Wat is SPF?

Sender Policy Framework (SPF) is een DNS protocol in het leven geroepen om spam te verminderen. Het is een DNS record dat als TXT (tekst) record toegevoegd kan worden aan de DNS records van jouw domeinnaam.

Wat doet een SPF record?

Een SPF record bepaalt voor jouw domeinnaam welke servers gemachtigd zijn namens jouw domeinnaam een e-mailbericht te verzenden. Belangrijk hierbij is dat de ontvangende e-mailserver naar het SPF record ‘luistert’. Helaas wordt SPF nog niet massaal ingezet waardoor een SPF record niet altijd effect heeft.

Hoe maak je een SPF record?

Verstuur je jouw e-mail via onze webmail, of heb je jouw e-mailadres ingesteld in een e-mailprogramma zoals Outlook of Apple Mail met onze servergegevens/instellingen, dan kun je onderstaand record toevoegen aan jouw DNS records:

v=spf1 include:spf.hosting2go.nl ~all

Het kan zijn dat je (bijvoorbeeld) ook e-mail namens jouw domeinnaam verstuurt via een server van (bijvoorbeeld) jouw internetprovider. Het is belangrijk dat je het IP adres van deze server dan meeneemt in het SPF record. Vaak is het echter zo dat er meerdere e-mailservers en dus meerdere IP adressen aanwezig zijn. Dit los je op door een SPF locatie/record te includen, zoals wij dat ook hebben ingericht. Voor Ziggo is dat:

include:smtp.spf.ziggo.nl

Het totale SPF record zou er dan zo uit komen te zien:

v=spf1 include:spf.hosting2go.nl include:smtp.spf.ziggo.nl ~all

Twijfel je over de opzet van jouw SPF record, neem dan contact met ons op via de Helpdesk.

Houd er rekening mee dat het 30 minuten in beslag kan nemen voordat een DNS wijziging verwerkt is.

Een SPF Record instellen voor jouw domeinnaam

Je kunt via jouw Control Panel of via de Helpdesk DNS wijzigingen doorvoeren. Meer informatie daarover vind je in dit artikel op onze website: Kan ik zelf DNS records aanmaken?

Wil je een eigen SPF record aanmaken met andere instellingen, dan zijn er verschillende online ‘wizards’ te vinden die je helpen bij het genereren van een SPF record. Voorbeelden hiervan zijn:

SPF Wizard – https://www.spfwizard.net
MXToolbox SPF Record Generator – https://mxtoolbox.com/SPFRecordGenerator.aspx

Heb je nog vragen?

Neem contact op met de helpdesk. We helpen je graag verder.