Must: versterk je wachtwoord! Tips op een rij

logo
door: Jeroen 17-12-2015| Leestijd: 6 minuten| Categorie: SSL / veiligheid

Met een wachtwoord identificeer je jezelf online. Omdat je omkomt in e-mailadressen en geïnstalleerde apps kies je meestal voor een eenvoudig te onthouden exemplaar. Houd rekening met de gevolgen hiervan.

Hackers kraken websites binnen enkele minuten. We geven je de handvatten voor sterke wachtwoorden die je ook kunt onthouden.

Dit is artikel 2/2, onderdeel van een serie blogposts over wachtwoorden.
(1/2) Hoe wordt een wachtwoord gekraakt?

Kies niet meer voor een wachtwoord, maar liever voor een wachtzin. Wij laten weten hoe je deze eenvoudig en snel maakt en hoe jij jouw zin makkelijk kunt onthouden.

Zo maak je een sterk wachtwoord

Er zijn een aantal manieren om een sterke variant van jouw toegangscode te bedenken. Wij geven je een aantal handvatten bij het creëren van een goed wachtwoord.

Lange wachtwoorden zijn beter

Hoe langer jouw wachtwoord is, des te moeilijker het is om te kraken. Als je gebruik maakt van een hoofdletter, kleine letter, cijfer en teken, zorgt elk toegevoegd teken voor ongeveer honderd nieuwe mogelijkheden.

Een sterk wachtwoord is minimaal acht tekens lang. Let er daarnaast op dat het niet uit één heel woord bestaat.

Inloggen op het Hosting2GO Control Panel met een lang wachtwoord. Het voorbeeld telt 11 tekens, bestaande uit cijfers, hoofd en kleine letters en leestekens.

Maak een wachtzin

Lange wachtwoorden zijn veel moeilijker te onthouden dan korte, daarom is het misschien eenvoudiger om gebruik te maken van een zin in plaats van een woord.

Bijvoorbeeld: ‘Ik Hou Van Langharige Honden’. Voeg vervolgens nog wat leestekens en cijfers toe om jouw wachtzin wordt nog veiliger, bijvoorbeeld: ‘Ik Hou Van 2 Langharige Honden!’.

Maak geen wachtzinnen van bekende zinnen of gezegden, want net als bij woorden haalt een programma die er moeiteloos uit.

Varieer

Het is niet slim altijd dezelfde wachtwoorden te gebruiken. Met een simpel trucje zorg je voor een andere toegangscode voor elke website.

Voeg drie of vier letters toe die iets zeggen over de website of dienst waarvoor je de wachtzin gebruikt.

Dus bij Gmail voeg je de letters ‘gma’ toe en bij WordPress de letters ‘wor’. Zo weet je altijd welke code je waar moet gebruiken.

Wijzig regelmatig

Misschien is het een open deur, maar het is belangrijk dat je jouw wachtwoord regelmatig wijzigt om hackers buiten de deur te houden. Wij raden je aan om het ten minste twee keer per jaar te wijzigen.

3 tools om een sterk wachtwoord te maken

Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het maken van een sterk wachtwoord? Er zijn online een aantal gratis tools die het denkwerk voor jou doen. Je hoeft jouw toegangscode nu alleen nog maar te onthouden.

Met de Online Wachtwoordgenerator maak je sterke wachtwoorden door verschillende opties te kiezen.

Check of jouw wachtwoord sterk genoeg is

Doorstaat jouw wachtwoord de hackerstest? Er zijn verschillende manieren om dit te controleren. Wachtwoordbewust en Veiliginternetten zijn er daar twee van.

Tweestapsauthenticatie

Een wachtwoord is niet de enige manier om jezelf te identificeren. Je maakt jouw beveiliging zelfs sterker door meerdere vormen van authenticatie toe te passen.

De app ‘Google Authenticator’ is een ideaal hulpmiddel hiervoor.

Bij deze vorm van verificatie is alleen jouw toegangscode niet voldoende digitaal in te breken. Je hebt ook een code nodig die door de app wordt gegenereerd. Deze codes zijn maar een bepaald tijd geldig.

Onthoudtips

Je hebt nu een wachtwoord dat zo sterk is als staal, maar als je het niet kunt onthouden, heb je er natuurlijk nog niets aan. Hier enkele tips om te zorgen dat je jouw code wel onthoudt.

  • Verzin een ezelsbruggetje. Het is slim om bijvoorbeeld een acroniem te gebruiken om een wachtwoord of -zin makkelijker te onthouden. Een acroniem is een woord dat gevormd wordt door de eerste letters van andere woorden.Het acroniem voor ‘Handig Opgeslagen Informatie’ is dus het makkelijk te onthouden ‘HOI’. Andersom kan het ook. ‘Mti3-nov1’ lijkt een moeilijk te onthouden wachtwoord, maar niet als je bedenkt dat het staat voor ‘Mijn trouwdatum is 3 november 2001’.
  • Oefen het wachtwoord veelvuldig. Net zoals je jouw pincode op den duur uit je hoofd leert, zul je na veel oefening ook jouw wachtwoord moeiteloos opdreunen.

Lukt het niet om al jouw toegangscodes op deze manieren te onthouden? De tools LastPass, 1Password en KeePass helpen jou graag uit de brand.

Met een wachtwoordenmanager als Lastpass beheer je op één centrale plek al je accounts en wachtwoorden. Via PC, smartphone of tablet zijn deze op te vragen.


Wachtwoord ergens opschrijven? Doe dit gecodeerd!

Schrijf je ondanks de veiligheidsrisico’s toch graag jouw toegangscodes ergens op? Doe dit dan gecodeerd. Pak voor elk teken bijvoorbeeld het teken naar links op het toetsenbord.

Het woord ‘wachtwoord’ wordt dan bijvoorbeeld ‘qxgrqiies’.

Bewapen je hostingdiensten

Eén van de genoemde wachtwoordtips is om je toegangscode tot een dienst regelmatig te wijzigen. Heb je bij ons een hostingpakket?

Neem dan nu de tijd om nieuwe wachtwoorden te genereren en in te stellen voor je e-mailadressen, FTP, Control Panel en database(s).

logo
Over: Jeroen

Jeroen leest en schrijft programmeercodes als tweede moedertaal. Voor hem als systeembeheerder is geen technische uitdaging te gek is en hij helpt je dan ook graag bij jouw helpdeskvragen. Zijn specialisme ligt bij databases, PHP, Perl, Bash en CMS’en.