosting2GO Helpdesk.