Aanpak toename gevaarlijke mails met spam filter succesvol

logo
door: Jeroen 09-06-2016| Leestijd: 6 minuten| Categorie: E-mail

De beruchte spam filter. Is zoiets nou werkelijk nodig? Het antwoord is een zeer overtuigende ja! Het aantal e-mails waarmee cybercriminelen kwaadaardige software verspreiden steeg volgens Fraudehelpdesk alleen al in de eerste helft van maart 2016 met 10 procent. Bewapen jezelf daarom vandaag nog tegen ongewenste mail.

De toename van het aantal gevaarlijke spammails neemt met reuzenstappen toe terwijl nog maar weinig mensen hier actief tegen vechten. Wanneer je een gevaarlijke e-mail of e-mailbijlagen opent, kun je te maken krijgen met gijzelingssoftware.

Hiermee blokkeren criminelen jouw complete computer of aanwezige bestanden. Bescherm jezelf tegen dit gevaar met bewezen oplossingen, zoals het Hosting2GO spamfilter Barracuda.

Wat is spam?

Spammails zijn berichten die je ongewenst ontvangt. Dit is in Nederland verboden. In de meeste gevallen wordt spam commercieel ingestoken of belooft de e-mail dat er iets te halen valt.

Zo zou je zomaar 10.000 euro ontvangen of boek je een vlucht voor nog geen tientje naar Amerika. Te mooi om waar te zijn en het openen van dit soort berichten heeft erg vervelende gevolgen.

Pak spammails aan met betrouwbare anti-spam oplossingen. Houd je mailbox schoon van dergelijke vervelende aanbiedingen.

Wanneer is iets spam?

In sommige gevallen is spam relatief onschuldig. Het gaat dan bijvoorbeeld om bedrijven die jou ongewenst reclame sturen, maar niet de intentie hebben gegevens van jou te stelen.

In slechtere situaties hebben criminelen het op de inhoud van jouw computer gemunt om door middel van bijvoorbeeld phishing persoonlijke informatie te achterhalen voor eigen gewin.


Spot je verdachte tekst in een mail? Plak die zin dan eens in Google. Zie je tussen de resultaten soortgelijke of zelfs exacte zinnen staat, dan weet je zeker dat het om spam gaat.

Is spam gevaarlijk?

Spammails die je ontvangt, hebben vaak betrekking op het online boeken van vakanties en het betalen van een achterstallige factuur, maar ze bevatten ook steeds vaker de mogelijkheid om te chatten wanneer je vragen hebt.

Klik je op een link in een dergelijke e-mail of e-mailbijlage, dan kun je te maken krijgen met ransomeware. Dit is een gijzelingssoftware, waarvan Locky en TeslaCrypt twee bekenden zijn.

Securityfirma Kaspersky laat overigens weten dat ons land de nummer één is als het gaat om dé plek voor het faciliteren van ransomware. Denk aan servers of de hosting van dubieuze webpagina’s.

Locky

In het geval van Locky word je ervan overtuigd een e-mailbestand te openen. Het is een van de nieuwste en laatste online bedreigingen en duizenden mensen proberen het virus nu te verwijderen van hun computer. Vaak zonder succes.

De gevaarlijke malware knoeit met al je bestanden en is het meest voorkomende virus dat momenteel actief is. Slachtoffers wordt gevraagd om voor ongeveer 400 dollar aan bitcoins te betalen. In ruil zou je de sleutel krijgen tot het verwijderen van dit virus.

Bij ransomware via spammails wordt vaak om een betaling met bitcoins gevraagd.

Veiligheidsexperts zeggen echter dat het niet veilig is om hierop in te gaan omdat het geen zekerheid biedt.

TeslaCrypt

Dit is ook een nieuwe vorm van ransomware. De nieuwste versie is volgens beveiligingsonderzoekers zo goed als onmogelijk te kraken. Ook hier wordt door de hackers om losgeld gevraagd nadat jouw bestanden besmet zijn.


Net als alle online technieken, zoals CMS-systemen en apps, wordt spam ook geüpdate en komen er steeds nieuwe en verbeterde versies uit. Dit betekent alleen niet veel goeds voor jou. Spam wordt daardoor steeds moeilijker of zelfs onmogelijk te kraken of te verwijderen.

