Groene hosting: wij werken klimaatneutraal

logo
door: Richard 05-05-2016| Leestijd: 6 minuten| Categorie: Bedrijfsvoering

Wanneer we webhosting vergelijken, wordt er zelden naar de duurzaamheid van de hostingprovider gekeken. Terwijl in datacenters veel energie wordt verbruikt en er dus flink bespaard kan worden.

Een hostingbedrijf met een Climate Neutral Group certificaat gaat bewust en efficiënt om met energieverbruik. Kies voor groene hosting bij een partij die hun datacenters en alle apparatuur zo inrichten dat het milieu zo min mogelijk wordt belast.

Grijze hosting door groen te compenseren

Als alles volgens planning verloopt, opent Google nog dit jaar een spectaculair groot datacenter in de Eemshaven, Groningen. Het datacentrum van 120 megawatt verbruikt jaarlijks zo’n 960 gigawattuur aan stroom. Volgens Hivos, een internationale organisatie die zoekt naar nieuwe oplossingen voor hardnekkige wereldproblemen, staat dat gelijk aan het stroomverbruik van bijna 400.000 huishoudens.

Google zegt gebruik te maken van de steenkolen- en gascentrales in de regio, maar ook in stroombehoefte te voorzien door windmolens die in de Eemshaven staan. Door te investeren in wind- en zonne-energie wil de zoekmachinegigant het stroomverbruik compenseren. Daarnaast streeft het bedrijf naar een PUE-waarde van 1,2.


Hoe lager de PUE-waarde van een datacenter, des te lager de kosten en hoe beter voor het milieu.

Mogelijkheden van duurzame hosting onder water

Ondertussen onderzoekt Microsoft de mogelijkheden van datacenters onder water. Het bedrijf stelt dat het serverpark hierdoor niet meer gekoeld hoeft te worden. Dit bespaart behoorlijk wat elektriciteit omdat airco’s dan niet hoeven te loeien. Anderzijds kan uit het zeewater direct stroom worden opgewekt. Zo moet het datacenter zelfvoorzienend worden.

Groene hosting van Microsoft: het bedrijf testte aan de Californische kust een serverruimte onder water.

De eerste test is geslaagd boven water gekomen. In een zeecontainer op 10 meter diepte was het datacenter nog goed bereikbaar. Mocht een onderwater internetwalhalla werkelijkheid worden, dan verwacht Microsoft dat een datacenter 20 jaar in de zee mee kan. De hardware wordt dan iedere vijf jaar vervangen.


De grootste vijand van een server is warmte. Airco’s zijn flinke energieslurpers in een datacenter. Net als Microsoft zoekt ook Facebook naar een verkoelende oplossing. Namelijk eentje op 100 kilometer afstand van de noordpoolcirkel in Zweden.

PUE datacenters

Datacenters zijn gulzig wat stroom betreft. Om te bepalen hoe efficiënt een datacenter is, wordt de Power Usage Effectiveness (PUE) berekend. Deze waardebepaling meet het totale energieverbruik van een datacentrum en zet dat af tegen de energie die het levert voor IT-middelen.

Een PUE van 1 is perfect. Alle energie die een datacenter verbruikt gaat in dat geval op aan IT-apparatuur, zoals de servers. Meestal hebben datacenters een 2 als gemiddelde waarde.

Energieverbruik verduurzamen is pure noodzaak

Datacenters komen als paddenstoelen uit de grond en als we voormalig KPN-topman Ad Scheepbouwer mogen geloven, komen er nog velen bij. Scheepbouwer, investeerder met een scherp oog, maakte begin dit jaar bekend, de komende jaren 100 miljoen euro te steken in de aanschaf van datacentra in Nederland.

Het is vanwege de explosieve groei absoluut noodzakelijk om het energieverbruik te verminderen. Om in kosten te besparen, maar ook om het milieu te ontzien. Een datacenter draait dag en nacht. Servers worden gekoeld, back-ups gemaakt en digitale gegevens verwerkt. Als je bedenkt dat alleen al het nieuwe datacenter van Google net zo veel energie verbruikt als heel Den Haag, dan weet je ook dat het energieverbruik buitensporige proporties aanneemt.

Het datacenter van Hosting2GO waar duurzame hosting wordt toegepast.

