WordPress installeren: 5 redenen om het zelf te doen

logo
door: Guido 23-04-2015| Leestijd: 5 minuten| Categorie: Wordpress

Heb je een weblog via WordPress.com en wil je meer? Start met WordPress installeren en zet je site makkelijk over naar een zelf-gehoste versie van met eigen webhosting.

Bij WordPress.com heb je de mogelijkheid om te kiezen uit een aantal standaard thema’s en zijn veel basisfuncties standaard toegevoegd, zoals spampreventie voor reacties en statistieken via Jetpack.

Het opzetten van een weblog is met WordPress.com heel eenvoudig en ook nog eens gratis.

Vijf redenen om over te stappen

Als je blog groeit en je steeds meer mogelijkheden eist van je website, dan kan WordPress.com aardig wat beperkingen opwerpen. Dan start je dus met zelf WordPress te installeren.

1. Themes

Via WordPress.com heb je de keuze uit een aantal standaard thema’s. Dit zijn mooie en goed gemaakte templates die bovendien goed worden bijgehouden.

Je mag ervan uitgaan dat deze thema’s geen fouten bevatten en dus veilig zijn. Dat is een voordeel, zou je denken.

Aan de ene kant wel, maar de keuzevrijheid in WordPress-themes is vele malen groter als je een eigen WordPress-installatie hebt op een hostingpakket.

Bovendien heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een framework waarin een aantal basissettings al is vastgelegd, zoals responsive design en SEO-vriendelijkheid.

In combinatie met bijvoorbeeld het Genesis Framework van StudioPress heb je al de keuze uit zo’n vijftig kwalitatieve WordPress-themes.

2. Plugins

WordPress.com heeft plug-ins, maar op een eigen installatie kun je onnoemelijk veel meer plug-ins gebruiken. Dit is één van de belangrijkste redenen om over te stappen.

Met behulp van plug-ins kun je met WordPress elke functionaliteit aan je website toevoegen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Om een voorbeeld te geven; statistieken. De mogelijkheden van Jetpack van WordPress.com zijn veel minder uitgebreid dan bijvoorbeeld die van Google Analytics.

Dit hulpmiddel wordt standaard aangeraden als de beste manier om statistieken van je bezoekers bij te houden.

Er is een bijna oneindige keuze aan plug-ins voor je eigen installatie van WordPress.

Wil je toch graag Jetpack gebruiken? Dat kan, want ook op een eigen WordPress installatie kun je Jetpack installeren. Dat is nou de vrijheid van een eigen WordPress site!

3. Eigen domeinnaam en e-mail

Een blog bij WordPress.com is altijd bereikbaar onder ‘jouwblognaam.wordpress.com’. Installeer je zelf WordPress op een hostingpakket?

Dan is je site gewoon bereikbaar onder de domeinnaam die jij kiest. Als bonus krijg je er ook nog eens mooie e-mailadressen bij.

Een eigen domeinnaam is makkelijker te onthouden, past helemaal bij jou en is ook helemaal van jou! Je versterkt zo jouw identiteit en brengt je website of blog naar een hoger niveau!

4. Functionaliteit aanpassen met het wijzigen van code

WordPress.com is een gesloten systeem. Je kunt geen bestanden met FTP uploaden of downloaden. Je kunt bestanden ook niet zelf aanpassen. De code zelf aanpassen is dus niet mogelijk.

Heb je zelf WordPress geïnstalleerd, dan kun je alles naar hartenlust wijzigen. Dat is natuurlijk niet geheel zonder risico’s, maar het geeft je wel de mogelijkheid om je site volledig aan te passen naar jouw wensen.

5. Publicatie vrijheid

Als je start met WordPress installeren, heb je de volledige controle over je bestanden. Ook links naar WordPress of advertenties kun je zelf verwijderen.

Bij WordPress.com moet je betalen om hun advertenties te verwijderen, en fors ook. Voor 99 euro per jaar worden de advertenties van jouw site verwijderd, maar dan heb je nog geen eigen domeinnaam.

Voor het verwijderen van de advertenties van WordPress.com moet je betalen.

Daarnaast kun je zelf geen advertenties, zoals Google Adsense, op je site plaatsen. Je hebt dus geen mogelijkheid om geld te verdienen met al die mooie artikelen die je hebt geschreven.

Er zijn bloggers met hun site bij ons, die geld verdienen met hun blog. Zij gebruiken vaak ook Google Adsense.

De opslagruimte die je bij WordPress.com krijgt, is beperkt. Dat is iets waar je met onze onbeperkte webhosting geen last van hebt.

Tot slot; WordPress biedt, onder meer met WooCommerce, een prachtig platform voor het maken van een webshop, waarbij je zonder problemen iDEAL, PayPal of Credit Card betalingen kunt accepteren

Bij WordPress.com kun je kiezen tussen Ecwid en Shopify, waarmee je kiest voor een gesloten systeem.

Je bent dan afhankelijk van de keuzes in betaalwijzen en veiligheid die zij voor je maken.

Meer vrijheid, meer verantwoordelijkheid

Zelf WordPress installeren is via onze Web Apps een fluitje van een cent. Die extra vrijheid van een eigen installatie is leuk, maar het betekent ook dat je er wat verantwoordelijkheden bij krijgt.

Zo moet je af en toe op de updateknop klikken, en nadenken over de veiligheid van je site.

In ons artikel Beveilig WordPress met iThemes Security lees je meer over waar je op moet letten om je eigen installatie van WordPress veilig te houden.

Overstappen en WordPress installeren?

WordPress.com is ideaal wanneer je begint met bloggen en je helemaal niet wilt nadenken over de techniek.

Als je blog groeit, dan merk je al snel dat je tegen de beperkingen aanloopt. Maak je al gebruik van WordPress.com en overweeg je een overstap?

Je kunt al je artikelen en foto’s exporteren en weer importeren in je eigen installatie van WordPress. In no-time profiteer je dan van alle voordelen van een eigen WordPress-installatie.

Ontdek hoe je kunt overstappen van WordPress.com naar Hosting2GO.

logo
Over: Guido

Guido heeft een voorliefde voor WordPress en video. Logisch dat video’s over WordPress hem helemaal enthousiast maken. Hij schrijft, filmt, monteert en is daarnaast de vraagbaak voor de mensen van de Hosting2GO Helpdesk.