De hostingtechniek achter je website

logo
door: Kees 30-04-2015| Leestijd: 7 minuten| Categorie: Bedrijfsvoering

Je hebt een website die draait bij Hosting2GO en misschien heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe de hostingtechniek achter je website site in elkaar zit?

Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil, maar als een bezoeker het adres van je website intikt, treedt er een zeer geavanceerd netwerk in werking, dat er voor zorgt dat jouw website zo optimaal mogelijk getoond wordt. We bieden je een kijkje achter de schermen.

Stel je voor dat je een website hebt over, laten we zeggen, Amerikaanse auto’s uit de jaren zestig. De site is geplaatst en een aantal keer bijgewerkt, en langzaam maar zeker beginnen de eerste bezoekers te komen.

Ergens op de wereld zit iemand, die geïnteresseerd is in hetzelfde onderwerp. Hij gaat achter zijn computer zitten en surft naar Google.

Hij tikt daar in dat hij informatie wil over klassieke Amerikaanse wagens en ziet dan in de zoekresultaten jouw website staan. Hij beweegt zijn muis naar de link van jouw site en klikt…

Onze servers staan in racks in het datacenter in Helmond.

Op dit moment treden onze servers in werking. We hebben een geavanceerd serverpark, dat altijd paraat staat om aanvragen van bezoekers af te kunnen handelen.

Een server is een krachtige computer in een netwerk, die onder andere wordt gebruikt om websites en alle daarbij behorende bestanden neer te zetten.

Via dit netwerk kunnen gebruikers over de hele wereld jouw website bezoeken. De servers staan continue aan en zijn ook 24 uur per dag aan internet gekoppeld, zodat bezoekers op elk gewenst moment van de dag op je site terecht kunnen.

Linux

Hosting2GO werkt daarbij volgens het Shared Linux Hosting-principe. Dit houdt in dat alle software die nodig is om jouw site te laten draaien op het Linux besturingssysteem draait.

Je hoeft daar verder geen rekening mee te houden: je kunt ook gewoon met een Windows-computer aan de slag, en Windows- of Apple-gebruikers kunnen ook zonder enige problemen je website bekijken.

Met ‘shared’ wordt bedoeld dat er meerdere websites op eenzelfde server draaien. Als je een webhostingpakket neemt bij Hosting2GO, dan huur je een stukje ruimte op één van onze servers.

Je deelt deze dan met een aantal andere websites.

De servers hebben zoveel opslagruimte, dat er makkelijk meerdere sites op geplaatst kunnen worden.

Deze servers staan allemaal in het datacenter in Helmond, dat speciaal is ingericht om ervoor te zorgen dat de servers altijd optimaal kunnen draaien.

Daarbij is aan de kleinste details gedacht. Om te garanderen dat de servers 24 uur per dag ongestoord kunnen draaien, betrekt het datacenter bijvoorbeeld stroom van meerdere stroomaanbieders.

Mocht een aanbieder technische problemen hebben, dan zorgt een van de andere aanbieders er toch voor dat de servers, en daarmee ook jouw website, ongestoord door blijven draaien.

Als extra garantie is er een dieselaggregaat beschikbaar. Dit apparaat is overigens niet alleen bedoeld om te garanderen dat de servers blijven draaien bij een stroomstoring, maar ook om te zorgen dat de airconditioning de temperatuur in het datacenter constant houdt.

Computers draaien het beste in een koele omgeving, en als je een grote hoeveelheid servers hebt die altijd aanstaat, dan is het van het grootste belang dat die altijd goed worden gekoeld.

RAID

Laten we eens van wat dichterbij naar de servers kijken. De webservers van Hosting2GO zijn platte computers met een aantal specifieke eigenschappen, die ervoor zorgen dat ze optimaal geschikt zijn voor het hosten van jouw website.

In elke server zitten meerdere harde schijven. Deze harddisks nemen het automatisch en onmerkbaar van elkaar over. Zo garanderen we een hoge uptime en databehoud.

In de basis zijn ze hetzelfde als de computer die bij je thuis staat, maar ze beschikken bijvoorbeeld over de beste componenten, die ervoor moeten zorgen dat de server altijd aan kan blijven staan, en ook altijd verbinding heeft met het netwerk.

Er zitten in de servers van Hosting2GO altijd twee harde schijven, die via RAID aan elkaar geschakeld zitten. RAID betekent Redundant Array of Independent Disks.

