Wat is SSL hosting en waarom heb ik het nodig?

logo
door: Jeroen 21-05-2015| Leestijd: 3 minuten| Categorie: SSL / veiligheid

Nog geen jaar geleden stond de digitale wereld op zijn kop door het beveiligingslek Heartbleed. Gegevens zouden online niet meer veilig zijn. Dit soort lekken, maar ook bugs en virussen zorgen ervoor dat mensen kritisch kijken naar hun online bewegingen.

Het is daarom extra van belang een veilige omgeving voor online bezoekers te creëren. De eerste stap naar een veilige digitale omgeving kun je onder meer zetten met SSL hosting, een Secure Sockets Layer.

Dit is een technologie die een beveiligde verbinding tussen websites en browsers mogelijk maakt waardoor gegevens die onderling worden verzonden privé blijven.

Of, in een notendop: SSL zorgt ervoor dat gegevens niet leesbaar worden verzonden.

Waarom heb ik een SSL Certificaat nodig?

In sommige gevallen omdat een SSL beveiliging verplicht is. Dit geldt al vanaf een simpel contactformulier. Vertrouwelijke gegevens moeten versleuteld verzonden worden volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Naast de verplichte gevallen zijn er ook redenen te bedenken voor een SSL Certificaat op domeinen die (nog) geen vertrouwelijke gegevens uitwisselen.

Top vijf redenen voor SSL hosting

  1. Er vindt altijd een beveiligde verbinding plaats tussen server en browser,
  2. Online gebruikers vertrouwen in beveiligde websites
  3. Google waardeert beveiligde domeinnamen beter wat zorgt voor een hogere positive
  4. SSL wordt altijd geadviseerd door het College Bescherming Persoonsgegevens
  5. Eenvoudig en direct actief

In hoeverre biedt SSL voldoende bescherming?

Er bestaan drie type SSL Certificaten: domein verificatie (DV), organisatie verificatie (OV) of een uitgebreide verificatie (EV). Een SSL Certificaat garandeert, ongeacht het type, een beschermde verbinding tussen website en gebruiker.

Hierdoor kunnen wachtwoorden, bankgegevens en persoonlijke informatie zoals adresgegevens vertrouwelijk worden gedeeld: ze zullen met SSL hosting nooit leesbaar in de handen van derden terecht komen.

SSL beschermt echter niet tegen hacks, bugs of virussen. Voor deze zaken is het van belang regelmatig software-updates uit te voeren.

Wanneer is domein verificatie (DV) SSL voldoende?

Domein Verificatie (DV) biedt aan beveiliging van vertrouwelijke gegevens niets minder dan Organisatie SSL of Uitgebreide SSL.

Het is een veiligheidstool die alle vertrouwelijke gegevens beveiligd verstuurd.

Dit komt niet alleen van pas wanneer je een webshop bezit waarbij bank- en creditcardgegevens worden verstuurd.

Ook wanneer je op jouw website gebruik maakt van communicatietools, zoals een contactformulier of een aanmeldformulier voor een nieuwsbrief, wordt gevoelige data verzonden.

Een SSL certificaat zorgt ervoor dat jouw online bezoekers erop kunnen vertrouwen dat ze hun gegevens alleen naar jou verzenden.

Zien bezoekers het verschil tussen SSL Certificaten?

Een Domein SSL voorziet jouw website van een HTTPS waarbij de ‘S’ staat voor secure. Dit geeft de consument vertrouwen in een beveiligde website.

Daarnaast is de website te herkennen aan een slotje voor de URL in de adresbalk van de browser.

Een Organisatie SSL laat zien dat het bedrijf dat achter de website zit daadwerkelijk eigenaar is van de website. Echter, het SSL-certificaat ziet er online hetzelfde uit als de Domein SSL.

Om je als online bezoeker van dit feit te verzekeren moet je details opvragen.

De uitgebreide SSL geeft een groene balk in de URL weer, waardoor duidelijk gecommuniceerd wordt dat de website en ook het bedrijf achter de website betrouwbaar is.

Daarnaast wordt het nog veel moeilijker de website te kopiëren en beschermt op die manier tegen fraude van de bedrijfsnaam.

Domein SSL Certificaat bij Hosting2GO

Het is mogelijk om je hostingpakket uit te breiden met een SSL-certificaat. Je hebt de keuze uit een enkelvoudig DV SSL-certificaat of een Wildcard DV SSL-certificaat.

Een SSL-certificaat wordt standaard door ons voor je geïnstalleerd, omdat wij weten dat dit een crime is om zelf te doen.

Lees meer over SSL

logo
Over: Jeroen

Jeroen leest en schrijft programmeercodes als tweede moedertaal. Voor hem als systeembeheerder is geen technische uitdaging te gek is en hij helpt je dan ook graag bij jouw helpdeskvragen. Zijn specialisme ligt bij databases, PHP, Perl, Bash en CMS’en.