Zo kom je aan gratis beelden voor jouw site

logo
door: Nina 11-02-2016| Leestijd: 5 minuten| Categorie: Webdesign

Afbeeldingen blijven volgens onderzoek veel langer en beter hangen bij de bezoeker dan tekst. Vuistregel is om per 300 tot 400 woorden een afbeelding toe te voegen.

Goed om te weten, maar het is niet voor iedereen weggelegd om een fotograaf in te huren bij iedere nieuwe webpagina die je aanmaakt. Geen vrees: zo kom je aan gratis beelden voor jouw website.

Dit is artikel 3/3, onderdeel van een serie blogposts over online content.
(1/3) Verhoog je omzet met content marketing
(2/3) SEO on-page checklist: zo ziet de perfecte pagina eruit

Belangrijk voor alle gratis beelden die je verwerkt, is dat ze passen bij de huisstijl en relevant zijn voor het onderwerp van de tekst.

Het is belangrijk dat ze van hoge kwaliteit zijn en het is absoluut uit den boze om betaalde afbeeldingen gratis te downloaden en het beeldmerk over de foto te laten staan.

Ga ook niet voor de té typische stockfoto’s met té Amerikaanse gezichten, met een té grote lach vol met té witte tanden, terwijl ze op een té geposeerde manier in de foto staan. Tot slot: vermeld de bron wanneer mogelijk en maak hier een link naar de pagina waar je de foto hebt gevonden.

Neem een gratis abonnement met fotopakketjes

Er bestaan verschillende initiatieven die zich verzetten tegen de stockfoto-cultuur, die tot een aantal jaar geleden nog online heerste. Door middel van inschrijving ontvang je van deze sites, wekelijks of maandelijks pakketjes met gratis te gebruiken foto’s.

Verhoog je websiteconversie door het gebruik van goede gratis foto’s. Er zijn veel websites die afbeeldingen voor niets aanbieden.

Een nadeel is dat je zelf het thema niet kunt kiezen. Een voordeel is dat je schitterende hoge resolutie foto’s ontvangt en dat zijn soms echt cadeautjes.

Voorbeelden van aanbieders

Death to the Stock Photo is de bekendste aanbieder. Je ontvangt maandelijks een zip-bestand met afbeeldingen rondom een thema. De afgelopen maanden waren de thema’s onder andere: Londen, landelijk, muziek en thuiskantoor.

Je kunt de foto’s niet uitzoeken op de website, maar moet je echt aanmelden voor de nieuwsbrief waarin ze worden verzonden. Wanneer je dit doet krijg je wel direct een pakketje met de eerste tien professionele afbeeldingen.

Andere mogelijkheden zijn Little Visuals met iedere week zeven foto’s rondom een thema. Die kun je ook vanaf de website downloaden, maar daar moet je wel even te tijd nemen. Je kunt namelijk niet zoeken.

Ook Unsplash is een fantastische optie. Iedere tien dagen krijg je voor iedere dag een foto en ze zijn met een handige zoekfunctie allemaal terug te vinden op de website.

Speur rond op Flickr en Pexels

Flickr is een beeldbank met een enorme verzameling van miljoenen foto’s. Je zoekt op onderwerp, maar dit moet je wel in het Engels doen.

Aan de linkerkant van de website verschijnt een keuzemenu bij de resultaten waar ‘Any License’ staat. Wanneer je hierop klikt, kies je voor de optie ‘Commercial use allowed’. De foto’s die nu verschijnen kun je zo downloaden.

Wil je de foto’s ook nog bewerken zodat ze beter bij jouw huisstijl passen dan kies je voor de optie ‘Commercial use & mods allowed’.

Een vergelijkbare website waarop je op dit moment uit zo’n 5.000 gratis stockfoto’s kan kiezen is Pexels.com. De fotolicentie is geheel gratis voor zowel persoonlijk als commercieel gebruik.

Bedank de fotograaf

Je kunt op Flickr onder de foto een bericht achterlaten voor de fotograaf. Hier kun je hem of haar eventueel bedanken voor het beeld. Daarnaast kun je aan de linkerzijde onder de foto op de naam van de fotograaf klikken. Zo kom je uit op de persoonlijk pagina.

Veel (amateur)fotografen delen hun werk op de fotosite Flickr. Zij hebben ieder een eigen profielpagina met albums en photostream, die je kunt volgen.

Kopieer de URL, vermeld de naam van de fotograaf als bron op jouw website en link naar de URL die je net hebt gekopieerd. Dit is een nette manier van bronvermelding.

Beetje creatief? Ga aan de slag met illustraties

Heb je minimale Adobe Illustrator-kennis en kunde, dan kun je waarschijnlijk perfect uit de voeten met deze tip. Er bestaan heel veel gratis vector websites. Zoek maar eens op ‘free vector’. Welke site je vervolgens ook kiest: kijk uit voor de betaalde illustraties die altijd bovenin worden getoond.

Ga op zoek naar een thema dat past bij jouw onderwerp. Houd er ook rekening mee dat illustraties enorm van elkaar kunnen verschillen en wel moeten passen bij jouw bedrijf. Heb je een goede afbeelding gevonden, download deze dan als .ai-bestand.

Je kunt het vector-bestand naar hartenlust bewerken of combineren met een foto of andere vector.

Snel afleveren

Heb je de perfecte beelden gevonden bij jouw verhaal? Zorg er dan ook voor dat ze aan de juiste voorwaarden voldoen om de snelheid in jouw website te houden.

Dus maak je website sneller door afbeeldingen te optimaliseren.

logo
Over: Nina

Nina is één van onze creatieve duizendpoten. Als grafisch vormgever en illustrator geeft ze je in onze blogs graag advies over hoe je de beste website maakt.