Groene hosting: oplossingen naast verkoeling

Bekend is dat veel servers onnodige capaciteit paraat houden. Door software aan te passen en bestaande capaciteit maximaal te benutten, kan er flink op energie bespaard worden. Een andere manier is om de warmte in een datacenter niet te koelen of via de schoorsteen weg te wuiven om de mussen te verwarmen, maar deze op te vangen en nuttig te gebruiken. Wanneer datacentra hun energie bovendien uit windmolens en zonne-energie halen, besparen we optimaal.


Denk ook aan het klimaat en laat jouw computer thuis niet onnodig aan staan. Wist je dat computers en randapparatuur, zoals ontvangers, mediaboxen en opladers, jaarlijks gemiddeld 10% van alle elektriciteit in een huishouden verbruiken. Dit is toch al snel zo’n 80 euro.

Samenwerking met Climate Neutral Group

Het vlekkeloos laten functioneren van een datacenter verbruikt dus veel energie en dat is duur. Het terugdringen van deze kosten is natuurlijk een drijfveer voor iedere hostingpartij, maar Hosting2GO compenseert om meer redenen.

“Met dit certificaat compenseren we ons verbruik en investeren we in onze CO2-voetafdruk. Omdat we al groene stroom gebruiken, was deze opzet niet noodzakelijk, maar wij vinden het milieu belangrijk en ondernemen graag maatschappelijk verantwoord. Daarom compenseren we extra.”

Op deze manier participeert Hosting2GO in projecten elders op de wereld, zodat ook daar het energieverbruik omlaag gaat. Voor lokale klimaatprojecten in bijvoorbeeld Afrika worden efficiënte houtskoolovens geïnstalleerd. Hierdoor hoeven inwoners niet langer te koken met hout op open vuur, wat erg milieubelastend is.

Climate Neutral Group maakt de productie van efficiënte houtskoolovens mogelijk. Deze worden in Oeganda gemaakt en verkocht.

De Climate Neutral Group legt uit hoe het compenseren van de CO2-uitstoot bij projecten werkt: “Het zijn stuk voor stuk projecten die voldoen aan de hoogste internationale standaarden. Voorbeelden zijn de houtskoolovens in Afrika, maar ook waterkracht in China. De behoefte aan energie neemt daar snel toe. Dit project maakt gebruik van een 4 megawatt waterkrachtcentrale waarbij de natuurlijke stroming van de rivier wordt gebruikt om schone energie op te wekken. Wat we ook doen: het wordt eerst gecontroleerd door onafhankelijke deskundigen en moet een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de regio.”

Overige maatregelen van Hosting2GO voor groene hosting

Hosting2GO heeft niet alleen een certificaat van Climate Neutral Group voor compensatie op haar CO2-voetafdruk, maar gaat ook op andere gebieden bewust en efficiënt om met energieverbruik. Het datacenter en alle apparatuur is zo ingericht dat het zo min mogelijk het milieu belast.

  • Onze medewerkers werken op kantoor papierarm, printen wordt zo veel mogelijk vermeden
  • We gebruiken in het datacenter groene stroom
  • We installeren alleen energiezuinige apparaten
  • Innovatieve technieken beperken het energieverlies
  • We benutten de capaciteit van iedere server optimaal
  • Zogenaamde Cold Corridors verkleinen het te koelen volume. Koude lucht gaat afgeschermd via de onderkant de server racks in, waardoor ieder rack afzonderlijk optimaal gekoeld wordt.

De hostingtechniek achter jouw website

Achter de schermen gebeurt er in het datacenter van Hosting2GO veel om klimaatneutraal te kunnen werken. Alle hostingprocessen zijn volledig geautomatiseerd. De zuinige apparatuur, verbindingen en stroomvoorziening zijn dubbel uitgevoerd. Door deze efficiënte inrichting, gaat er geen energie verloren.

Wij verzorgen voor jou de techniek, zodat je onbezorgd aan jouw website kunt werken. Om meer inzicht te krijgen in hostingtechniek bieden we graag een blik achter de schermen.

Lees alles over de hostingtechniek achter je website
logo
Over: Richard

Richard is een gestructureerde en administratieve kei, die alles over onze diensten weet. Met zijn veelzijdigheid heeft hij dé oplossing voor jouw administratieve vragen.