Welke WordPress plugins kun je vertrouwen?

logo
door: Bart 12-06-2018| Leestijd: 4 minuten| Categorie: Wordpress

Een van de beste eigenschappen van WordPress is het uitgebreide aanbod aan plugins om je website te voorzien van functionaliteiten die helemaal aan jouw wensen voldoen.

Met 50.000 beschikbare gratis WordPress plugins is er volop keus. Misschien wel iets te veel keus, want hoe weet je nou welke plugin je moet gebruiken.

In deze blog geef ik zeven tips om door de bomen het bos te zien.

WordPress Meetups

Ik ben samen met een collega bij de laatste WordPress meetup in Tilburg geweest. Voor degenen die niet bekend zijn met WordPress meetups, het zijn kleine lokale bijeenkomsten van WordPress enthousiastelingen.

Iedereen met affiniteit met WordPress kan deze gratis bezoeken. Op een meetup zijn doorgaans twee sprekers uit de community die hun ervaringen en oplossingen willen delen met andere WordPress gebruikers.

Remkus de Vries, WordPress coryfee van Nederlandse bodem

De meetup in Tilburg had een zeer prominente spreker, namelijk Remkus de Vries.

Remkus heeft inmiddels al meer dan twaalf jaar ervaring met WordPress: hij is admin van het Nederlandstalige WordPress forum, organiseert WordCamp Nederland en heeft de eerste twee edities van WordCamp Europe georganiseerd.

Remkus de Vries

Hij heeft drie ondernemingen die allemaal WordPress gerelateerd zijn.

Remkus heeft uitleg gegeven hoe je een betrouwbare WordPress plugin kan vinden. Geheel in de open source gedachte deel ik graag zijn advies.

Zeven tips voor het beoordelen van een plugin

De tips die Remkus gaf laten zich vangen in deze zeven tips die ik voor jou op een rijtje zet.

  1. Beschrijving van plugin
  2. Datum laatst bijgewerkt
  3. Aantal actieve installaties
  4. Waardering
  5. Support-forum
  6. WordPress community
  7. Uitproberen

1. Beschrijving van de plugin

Wat je als eerste doet bij het vinden van de juiste plugin is lezen wat deze plugin precies doet. Op deze manier kom je erachter of de plugin voor jou geschikt is.

Staat er wat de features zijn. Let er ook op of de plugin vertaald is. Als je via de Nederlandse WordPress.org binnenkomt, dan hoort de tekst in het Nederlands te zijn, mits er een vertaling aanwezig is.

2. Datum laatst bijgewerkt

Techniek staat niet stil. WordPress krijgt elke vier maanden een grote update. PHP wordt steevast bijgewerkt. Plugins kunnen daar niet bij achterblijven.

Het is daarom voornaam om te letten op de datum wanneer de plugin voor het laatst is bijgewerkt. Plugins die twee jaar lang niet zijn geüpdatet worden niet meer getoond als je hier op gaat zoeken binnen WordPress.

3. Aantal actieve installaties

Het aantal actieve installaties geeft aan hoe populair een plugin is. Het geeft eigenlijk niet aan hoe goed een plugin is, maar als een plugin een miljoen actieve installaties heeft dan doet het toch wel iets goed.

Let op, ook oudere plugins kunnen nog volop gebruikt worden. De website First Site Guide heeft een lijstje gemaakt van de meest populaire verouderde plugins. Je vindt deze hier: https://firstsiteguide.com/tools/old-outdated-wordpress-plugins/

4. Waardering

Gebruikers kunnen een beoordeling achterlaten over plugins en sterren geven aan een plugin. Op deze manier kan je achterhalen wat de ervaringen zijn van gebruikers.

Zij zullen aangeven op de plugin wel of niet goed functioneert. De makers van de plugin hebben de mogelijkheid om te reageren op ervaringen en eventueel hulp aan te bieden.

5. Support forum

Elke plugin heeft een eigen support forum. Je kan dit forum gebruiken om te zien of er snel wordt gereageerd op vragen en wie dit doet.

Is het iemand uit de community of is het de maker zelf. Als de maker zelf reageert kan je zien hoe actief hij is en hoe hij reageert, is dat heel begripvol of juist defensief.

6. WordPress community

WordPress staat of valt met zijn community. Het is open source dus iedereen kan er aan meewerken en iedereen kan er ook zomaar weer mee ophouden.

Elke plugin maker heeft op WordPress.org een eigen pagina. Hier kan je een bio lezen en hoe actief de maker is.

Ook staat vermeld welke andere plugins die heeft uitgebracht en wat zijn eigen favoriete plugins zijn. De iconen in een profiel geven aan dat hij actief mee werkt aan de core van WordPress.org.

7. Uitproberen

Om erachter te komen of een plugin naar wens is kan je maar één ding doen en dat is de plugin installeren. Let hierbij op de installatie ervaring, is de plugin makkelijk te installeren of loop je tegen fouten op.

Zodra de plugin is geïnstalleerd kan je zien of er geen conflicten zijn met andere plugins of je thema.

Heb je vragen dan kan je een vraag achterlaten op het support forum en laat ook een beoordeling achter, zodat jij ook actief meehelpt aan andermans zoektocht naar een goede plugin.

Met deze 7 tips moet het lukken om een goede betrouwbare plugin te vinden voor je WordPress website, kijk dus eens verder dan het eerste resultaat.

Wil je zelf ook eens naar een WordPress meetup, dan kan je hier een overzicht vinden waar deze gehouden worden: https://nl.wordpress.org/community/meetups/

logo
Over: Bart

Bart helpt dagelijks onze klanten via de helpdesk met de juiste oplossingen. Naast kennis over hosting en websites weet hij bijzonder veel over films, waardoor tegenstanders deze categorie steevast overslaan bij een spelletje Buzz!