5 populaire website design trends in 2016: door SIDN onderzocht

logo
door: Richard 05-01-2017| Leestijd: 6 minuten| Categorie: Webdesign

Een moderne website laten maken die klaar is voor de toekomst? De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) doet jaarlijks onderzoek naar de ontwikkelingen op internet. In een uitgebreid rapport zetten ze de belangrijkste bevindingen op een rij.

Sinds 2012 is mobiel internet bezig aan een opmars en inmiddels grijpen ook de apps onze aandacht. Er ontstaan handige autocomplete-functionaliteiten (automatisch aanvullen) en de domeinnamen zien er zowel voor de particuliere als zakelijke markt anders uit dan voorheen.

SIDN schetst het gevaar van actuele online aanvallen en kijkt alvast vooruit naar de trends en ontwikkelingen voor 2017.

SIDN onderzocht de trends in het internetgebruik in 2016. De 5 populairste website design trends beslaan mobiel- en app-gebruik, zoeken, domeinnamen en veiligheid.

1. Mobiel gebruik groeit verder

Het gebruik van onze mobiele telefoon om mee te internetten is sinds 2012 bezig met een sterke opmars. Dankzij de introductie van 4G, grotere databundels en de gemiddeld grotere schermen surfen we massaal over het internet.

De smartphone is voor steeds meer mensen het voorkeursapparaat. We zoeken er informatie mee op en bekijken video’s. Voor aankopen gebruiken we nog wel graag de laptop en computer, 80% geeft daar de voorkeur aan.

Een modern webdesign voor een webwinkel mag dus nog grotendeels op het traditionele gebruik zijn afgestemd.

2. Apps winnen aan gebruiksduur

Parallel aan de website design trends loopt ook de ontwikkeling van apps. Uit het onderzoek door SIDN blijkt opvallend genoeg dat we niet meer apps zijn gaan gebruiken, maar dat we daar per app wel meer tijd aan besteden.

We gebruiken vooral de apps van Google en Facebook, waarnaast WhatsApp en Messenger sterk in opkomst zijn. Andere populaire apps zijn Google Maps, YouTube en Gmail.

Kleinere apps hebben meer moeite onze aandacht te trekken, al slaagt Marktplaats daar steeds beter in. De gebruiksduur van apps neemt toe, wat zou kunnen komen door het gebruiksvriendelijke karakter daarvan.

Het is een van de trends in webdesign die we ook voor mobiele websites zien, die dienen het de bezoeker vooral gemakkelijk te maken om zo snel mogelijk de gewenste informatie te vinden.

Aan een moderne website kan ter ondersteuning een app worden toegevoegd voor mobiel gebruik.

3. Autocomplete functionaliteit

De moderne website anno 2016 en 2017 maakt bovendien gebruik van een handige autocomplete-functie, bijvoorbeeld tijdens het zoeken. Google doet dat in de zoekmachine al veel langer en browsers maken het ons makkelijk als we een domeinnaam intypen. Wat je intypt wordt automatisch aangevuld met suggesties, die je kunt selecteren.

Websites met een autocomplete-functie weten volgens het onderzoek van SIDN vooral jongeren aan te spreken. Zo’n 25% van hen zet de navigatiemethode op één, wanneer ze spreken over belangrijke eigenschappen van een moderne website.

4. Domeinnamen

Los van het moderne webdesign speelt ook de domeinnaam een belangrijke rol binnen het succes van een website. Opvallend genoeg ontwikkelen de markten voor particulieren en zakelijke klanten zich op twee verschillende manieren.

Particuliere domeinnamen

De markt voor particuliere domeinnamen laat zien dat de interesse hierin afneemt. Een privé-website wordt steeds minder belangrijk. Vooral ouderen maken hier nog gebruik van.

Jongeren kiezen in plaats daarvan voor de verschillende social media-kanalen zoals LinkedIn, Twitter en Facebook. Opvallend genoeg groeit de groep jongeren die een zakelijke website registreert en lanceert juist wel.

Met een goede zakelijke website en modern webdesign schiet je altijd raak binnen je doelgroep.

Zakelijke domeinnamen

Het belang van een website is voor bedrijven volgens SIDN nog onverminderd hoog. Online aanwezigheid blijft een belangrijke taak. Ook ondernemers erkennen dit, want 82% geeft aan de website als een belangrijk (of zelfs onmisbaar) online kanaal te beschouwen, bij voorkeur met een .nl-domeinnaam. Bovendien hebben bedrijven een zonniger toekomstbeeld van het internet dan enkele jaren geleden.

5. Pas op voor aanvallen

De website design trends die het SIDN-onderzoek beschrijft maken tenslotte duidelijk dat we ons meer bewust dienen te worden van online aanvallen. Online veiligheid is een hot topic.

Met name phishing en DDoS-aanvallen vormen een groot gevaar. Phishing treft zowel particulieren als bedrijven, terwijl het de bedrijven zijn die zich daarnaast dienen te wapenen tegen de aanvallen op hun website.

De trends in webdesign laten zien dat veiligheid steeds belangrijke wordt. Jongeren hebben relatief weinig te maken met phishing, waarschijnlijk omdat ze minder mailen dan de vorige generatie.

Van alle bedrijven heeft 7% al eens te maken gekregen met een DDoS-aanval. Onder de grote bedrijven is dit maar liefst 42%, waardoor daar de belangrijkste pijn lijkt te zitten. Bovendien krijgen zij vaker te maken met oplichting met betrekking tot domeinnamen.

Laat de online veiligheid van je moderne website goed bewaken! Activeer SSL (HTTPS) voor betrouwbare verbindingen en veilige data.

Qua veiligheid doen zowel particulieren als bedrijven er verstandig aan om hun moderne website te voorzien van een SSL Certificaat. Google heeft aangegeven in de eigen Chrome-browser vanaf 2017 waarschuwingen te tonen, wanneer een website een dergelijk certificaat niet heeft.

Trends en ontwikkelingen voor 2017

Het onderzoek van SIDN kijkt naar de hierboven beschreven actuele trends en ontwikkelingen en schetst daarmee het karakter van een moderne website of een modern website design. Eerder keken we bovendien al eens vooruit naar de webdesign trends voor 2017 en naar 5 online video trends voor 2017.

Nieuwe jaar start met SSL/HTTPS browser foutmeldingen

Diverse webbrowsers als Chrome en Safari zijn het nieuw jaar meteen gestart met een zeer belangrijke ontwikkeling, die forse gevolgen kan hebben voor jouw website. Zij geven namelijk opvallende waarschuwingen over onveilige websites, die geen HTTPS-verbinding voeren.

Sinds 1 januari doen steeds meer browsers dit en zullen zelfs sites gaan blokkeren. Niet-beveiligde sites kunnen ook nog eens in ranking wegzakken in de zoekmachines. Voorzie jouw website dan ook van een SSL Certificaat om dit op te lossen.

Onze standaard Webhosting is snel, goedkoop, zonder administratieve rompslomp en bovendien standaard voorzien van SSL.

Beveilig je website en data direct met een HTTPS-verbinding
logo
Over: Richard

Richard is een gestructureerde en administratieve kei, die alles over onze diensten weet. Met zijn veelzijdigheid heeft hij dé oplossing voor jouw administratieve vragen.