We bouwen een eigen datacenter waarin alles klopt

logo
door: Patrick 23-03-2020| Leestijd: 4 minuten| Categorie: Algemeen

Op de grens van Tilburg en Loon op Zand staat een 82 meter hoge toren met zendmast. De in totaal 125 meter hoge constructie wordt vooral gebruikt voor omroepzenders en telefoonverkeer. Sinds kort heeft de toren een nieuwe gebruiker: Hosting2GO.

Wij realiseren er met veel aandacht en enthousiasme een eigen datacentrum en een Sky Lounge.

Ons gloednieuwe datacenter bevindt zich op de veertiende verdieping van het negentien verdiepingen tellende gebouw. Daar, in het midden van een ronde, betonnen ruimte staat een afgesloten suite. In die suite draaien over een paar weken tientallen servers die samen meer dan 120.000 websites hosten. De suite staat via een dedicated glasvezelkabel rechtstreeks in verbinding met de beste en snelste internet providers.

Het markante gebouw leent zich uitstekend voor de vestiging van ons datacentrum. Omdat de mast onderdeel uitmaakt van het Nationaal Noodnet, is er een behoorlijke noodstroomvoorziening aanwezig die bij stroomuitval direct in actie komt. Alles is er van beton. Zelfs als onze toren getroffen wordt door een klein vliegtuigje, blijft hij overeind.

De voordelen van een eigen locatie

Natuurlijk hadden we net als veel collega-hostingbedrijven voor hosting in de “cloud” kunnen kiezen. Toch hebben wij er juist voor gekozen om ons eigen datacenter te bouwen. Dat komt voor een belangrijk deel voort uit onze passie voor techniek en onze liefde voor dit vak.

Daarnaast heeft een eigen datacenter gewoon heel veel voordelen. Zo zijn we heel blij met flexibiliteit die het datacenter straks biedt. Nu staan onze servers in een datacenter in Helmond. Even snel iets aanpassen is lastig omdat we altijd afhankelijk zijn van anderen. Als we straks bedenken dat er iets moet gebeuren, staan we binnen vijf minuten bij onze servers.

Een andere reden om niet voor de cloud te kiezen, is data security. De toren is hartstikke veilig. Niemand kan bij deze gegevens. Niemand kijkt mee. Je weet honderd procent zeker dat ál je data in Nederland staat. Voor de zekerheid zorgen we ook voor een back-up. De data van onze klanten staat straks op twee plekken: in ons datacenter en in een tweede datacenter op een andere locatie in Nederland. Die tweede disaster recovery locatie wordt actief op het moment dat ons datacenter in de toren uitvalt. Deze tweede locatie is ook van onszelf.

Verder zijn alle servers hypermodern en spiksplinternieuw. Daarnaast is de verbindingssnelheid hoger. Zo gaan we van een 1 Gigabit naar een 10 Gigabit verbinding. Door de nieuwe servers en de hogere snelheden zullen onze klanten ervaren dat hun sites nét even wat sneller reageren.

Natuurlijk worden we ook heel blij van de hoge mate van schaalbaarheid die het nieuwe datacenter biedt. Bovendien kunnen we ook allerlei nieuwe vormen van dienstverlening optuigen.

Je ziet het: de investering in ons eigen datacenter maakt ons helemaal klaar voor de toekomst.

Adembenemend panorama

De televisietoren van Loon op Zand werd in 1957 opgeleverd. In 1986 kreeg de toren een antennemast. Op wat technische installaties van onder meer KPN na, was de televisietoren de afgelopen jaren nauwelijks meer in gebruik. En dat was te zien. We troffen aardig wat rommel en heel veel dode vliegen aan toen we voor het eerst in ‘onze’ betonnen kolos gingen kijken. Daar is nu niets meer van te zien.

Inmiddels heeft eigenaar Cellnex de toren helemaal klaargemaakt voor gebruik. Op dit moment wordt ook de laatste hand gelegd aan de Sky Lounge, een prachtige ruimte met een adembenemend panorama waar we gasten kunnen ontvangen en bijeenkomsten gaan organiseren.

Alles moet kloppen

Nu zijn de serverracks op de veertiende verdieping nog zo goed als leeg. De afgelopen twee maanden zijn we begonnen met het inrichten en inregelen van de vele tientallen servers die straks in de rekken geplaatst worden. Binnenkort wordt al die hardware overgebracht naar Loon op Zand en geïnstalleerd. Dat betekent dat we nu overuren draaien om het datacenter gebruiksklaar te maken.

Bij Hosting2GO lopen mensen rond met 24 jaar IT-ervaring, het team is nu eindelijk in de gelegenheid om een ruimte te bouwen die helemaal voldoet aan ónze eisen. Dat zit hem in de kleinste details. Van de datacenter trolley waar onze laptop op staat als we in de serverruimte moeten zijn tot de manier waarop de vloertegels gelegd worden. Ook de plaatsing in de ruimte van onze hardware is met zorg bepaald. We hebben zelfs een robotstofzuiger die de boel schoonhoudt als wij er niet zijn. Alles moet kloppen!

Nauwelijks downtime

Als alles volgens plan verloopt, gaat in de loop van mei de stekker uit het huidige datacenter, waarna we locatie Loon op Zand opstarten. Omdat we ’s nachts overgaan zullen klanten van die verhuizing weinig merken. De sites die we hosten zijn dan heel even offline. Langer dan drie uur gaat het niet duren. Wil je meer weten? Hou dan zeker onze site in de gaten voor nieuws en actuele updates uit de televisietoren.

logo
Over: Patrick

Patrick is altijd op zoek naar mooie technische oplossingen. Zo maakt hij ingewikkelde processen gemakkelijker voor onze klanten. Fotografie is helemaal zijn ding, dus ook voor vragen over objectieven en flitsers kun je bij hem terecht.