Mailinglijsten beheren

Mailinglijsten beheren

Een mailinglijst maak je het beste aan wanneer je een bericht wilt versturen naar meerdere ontvangers tegelijk. De motor onder Mailinglijsten is het programma Mailman.

Het voordeel van Mailman is dat gebruikers kunnen inloggen op de mailinglijst. Een ander voordeel is dat je door Mailman te gebruiken meer berichten kan versturen dan via bijvoorbeeld een PHP script op vanuit een e-mailprogramma. De limiet ligt in de laatste twee gevallen op 50 berichten per kwartier en maximaal 1000 per dag.

Documentatie en hulpartikelen kun je hier vinden: https://wiki.list.org/

Mailinglijsten aanmaken
In het Control Panel klik je links in het menu op Mail -> Mailinglijsten beheren -> Klik op ‘Nieuwe lijst’. Je vult het volgende in:

  • Lijst naam: Geef een beschrijving op voor de lijst die je aanmaakt
  • Admin e-mailadres: Het e-mailadres van de administrator van de lijst, vaak een e-mailadres van jouzelf
  • Wachtwoord: Geef een wachtwoord op waarmee ingelogd kan worden op de mailinglijst via Mailman

Inloggen op Mailman
In het Control Panel klik je links in het menu op Mail -> Mailinglijsten beheren -> Klik op een mailinglijst -> Klik op de knop ‘Bekijk lijst’. Het inlogscherm van Mailman zal in een nieuw venster geopend worden.

Hier voer je het wachtwoord in dat je hebt ingesteld voor de mailinglijst.

Gebruikers toevoegen aan een mailinglijst
In het Control Panel klik je links in het menu op Mail -> Mailinglijsten beheren -> Klik op een mailinglijst -> Klik op ‘Deelnemers’ -> Klik op ‘Adres toevoegen’.