Ongewenste mail in je e-mailprogramma

Ongewenste mail weer je zoveel mogelijk uit jouw inbox door voorzichtig om te gaan met het achterlaten van je e-mailadres op sites van derden. Met een website als Addressmunger.com kun je het adres op jouw website versleutelen, waardoor het voor robots onleesbaar wordt. De code die je terugkrijgt plak je in de HTML op plaatsen waar je buttons naar jouw e-mailadres wilt hebben.

Een zeer geadviseerde optie is om een spamfilter te gebruiken.

Hoe ga ik spam tegen, maar behoud ik gewenste mails van onbekenden?

Doordat een spamfilter alarm slaat bij alle verdachte e-mails kan het gebeuren dat gewenste e-mail toch in de spambox terecht komt. Om te voorkomen dat berichten van bepaalde afzenders als spam worden aangemerkt, bieden veel e-mailboxen zoals Gmail, Outlook, Windows mail en Microsoft de mogelijkheid om afzenders toe te voegen aan een lijst van veilige verzenders.

Markeer ongewenste mail als gewenst door het mailadres toe te voegen aan de lijst met veilige afzenders in je adresboek.

Wat is een spamfilter en wat doet het?

Een goede spamfilter bestaat uit hele slimme hard- en software. Het herkent spam en zorgt ervoor dat deze e-mails niet in jouw inbox terecht komen. Naast spam filters die je als plug-in aan een e-mailaccount koppelt zijn er ook spamfilters die geadviseerd en geïnstalleerd worden door de hosting provider. Deze controleren al bij de mailserver op ongewenste mails.

Anti-spam

Een anti-spam inbox wordt gerealiseerd doordat spam filters, zoals Barracuda, patronen herkennen. Spam is gelukkig niet uniek en door collectieve intelligentie kunnen zij ongewenste e-mail van kwaadwillende hackers identificeren.

Geen spam meer ontvangen

Het spamfilter maakt gebruik van twee technieken. De eerste controleert op kenmerken in de inhoud van het bericht. Zowel tekst, afbeeldingen en bijlagen worden gefouilleerd op verdachte inhoud.

De tweede techniek filtert op basis van DNS-blacklists. Dit zijn zwarte lijsten waarop IP-adressen staan waarvan is gebleken dat ze spam versturen.

Spam verwijderen

Wanneer het spam filter er honderd procent zeker van is dat het te maken heeft met een gevaarlijke e-mail, dan wordt deze verwijderd en kun je die niet meer inzien. Bestaat er twijfel, dan komt het bericht in een speciale map te staan waar je uiteraard met een zeer bewuste voorzichtigheid beoordeelt of je deze wel of niet wilt openen.

Met het Barracuda spam filter van Hosting2GO pak je gevaarlijke spammails succesvol aan!

De meeste filters verwijderen deze berichten na een periode van bijvoorbeeld anderhalve maand. Redelijkerwijs gaat het er dan vanuit dat de mail niet werd gemist.


Jezelf wapenen tegen spam is niet onverstandig! Uit onderzoek blijkt dat 15 procent van alle e-mailgebruikers die spam ontvangt, deze niet alleen opent maar zelfs leest. In 4 procent van de gevallen kopen zij de producten die worden aangeprezen.

Wat zijn de voordelen van het inschakelen van een spamfilter?

Met een spamfilter bespaar je vooral veel tijd, geld en ergernis door spamvrij op jouw computer te kunnen werken. Je bent bewapend tegen spammails, phishing en virussen.

Een uitgebreid pakket is actief op het complete hostingpakket en alle e-mailaccounts per domein. Wanneer je een goede spamfilter kiest vraagt die geen onderhoud en worden updates regelmatig en automatisch bijgewerkt.

Mail direct spamvrij

Samen met de specialisten van Barracuda nemen we jouw frustratie rondom spammails graag weg. Het zogenaamde Spam Firewall cluster van Barracuda is gekoppeld aan de beste databases wereldwijd op het gebied van spam en phishing.

De verleiding en het risico om op een link in gevaarlijke mails te klikken is meteen verdwenen, als je het Hosting2GO Spamfilter activeert op jouw hostingpakket.

Pak spammails succesvol aan het het Hosting2GO Spamfilter
logo
Over: Jeroen

Jeroen leest en schrijft programmeercodes als tweede moedertaal. Voor hem als systeembeheerder is geen technische uitdaging te gek is en hij helpt je dan ook graag bij jouw helpdeskvragen. Zijn specialisme ligt bij databases, PHP, Perl, Bash en CMS’en.