Hierbij wordt dezelfde data opgeslagen op twee (of meer) verschillende harde schijven. Mocht een van de schijven uitvallen, dan blijft de server gewoon doorwerken vanaf de harde schijf die nog wel werkt.

Er wordt een seintje gegeven dat een van de harde schijven gecrasht is. Onze serverbeheerders vervangen deze harde schijf zo snel mogelijk, waarna de data automatisch van de nog werkende schijf gekopieerd wordt naar de nieuwe schijf.

Op deze manier blijft je website altijd bereikbaar, ook als één van de harde schijven het begeeft.

Bij Hosting2GO worden ook externe back-ups gemaakt. Deze worden gemaakt om ervoor te zorgen dat de servers beschikbaar blijven in het geval er een crash is.

Zou er een grote crash zijn, dan zijn de servers dankzij de reservekopieën binnen een paar uur weer helemaal online en kun je weer bij jouw site.

Door de grondige back-up maatregelen hoef je er niet bang voor te zijn dat jouw site ooit ‘zoek’ zal raken.

Als je een site laat hosten bij Hosting2GO, dan ben je er zeker van dat deze, zolang je een abonnement hebt, altijd online blijft staan.

Deze grondigheid vertaalt zich ook op het gebied van de randapparatuur. Van alle noodzakelijke apparaten heeft Hosting2GO alles dubbel in de serverruimte staan.

Je kunt daarbij denken aan reserve spamfilters, dubbele switches, kabels en nog veel meer. Er wordt bij ons niets aan het toeval overgelaten.

Infrastructuur

Hosting2GO heeft voor zijn internetverbinding een contract bij niet één, maar vier verschillende aanbieders.

Ook hier gaat weer op: mocht een van de providers problemen hebben, dan kan het hosten ongestoord doorgaan bij een van de andere internetleveranciers.

Uiteraard is de internetverbinding van Hosting2GO wel even iets anders dan de verbinding die je thuis hebt liggen. We betrekken onze internetverbinding via meerdere razendsnelle 1 Gbit glasvezellijnen, die ook nog eens uit verschillende richtingen het pand in komen.

Stel dat er aan de weg wordt gewerkt en er wordt per ongeluk een kabel doorgesneden, dan schakelt het systeem automatisch over op de glasvezelkabel van een van de andere providers, die vanuit een andere kant de serverruimte binnenkomt.

We hebben altijd meerdere onderdelen op voorraad in het datacenter, zoals routers en switches, zodat deze direct vervangen kunnen worden als dat nodig is.

Deze kabels worden hierna aan elkaar geknoopt in speciale routers, die precies tegenovergesteld werken dan de router die je misschien thuis hebt staan.

In plaats van dat de routers worden gebruikt om informatie binnen te halen, sturen ze de informatie namelijk juist weer naar buiten, door naar de klanten van Hosting2GO.

Zoals je begrijpt zijn ook de routers dubbel uitgevoerd, om ervoor te zorgen dat een tweede router het verkeer in een nanoseconde over kan nemen als de eerste router bij een storing uitvalt.

Hoogwaardige apparatuur

Hoewel je voor hosting bij ons niet veel kwijt bent, wil dat niet zeggen dat we goedkope en lage kwaliteit apparatuur gebruiken. De apparatuur die door ons gebruikt wordt, komt allemaal van A-merken, zoals Juniper, Barracuda, SuperMicro en Dell.

Neem bijvoorbeeld alleen al het SPAM-filter dat door ons wordt gebruikt: voor de prijs van dit spamfilter kun je een heel aardige auto kopen.

We hebben meerdere van deze filters in ons netwerk opgenomen.

Het is wel duidelijk dat alle veiligheidsmaatregelen resultaat hebben. In de geschiedenis van Hosting2GO is er ooit een keer anderhalf uur downtime geweest.

Dit betrof slechts een enkele machine, het bedrijf is nog nooit helemaal down geweest.

En als je daarbij bedenkt dat we inmiddels ook alle servers al eens hebben verhuisd naar een ander datacenter, dan is dat des te opmerkelijker.

logo
Over: Kees

Kees ademt technologie, gadgets en automatisering en is altijd bij de tijd wat betreft de laatste ontwikkelingen op deze gebieden. Als technisch medewerker staat hij jou in de helpdesk te woord en voorkomt hij storingen.