E-mail account gehackt, afpersing

De laatste tijd ontvangen veel mensen een e-mail van spammers waarin wordt aangegeven dat jouw e-mailgegevens gehackt zijn. De verzender vraagt je om geld via Bitcoin over te maken.

Het bericht dat je hebt ontvangen is een bekende afperspoging. Het lijkt alsof jouw e-mailadres is gehackt. Dat is niet het geval.

Jouw e-mailadres is alleen als afzenderadres opgegeven.

Afpersing
image
Afpersing

Je e-mailadres is dus niet gehackt. Maak vooral geen geld over naar dit soort oplichters.

Wat moet ik doen?

Gebruik veilige wachtwoorden
Hoewel je account nu niet gehackt is, raden we wel aan om met regelmaat je wachtwoord te wijzigen om de kans op een hack zo klein mogelijk te houden. Gebruik unieke en complexe wachtwoorden. Bij voorkeur gebruik je voor elk account een ander wachtwoord. Een passwordmanager kan je helpen om je wachtwoorden te beheren.

Dit zijn de slechtste wachtwoorden van 2019

Verklein de kans op misbruik van je mailadres
Voorkom dat je domein als afzender gebruikt kan worden door onbevoegden. Je kunt de kans daarop verkleinen door gebruik te maken van SPF. Dit is een waarde die je aan je domeinnaam meegeeft in de DNS-settings. Dat doe je met een TXT-record.

In een SPF-record geef je aan vanaf welke servers jouw e-mails verzonden mogen worden. Ontvangende mailservers kunnen dan controleren of de gebruikte mailserver overeenkomt met de opgegeven waarde. Als dit niet overeenkomt, wordt het bericht door veel mailservers voor spam aangezien en niet doorgelaten.

Maak een TXT-record aan met onderstaande waarde:

v=spf1 include:spf.hosting2go.nl ~all

Wat is SPF en hoe kun je het gebruiken?

Veilige verbinding
Zorg dat je altijd verbinding maakt met onze servers met behulp van SSL/TLS, als je dat doet is alle communicatie versleuteld. Als je geen beveiligde verbinding gebruikt, gaan je gegevens als leesbare tekst over het internet. Kwaadwillenden zouden dat verkeer kunnen lezen, zeker in combinatie met publieke WiFi netwerken.

Spamfilter
Hackers proberen het, de mail die je ontvangt is echt een phishing methode. Ze hopen dat je “bijt” en geld gaat overmaken. Ons uitgebreide spamfilter vangt de mail af en voorkomt dat de mail je inbox bereikt.

Wat doet Hosting2GO dit te voorkomen

SPF
Waar mogelijk schakelen we voor onze klanten SPF in, het inschakelen van SPF heeft ook wat nadelen dus daar zijn we extra voorzichtig mee en kunnen we niet klakkeloos op grote schaal uitrollen.

E-mailveiligheid
Vanzelfsprekend voorzien we onze servers van de laatste en meest veilige updates en fixes en SSL certificaten.
Ook volgen we de laatste standaarden en zullen die waar mogelijk toepassen.

De fraudehelpdesk loopt over van dit soort berichten

Zoals ze zelf berichten is er een nieuwe golf gaande van dit soort mails. Je bent dus niet de enige die wordt benaderd.

Mijn wachtwoord stond in de email

In het verleden zijn er bij diverse grote websites, zoals LinkedIn en Dropbox, wachtwoorden buitgemaakt. Het is mogelijk dat jouw e-mailadres en wachtwoord via zo’n hack zijn uitgelekt. Via de website Have I Been Pwned kun je een e-mailadres invoeren en controleren of er ooit via een externe dienst een wachtwoord is uitgelekt.

Mocht je bezorgd zijn, wijzig uit voorzorg dan zoveel mogelijk wachtwoorden. Nogmaals; zorg dat je altijd unieke wachtwoorden gebruikt voor de verschillende aanbieders, in het geval van een hack zal het probleem zich dan beperken tot dat ene account en dan kunnen je gegevens elders niet ook geprobeerd worden.