Hoe maak ik een database backup?

Het is verstandig om regelmatig een database backup te maken, bijvoorbeeld voordat je wijzigingen aanbrengt, of gewoon als veilige backup. Volg hiervoor onderstaande stappen.

image
 1. Log in op jouw Control Panel via www.hetcontrolpanel.nl
 2. Klik links in het menu op ‘Database’ en klik op de database waar je een back-up van wilt maken.
 3. Klik op de knop ‘phpMyAdmin’. Het inlogscherm opent in een nieuw tabblad/venster. Log in met de gebruikersnaam en wachtwoord van de database gebruiker.
 4. Nu opent phpMyAdmin. Klik in het linkermenu op de databasenaam (direct onder de icoontjes en een pull-down menu). De database-tabellen worden geladen en in het rechterscherm weergegeven.
 5. Bovenaan in het menu, vind je de knop ‘Exporteren’. Klik op deze knop. Je krijgt dan de keuze tussen Snel en Uitgebreid. De optie Snel is in de meeste gevallen voldoende.
 6. Kies onder ‘Opmaak’ het formaat waarin je de database wilt exporteren. Standaard staat deze op SQL, en ook dat is meestal goed.
 7. Klik op Start. De export begint en het bestand wordt opgeslagen. Via je browser kun je aangeven waar je het bestand op je computer wilt opslaan.


Via de Exportmethode ‘Snel’ wordt geen gebruik gemaakt van een compressie techniek. Heb je een grote database, kies dan in stap 5 voor ‘Uitgebreid’. Onder het kopje ‘Uitvoer’ vind je de mogelijkheid om Compressie in te schakelen. Je hebt dan de keuze tussen gezipt en ge-gzipt.

Inloggen op een database lukt niet, wat nu?

Lukt het niet om in te loggen op een database? Dan kun je een extra gebruiker aan de database toevoegen. Dit doe je als volgt:

 1. Log in op jouw Control Panel via www.hetcontrolpanel.nl
 2. Klik links in het menu op ‘Database’ en klik op de database waar je op in wilt loggen.
 3. Klik op de knop ‘Gebruikers’ en vervolgens op de knop ‘Nieuwe gebruiker’.
 4. Voer een gebruikersnaam en wachtwoord in. Je kunt vervolgens met de nieuw aangemaakte gebruiker/gegevens inloggen op de database.
 5. Verwijder de nieuwe gebruiker als je deze niet meer nodig hebt.

Heb je nog vragen?

Neem contact op met de helpdesk. We helpen je graag verder.