Je verbinding is niet privé! SSL Certificaat lost dit op

logo
door: Jeroen 12-01-2017| Leestijd: 6 minuten| Categorie: SSL / veiligheid

Websites zonder SSL Certificaat ontvangen sinds kort een melding binnen de zoekmachines en in het browserscherm. Een notificatie als “Je verbinding is niet privé” zal duidelijk te zien zijn. Browsers als Chrome, Firefox en Safari tonen de SSL error ieder op hun eigen manier. Bezoekers van jouw website zullen zich in ieder geval afvragen wat er aan de hand is.

Google toont sinds begin 2017 in haar browser Chrome een opvallende waarschuwing in de adresbalk, wanneer je een website zonder SSL Certificaat bezoekt. Eerder was er bij HTTP websites een grijs gekleurde cirkel te zien, met daarin een infoteken. Dit is vervangen door een erg duidelijke rode driehoek.

De stap van Google betekent concreet dat zij afscheid neemt van de zogenaamde SHA-1 encryptie. Dit is een type codering, die uit 1995 stamt en inmiddels is verouderd.

Een browser waarschuwing in de adresbalk: Je verbinding is niet privé! Breng direct een beveiligde verbinding tot stand met een SSL Certificaat voor jouw website en voorkom een SSL error.

Wanneer je op de SSL error klikt, geeft Chrome aan dat de website niet beveiligd is. De verbinding is niet privé doordat er geen versleuteling van gegevens plaatsvindt. Met SSL wordt dus het internetverkeer tussen jouw website en je bezoekers afgeschermd en beveiligd.

Chrome meest gebruikte browser

Bijna 60% van alle internetgebruikers maakt gebruik van de browser Google Chrome. Dat houdt in dat deze bezoekers van jouw website bovenstaande melding in de adresbalk te zien zal krijgen, als deze niet van een SSL Certificaat is voorzien.

Met dit in het achterhoofd is het logisch dat Google de gebruikers van haar browser een zo veilig mogelijke ervaring wil bieden. De internetgigant streeft dan ook naar een groot beveiligd Wereld Wijd Web met dito verkeer. Daarnaast doet Google er ook alles aan om veilige zoekresultaten in haar zoekmachine te tonen.

Tonen andere browsers ook een beveiligingswaarschuwing?

Naar verwachting zullen andere browsers het voorbeeld van Google volgen. Daarbij kun je denken aan Mozilla Firefox en Safari. Hoe en vanaf wanneer precies de andere browsers een waarschuwing gaan tonen bij het bezoeken van een website zonder SSL Certificaat, is nog niet bekend.

Een SSL error als “Let op, je verbinding is niet privé!” of “deze verbinding is niet beveiligd” lijkt voor de hand te liggen. Zoals het er nu uitziet zal naast Chrome ook Safari een rood uitroepteken weergeven. Firefox toont dan de tekst ‘Onveilig/not secure’ in de adresbalk.

Een SSL Certificaat geeft je bezoekers direct vertrouwen, breng daarom een beveiligde verbinding tot stand.

Ook WordPress zal HTTPS gaan forceren

Gebruik je WordPress? Lees dan snel door. De makers van het CMS hebben namelijk aangekondigd dat diverse features verplicht met HTTPS gaan werken. Dit houdt concreet in dat sommige functies in WordPress in de nabije toekomst mogelijk niet meer te gebruiken zijn, wanneer de website niet voorzien is van een SSL Certificaat.

Je verbinding is niet privé als…

…je geen slotje in de adresbalk van je browser hebt staan wanneer je jouw website bezoekt. Wist je dat dit wettelijk verplicht is als het mogelijk is om op de website persoonsgegevens in te voeren?

Wettelijke verplichting

De Wet Bescherming Persoonsgegevens bepaalt dat een website moet worden beveiligd als er een naam, adres of telefoonnummer kan worden ingetypt en verzonden. Ook e-mailadressen en foto’s vallen onder de noemer persoonsgegeven(s).

Morele verplichting

Als webshopeigenaar wil je natuurlijk jouw klanten beschermen tegen misbruik van hun gegevens. Waarschijnlijk heb je daarom al een SSL Certificaat geïnstalleerd. Is dat nog niet het geval? Dan raden we je sterk aan SSL via onze website aan te vragen, omdat dit bij wet verplicht is.

Maak je gebruik van een Premium Webhosting-pakket? Dan is SSL gratis inbegrepen. Je kunt de HTTPS beveiliging eenvoudig activeren door op de knop ‘SSL Support’ in het Control Panel te klikken.

Binnen enige tijd is dan jouw SSL Certificaat actief, waarmee je een beveiligde verbinding tot stand kunt brengen in Chrome en andere webbrowsers. Je moet mogelijk nog wel wat wijzigingen aanbrengen in je website, maar daar hebben we handleidingen voor.

Scoor hoger in de zoekresultaten met SSL

Google heeft al in 2014 aangekondigd dat het websites met een SSL Certificaat voorrang geeft in haar zoekmachine. Daarin is het bedrijf nu nog strenger geworden. De nieuwe maatregel betekent zelfs dat niet-beveiligde websites in de ranking kunnen wegzakken.

Jouw website mét SSL beveiliging scoort dus waarschijnlijk beter op zoekwoorden en -termen, dan zonder deze databeveiliging. Daarnaast is het niet uit te sluiten dat Google in de (nabije) toekomst meer actie zal ondernemen om het hele internet richting HTTPS te forceren.


Check ook ons blog ‘Praktische tips voor een veilige HTTPS website’. Daarin leggen we uit wat SSL is, wat het doet en hoe het werkt. Welke soorten SSL Certificaten zijn er? Hoe kun je SSL aanvragen en configureren op jouw website?

Waarom is SSL zo belangrijk?

SSL versleutelt de data die over en weer wordt verzonden tussen jouw computer (browser) en de server (website). Dit kunnen jouw persoons- en betaalgegevens zijn die je invult bij het plaatsen van een bestelling in een webshop, of een wachtwoord dat je invult om in te loggen op social media.

Een SSL Certificaat biedt zichtbare beveiliging in de browser, waardoor je website vertrouwen uitstraalt. Daarnaast kan deze HTTPS-beveiliging voor webshops tot meer transacties leiden, vanwege de vertrouwde omgeving.

Hoe installeer ik een SSL Certificaat op mijn website?

Is de noodzaak van het gebruik van SSL op jouw website duidelijk? Zeker nu browsers jouw bezoekers er nog duidelijker op gaan attenderen als het ontbreekt en je zelfs straffen in de Google rankings?

Installeer direct de SSL beveiliging op jouw standaard Webhosting-pakket. Je kunt er ook voor kiezen jouw reguliere Webhosting- pakket te upgraden naar Premium, waar SSL gratis in zit.

Nadat het SSL Certificaat is aangevraagd, dien je jouw website nog in te stellen voor het gebruik ervan. Hiervoor hebben we handige stappenplannen beschikbaar.

Start met SSL, voorkom SSL errors en los foutmeldingen op. Samen naar een veiliger Wereld Wijd Web!

logo
Over: Jeroen

Jeroen leest en schrijft programmeercodes als tweede moedertaal. Voor hem als systeembeheerder is geen technische uitdaging te gek is en hij helpt je dan ook graag bij jouw helpdeskvragen. Zijn specialisme ligt bij databases, PHP, Perl, Bash en CMS’en.