7 Vragen over PHP 7

logo
door: Jeroen 25-02-2016| Leestijd: 6 minuten| Categorie: Webhosting

PHP 7 is uit. Dit is de nieuwste PHP-versie die beschikbaar is en je kunt het gebruiken op alle hostingpakketten bij Hosting2GO.

Er werd al een tijdje uitgekeken naar de nieuwe PHP-versie. Het mag met recht een grote stap voorwaarts genoemd worden. Op basis van zeven vragen leg ik je uit waarom dat zo is.

Wat is PHP?

PHP is de meest populaire scripttaal voor het maken van websites. Het wordt bijgehouden door een grote groep ontwikkelaars die zich verenigd hebben in PHP.net. Bekende content management systemen zoals WordPress, Drupal, Joomla en Magento gebruiken PHP.

WordPress code in de scripttaal PHP.

De PHP-code in scripts wordt door een webserver uitgevoerd en het resultaat verschijnt op je beeldscherm. In tegenstelling tot HTML, maakt PHP dynamische websites mogelijk.

Wat is PHP 7?

PHP 7 is de opvolger van PHP 5. Daarmee is PHP 5.6.16 (vooralsnog) de laatste PHP 5 versie die is uitgebracht.

Waar is PHP 6?

PHP 5 is inmiddels elf jaar oud. Het werd dus wel tijd voor een nieuwe versie. In 2005 maakten de ontwikkelaars van PHP.net een begin met zo’n grote update; PHP 6.

Ontwikkeling van PHP

De ontwikkeling van PHP 6 strandde door problemen met de integratie van Unicode in PHP 6. Deze versie werd geheel afgeblazen en een groot aantal verbeteringen vonden hun weg naar buiten in de versies 5.3 en 5.4. Hierdoor was de noodzaak voor een grote update afgenomen.

Naamkeuze

Bij de ontwikkeling van een nieuwe versie van PHP werd besloten om verder te gaan onder de naam PHP 7. De ontwikkelaars wilden daarmee verwarring voorkomen, omdat versie 6 dus eigenlijk wel bestaat, en de opzet van die versie veel verschilt met de nu uitgebrachte versie.

Ook PHP 5.7 werd overgeslagen. In die versie zouden eigenlijk geen nieuwe functies worden toegevoegd. Het zou vooral waarschuwingen bevatten om te stoppen met het gebruiken van PHP-functies die al een tijdje niet meer worden ondersteund.

Een grote groep mede-ontwikkelaars vond dat geen goed idee en stemde tegen PHP 5.7.

Ondersteuning PHP 5

Je kunt PHP 5.6 voorlopig veilig blijven gebruiken. De actieve support op deze PHP-versie loopt tot eind 2017, ondersteuning met veiligheidsupdates is gegarandeerd tot eind 2016. Je profiteert alleen niet van de voordelen van PHP 7.

Wat zijn de voordelen van PHP 7?

Er is niet voor niets door velen uitgekeken naar deze versie van PHP. Het bevat een groot aantal verbeteringen waarmee PHP klaar is voor de veeleisende toepassingen in de toekomst.

PHP 7 is sneller

De snelheid van het web is één van die belangrijke eisen voor de toekomst. Door de wijzigingen in PHP 7 worden zogenoemde requests veel sneller verwerkt.

Hoeveel sneller kun je zien in de benchmarks die Rasmus Lerdorf heeft gemaakt.

Rasmus laat daarmee zien hoeveel requests standaard installaties (van onder meer WordPress, Drupal en phpBB) in een bepaalde tijd kunnen verwerken met verschillende PHP-versies.

PHP benchmark WordPress 4.1

In de benchmark van WordPress zie je dat er ongeveer 2,5 keer zoveel requests in dezelfde tijd kunnen worden verwerkt door PHP 7, ten opzichte van de PHP 5 versies.

PHP benchmark phpBB 3.1.

