Domeinnaam extensies (TLD): welke zijn hot?

logo
door: Nina 19-11-2015| Leestijd: 4 minuten| Categorie: Domeinnamen

Sta je op het punt een domeinnaam te registreren, maar weet je niet welke extensie je moet kiezen? Het Top Level Domain (TLD) bepaalt mede waarmee gebruikers jouw website associëren en op welk apparaat het meest wordt bezocht.

Sta je op het punt een domeinnaam te registreren, maar weet je niet welke extensie je moet kiezen? Het Top Level Domain (TLD) bepaalt mede waarmee gebruikers jouw website associëren en op welk apparaat het meest wordt bezocht.

Allemaal zaken om rekening mee te houden bij je keuze. Gelukkig is hier onderzoek naar gedaan. Deze feiten kunnen jou helpen in je beslissingsproces.

SIDN stelde onlangs de vraag aan 1.025 Nederlandse respondenten (waaronder 452 houders) in een onderzoek voor welke extensie zij kiezen wanneer zij nu een domein registreren.

.nl-domein populairst in Nederland

Het .nl-domein staat bovenaan de lijst van meest gekozen extensies, maar de populariteit van het .com-domein blijft toenemen. Dat komt door de internationaliseringstrend van e-commerce.

De Europese variant .eu lijkt bijna niet van die trend te profiteren.

“Binnen .nl zijn er ruim 750.000 zakelijke websites en webshops zichtbaar actief. Dat is een minderheid van de gehele zone (5,6 miljoen).

Tal van andere domeinnamen verwijzen naar deze sites en tezamen zijn zij verantwoordelijk voor meer dan 80% van de websitebezoeken van Nederlandse internetgebruikers”, legt Michiel Henneke van SIDN uit, het bedrijf achter het .nl-domein.

.com wordt vooral zakelijk interessant gevonden

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat .nl en .com voor zakelijke toepassingen beduidend hoger scoren dan voor persoonlijke webpagina’s.

De .com is daarbij met name populair voor grootzakelijke toepassingen (multinationals).

Henneke: “Ook scoort .com relatief goed wanneer men op zoek is naar goederen met grensoverschrijdende of exclusieve associaties, zoals vakanties.

Nederlanders geven duidelijk de voorkeur aan .nl wanneer zij een voordelige prijs zoeken. Bijvoorbeeld goedkope schoenen.”

Top 5 TLD’s

Ons land behoort met het .nl-domein inmiddels tot de vijf grootste en veiligste landendomeinen ter wereld (plaats 5). We tellen er 5,6 miljoen.

De grootste speler is .tk met ruim 26,5 miljoen stuks. Duitsland volgt met 15,7 miljoen .de-extensies. Canada (10,9 miljoen) en het Verenigd Koninkrijk (10,5 miljoen) bezetten plaats drie en vier in de top 5 van TLD’s.

“In gebruikersonderzoek komen wij echter zelden .tk tegen en ook zijn er nauwelijks bekende .tk-sites. Het landendomein van de Verenigde Staten (.us) wordt in de praktijk nauwelijks gebruikt”, aldus Henneke.

Belangrijkste land-domeinnamen

SIDN-overzicht van de top 5 grootste landdomeinen (TLD). Het .nl-domein bezet de vijfde positie.

Marktaandeel van toplevels

Het marktaandeel van de verschillende domeinextensies is ook interessant om te zien. Medio 2015 was .nl met 73,5% veruit meest favoriet.

Het eerder besproken .com zit flink in de lift en kent een aandeel van 13,9%, gevolgd door 6,8% voor het .eu-domein.

Website-eigenaren kijken goed naar de doelgroep waarop ze zich richten bij het kiezen van een domeinnaam voor hun site.

Ook al ligt het zwaartepunt bij de TLD .nl en .com, er wordt ook bewuste keuze gemaakt voor .net (1,7%) en .info (1,3%). Verder worden ook .org (1,1%) en .biz (0,3%) regelmatig als Top Level Domain vanuit Nederland geregistreerd.

Devices en invloed op .nl-extensies

Wat verder erg interessant is om te weten bij het kiezen van een extensie, is welke TLD op welk apparaat het meest wordt bezocht op het internet.

Hier kan je met jouw business weer op inspelen.

Om dit inzichtelijk te krijgen analyseerde SIDN samen met onderzoeksbureau GFK een maand lang data van tienduizend internetgebruikers op PC, laptop tablet en smartphone.

Daarbij ging het op tablet en smartphone om 41.331 verschillende domeinnamen en 9.187 apps. Op desktop en laptop werden 125.016 domeinnamen en 319.579 browsersessies geanalyseerd. Daaruit kwamen onderstaande resultaten.

Bron: Onderzoek GFK ‘Trends in internetgebruik’ november 2014.

Meerdere domeinnamen

Als je een domeinnaam vastlegt, dan is het slim om te overwegen om er meerdere vast te leggen ter bescherming van jouw merk of bedrijf. Die reden wordt door 34% van de bedrijven in ons land opgegeven.

Een vijfde hanteert meestal maar één domeinnaam, maar voor specifieke activiteiten ook wel eens een andere. Denk aan marketingacties (11%) of andere bedrijfsactiviteiten (33%).

Kiezen voor betrouwbare uitstraling

Wist je trouwens dat jongeren en bedrijven een relatief grote voorkeur voor het registreren van .nl hebben? Dat komt vooral door het betrouwbare imago.

Jongeren registreren namelijk vooral met het oog op (toekomstig) zakelijk gebruik. Een website of e-mailadres met .nl wordt op dit vlak het beste gewaardeerd.

Kiezen

Als je duidelijk hebt welke TLD en domeinnaam goed bij jou aansluit, dan is het tijd om je domeinnaam vast te leggen.

Heb je een domeinnaam en extensie gekozen die aansluit bij:

  • Jouw bedrijf en activiteiten?
  • Je doelgroep?
  • Je gewenste associatie?
  • Het apparaat dat je doelgroep het meest gebruikt?


 

Registreer jouw domeinnaam

Alle lichten op groen is je domeinnaam registreren. Succes!

logo
Over: Nina

Nina is één van onze creatieve duizendpoten. Als grafisch vormgever en illustrator geeft ze je in onze blogs graag advies over hoe je de beste website maakt.