Terug naar blog

1-03-2016 | Leestijd: 4 min.

Let op! Oplichting met domeinnaam verkopen

Ben jij ook al eens gebeld door een bedrijf dat domeinnaam verkopen controleert en je een andere versie van jouw domein aanbiedt? Dit is domeinnaamfraude! We ontvangen een toenemend aantal meldingen van klanten dat zij het eerste registratierecht op een domeinextensie zouden hebben, omdat iemand anders ermee vandoor wil gaan.

Trap hier niet in, want er worden exorbitant hoge bedragen gevraagd voor jouw domeinnaam met een andere extensie (zoals .com, .info, .be, .de of .eu), soms wel 15 keer meer dan wat deze normaal waard is. In termijnen kunnen betalen komt ook geregeld voor.

Daarbij is het meestal zo dat de genoemde domeinnaam nog gewoon vrij is voor registratie. Als je meegaat in deze praktijken, dan ben je dus dief van je eigen portemonnee. Oplichting met domeinnamen is helaas al jaren gemeengoed.

Fraude met domeinnaam verkopen constateren

Hoe herken je dan domeinnaamfraude? Dat is heel eenvoudig met onderstaande kenmerken.

  • Je wordt telefonisch, per e-mail of post benaderd.
  • Het bedrijf wat contact opneemt is geen lid van SIDN (Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland), of staat zelfs niet ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel.
  • De fraudeur doet zich voor als medewerker van SIDN, echter deze stichting zal nooit op deze manier contact met je opnemen om een dergelijk aanbod te doen.
  • Ook Hosting2GO belt jou nooit voor het registreren van een domeinnaam.
  • Er wordt als verkooptruc een urgentie aangegeven, waardoor degene probeert een panieksituatie te creëren. Iemand anders gaat er met je domeinnaam vandoor of je moet meteen beslissen en betalen.
  • Het te betalen bedrag voor de domeinnaam is te hoog, veel hoger dan dat van een legitiem bedrijf.
  • Het kan ook zijn dat aangeboden wordt je domeinnaam te verlengen, maar deze loopt voorlopig nog niet af.

Hoe voorkom je fraude met domeinnamen?

Via een aantal basisregels kun je snel voorkomen dat je slachtoffer wordt van dergelijke oplichtingspraktijken. Dat begint al bij het informeren van personeel binnen je organisatie. Daarnaast kun je deze tips in acht nemen.

  • Wees altijd voorzichtig met aanbiedingen, lees de kleine letters drie keer, zeker bij een voor jou onbekende aanbieder.
  • Laat je nooit onder druk zetten.
  • Beslis nooit overhaast een aanschaf, niet van een domeinnaam, hostingpakket of wat dan ook. Het moet je een goed gevoel geven. Doe het anders niet.
  • Meld je aan bij het ‘bel me niet register’. Dit is gratis en daarmee word je minder vaak ongevraagd gebeld.
  • Als je een domein aangeboden krijgt, check dan altijd eerst of deze al geregistreerd is.
  • Twijfel je over een aanbieding? Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze medewerkers kunnen de status van een domeinnaam voor je controleren.
  • Teken nooit poststukken of documenten van voor jou onbekende partijen, aangezien je handtekening weer via identiteitsfraude kan worden misbruikt.
  • Als je per post reageert, doe dit dan per aangetekende brief.

Slachtoffer?

Ook al let je zo goed op, ben je alert en waakzaam, toch kan het gebeuren dat je vroeg of laat een keer ‘een zwak moment’ hebt. Het gebeurt de beste. Dan zijn er diverse stappen die je kunt ondernemen.

Domeinnaam fraude melden bij de fraudehelpdesk.

Het begint met het verzamelen van alle communicatie die je met de fraudeur hebt gehad. Leg hiervan een dossier aan, waarmee je jouw juridische positie kunt ondersteunen. Om je geld terug te krijgen zal je deze data, zoals e-mails, opgenomen telefoongesprekken, brieven en documenten, moeten overleggen met politie en justitie.

Maak altijd melding van de oplichting met domeinnaam verkopen bij de supportafdeling van SIDN en doe aangifte bij de politie. Je kunt hiervoor bellen met 0900-8844 of naar een lokaal politiebureau gaan.

Tot slot kun je ook de Fraudehelpdesk aanschrijven. Zij verzamelen alle meldingen en waarschuwen anderen.


SIDN werkte eerder mee aan een TV-uitzending van Avrotros Opgelicht over oplichting met domeinnamen. De uitzending is terug te zien via NPO Gemist.

De juiste weg

Door al deze zaken in je achterhoofd te houden bij een dergelijk contactmoment, voorkom je een vervelende situatie. Het enige wat een oplichter probeert is angst aan te wakkeren en hopen dat je direct ‘ja’ zegt op hun aanbod.

Als je een domeinnaam nodig hebt, dan kun je die altijd via ons registreren. Dan weet je zeker dat het goed zit!

Jeroen

Jeroen is een ware expert in het lezen en schrijven van programmeercodes, alsof het zijn tweede moedertaal is. Als systeembeheerder is geen technische uitdaging hem te gek. Hij helpt je graag bij jouw helpdeskvragen. Zijn specialisme ligt bij databases, PHP, Perl, Bash en CMS.