Drupal kan met PHP 7 twee keer zoveel requests aan als met PHP 5. Dat geeft dus een verdubbeling van de snelheid voor Drupal.

PHP benchmark Drupal 8 bit.

Ook een standaard Drupal-installatie met 5 nodes wordt ongeveer twee keer zo snel met de nieuwste PHP-versie.

Google gebruikt de snelheid van een website als een belangrijke rankingfactor. Het zorgt er ook voor dat grotere of meer ingewikkelde applicaties minder tijd nodig hebben om uitgevoerd te worden.

Verminderd geheugengebruik

De nieuwe PHP-versie gebruikt maar liefst 50% minder geheugen bij het uitvoeren van scripts. Dat is goed nieuws. Je website kan daardoor bijvoorbeeld meer gelijktijdige bezoekers aan zonder dat je daar iets van merkt in de prestaties van je website.

Andere afwikkeling van PHP fouten

De afwikkeling van fouten in PHP 7 is anders dan in PHP-versie 5. Waar een script in PHP 5 stopt bij een fout en een foutmelding geeft, zal een fout in PHP 7 niet direct leiden tot het beëindigen van een script.

De foutmelding wordt dan ondervangen met een uitzonderingsregel, waarna het script in veel gevallen verder kan met het uitvoeren van de taak. Je krijgt in PHP 7 dus minder snel een foutmelding te zien.

De meeste foutmeldingen zijn in de nieuwe PHP-versie omgezet naar dit soort ‘Exceptions’. Er blijven natuurlijk altijd uitzonderingen waarvoor geen standaard uitzonderingsregel beschikbaar is. Ontwikkelaars kunnen die wel eenvoudig toevoegen aan hun scripts.

Bekijk de volledige lijst met verbeteringen.

Gaat een website ‘stuk’ als je overstapt naar PHP 7?

In PHP 7 zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd waardoor bestaande scripts mogelijk niet meer werken. De meeste van deze wijzigingen komen doordat functies, die toch al niet meer werden ondersteund, nu volledig verwijderd zijn. Het kan dus zijn dat wanneer je PHP 7 activeert, je website niet meer goed werkt.

Zo zijn bepaalde onderdelen uit PHP 4 nu bijvoorbeeld geheel verwijderd. Als je een script hebt dat nog van die ongewenste functies gebruik maakt, dan loop je nu tegen problemen aan.

Dit zijn de drie wijzigingen die in veel oudere scripts worden gebruikt en niet meer werken in PHP 7.

  • Script-style tags en ASP-style tags ( zoals <% en script language='php' )zijn niet meer beschikbaar in PHP 7.
  • Alle 'ereg_ functies' zijn verwijderd. Je kunt deze vervangen door 'preg_ functies'.
  • Hetzelfde geldt voor de 'split-functie'. Hiervoor is 'explode' de vervanging.

Bekijk alle uit PHP 7 verwijderde onderdelen.

Welke CMS-en zijn klaar voor PHP 7?

De nieuwste versies van WordPress, Magento en Drupal kun je gebruiken met PHP 7. Op 9 maart 2016 is Joomla 3.5 verschenen en die versie is ook klaar voor PHP 7.

Hoe activeer je PHP 7?

Je kunt PHP 7 selecteren met de PHP Configurator in het Control Panel van jouw hostingpakket. Zo kun je ook snel bepalen of jouw website nog werkt met deze nieuwe PHP-versie. Als het niet werkt, kun je ook heel makkelijk weer terug.

PHP 7 is beschikbaar op zowel standaard Webhosting als het Premium Webhosting-pakket.

logo
Over: Jeroen

Jeroen leest en schrijft programmeercodes als tweede moedertaal. Voor hem als systeembeheerder is geen technische uitdaging te gek is en hij helpt je dan ook graag bij jouw helpdeskvragen. Zijn specialisme ligt bij databases, PHP, Perl, Bash en CMS’en.