Een WordPress plugin kun je vergelijken met een App op jouw smartphone. Het voegt een functionaliteit toe. Zo bestaan er plugins om een contactformulier, webshop of back-ups te maken.
In het admin-gedeelte van jouw WordPress website kun je gericht zoeken naar een plugin, of je kunt door populaire plugins bladeren. Ook is het mogelijk ervaringen van andere WordPress gebruikers omtrent een bepaalde plugin te lezen, zodat je een indruk kunt krijgen van de verschillende mogelijkheden van een plugin en hoe andere gebruikers het gebruik van de plugin ervaren.
Om een plugin te kunnen installeren, dien je ingelogd te zijn op jouw WordPress website. Doe dat dus eerst. Wanneer je ingelogd bent, klik je in jouw WordPress zijbalk op ‘Plugins’. Klik daarna op de knop ‘Nieuwe plugin’.
Je kunt rechtsboven van de zoekfunctie gebruik maken om gericht te zoeken op een bepaalde plugin. Je kunt ook op een term of functionaliteit zoeken zoals ‘security’ of ‘back-up’. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de categorieën Uitgelicht, Populairste, Aanbevolen en Favorieten te bekijken.
In het overzicht kun je op het icoon of de titel van een plugin klikken om de betreffende pagina van de plugin te openen. Je treft hier meer informatie omtrent de plugin aan. Daarnaast vind je er de link om de plugin te installeren.
Wanneer je een WordPress thema koopt, zitten hier vaak plugins bij inbegrepen. Deze plugins worden meegeleverd in een ZIP bestandsformaat. Bestaat de plugin uit losse bestanden, en is het geen ZIP bestandsformaat? Lees dan de tekst onder de kop ‘Een plugin installeren via FTP’.
Klik in jouw WordPress zijbalk op ‘Plugins’ en vervolgens op ‘Nieuwe plugin’. Je ziet bovenaan een knop ‘Plugin uploaden’ verschijnen, klik hier op. Kies vervolgens voor ‘Bladeren…’ en zoek het ZIP bestand van de plugin op jouw computer. Dubbelklik hier op en vervolgens op de knop ‘Nu installeren’. De plugin zal worden geïnstalleerd waarna je deze kunt activeren.
Je kunt een plugin ook installeren via FTP. Let er dan wel op dat de bestanden van de plugin niet ingepakt zijn in een ZIP bestand. Is dit het geval, pak deze dan eerst uit op jouw computer.
Met behulp van een FTP programma zoals CoreFTP kun je een FTP verbinding maken met jouw hosting pakket. Voor het gebruik van CoreFTP hebben we een handleiding op onze website staan.
Weet je niet (meer) wat de juiste FTP gegevens zijn? Vraag deze dan op via de Helpdesk. Deze worden dan automatisch per e-mail naar het bij ons bekende contact e-mail adres verzonden.
Wanneer je een FTP verbinding hebt gemaakt, zie je aan de rechterzijde de mappenstructuur op jouw hostingpakket verschijnen. Dubbelklik op de hoofdmap ‘httpdocs’ en open daarna de mappen ‘wp-content’ en vervolgens ‘plugins’. Zoek aan de linkerzijde op jouw computer de map van de plugin op, en sleep deze naar de rechterzijde om te uploaden.
Je kunt de map en alle bestanden die daar in staan ook uploaden door met de rechtermuisknop op de map te klikken e nte kiezen voor ‘uploaden’.
Nadat je de plugin geüpload hebt kun je deze via het WordPress dashboard activeren in het Plugin overzicht.