Bloggen, waar haal jij de inspiratie vandaan?

logo
door: Karin 24-11-2015| Leestijd: 4 minuten| Categorie: Blog

Soms heb je het gevoel dat je alles al hebt gezegd of je denkt geen onderwerpen te hebben waarover je kan bloggen. Een (mini) writersblock voorkomen kan niet.

Toch zijn er een aantal dingen die je kunnen aanzetten tot het schrijven van een goede weblog. Ik geef je er nu een aantal ter inspiratie.

Waarom zou je regelmatig bloggen?

Twee jaar geleden heb ik een poging gewaagd om elke dag een blogpost te schrijven (365 dagen bloggen). Dat lukte aardig, tot direct na de zomervakantie.

Het ritme was eruit en ik had het gevoel te moeten bloggen om het bloggen. Vervolgens heb ik zelfs een hele tijd niet geschreven.

Blog regelmatig om je lezers vast te houden

Het kost heel veel moeite om een vast lezerspubliek op te bouwen, deze moet je wel bij je zien te houden. Dat doe je door regelmatig te bloggen.

Als je niet regelmatig schrijft, dan is het wel handig als je ervoor zorgt dat jouw lezers weten wanneer er een blogpost is geplaatst.

De meest eenvoudige manier om dat te realiseren is een ‘abonneerknop’ op je weblog. Mensen ontvangen dan een mail als je een post hebt gepubliceerd.

Met de plugin ‘Jetpack’ in WordPress kan je onder andere nieuwe artikelen per e-mail naar ontvangers sturen, die zich op de website daarvoor hebben ingeschreven.


WordPress heeft een aantal eenvoudige plug-ins om dat mogelijk te maken. Ik gebruik zelf hiervoor ‘Simple Subscribe’, maar er zijn er veel meer.

Waar haal ik mijn inspiratie vandaan?

Allereerst door veel blogs van anderen te lezen. Als ik het met een blogpost wel of niet eens ben, dan schrijf ik daar een reactie op.

De link van die blog zet ik in de reactie bij de andere blogger (zo krijg ik ook weer meer lezers).

Wanneer je met meerdere mensen over hetzelfde onderwerp schrijft kun je eens proberen een ‘blogkermis’ te organiseren.

Met elkaar spreek je af dat je die maand in elk geval één blog over hetzelfde thema of onderwerp schrijft. In de posts verwijs je naar elkaar.

Wanneer er vaker een ‘blogkermis’ wordt gehouden, dan kun je er zelfs een verzamelplaats voor opzetten.

Blog mee met vaste onderwerpen die anderen organiseren. Op donderdagen is er al jaren iemand die door middel van een woord of uitdrukking anderen uitdaagt er iets over te schrijven.

In de reacties laat je weer jouw blogpost achter. Een voorbeeld daarvan is #WOT (Write on Thursday) waar Martha Pelkman de trekker van is.

Een andere vaste opdrachtgever is Peter Pellenaars met zijn #50books vragen.

Elke week stelt hij een vraag over boeken, lezen of initiatieven. Ook hier laat je de link naar jouw blog achter bij de reacties.

Mijn eigen vaste thema is TGIF (Thank God it’s Friday).

Ingevingen voor later

Heb jij ook je beste ingevingen op de vreemdste plaatsen? Ik heb zelfs een notitieblok waar ik onder de douche op kan schrijven. Mijn tip is om je ingevingen om te bloggen direct te noteren.

Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het notitieblok op je smartphone. Je bent jouw idee namelijk zo weer kwijt. Een korte beschrijving van het onderwerp en wat losse woorden is genoeg.

Deze notities zijn al blogs in wording. Met die ideeën kun je een aantal posts in de voorbereiding hebben staan en met weinig inspanning omzetten in een goede weblog. Zo kun je altijd op ‘eerdere inspiratie’ teren.

Waar je ook bent, noteer je blogidee of inspiratiemoment direct in je (digitale) notitieblok.

Blogpraat

Op maandagavonden tussen 20.00 en 21.00 uur kun je via Twitter aansluiten bij #blogpraat. Daar praten bloggers over allerlei onderwerpen, dingen waar ze tegenaanlopen.

Ze reviewen regelmatig elkaars weblogs op inhoud en opmaak. Kijk maar eens op Blogpraat.com om de onderwerpen en vragen te zien.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

logo
Over: Karin

Karin is een razend enthousiaste Edublogger. Ze schrijft voornamelijk over onderwijs en verzorgt trainingen en workshops over bloggen. Voor Hosting2GO deelt Karin haar tips en trucs over bloggen met WordPress. Je vindt haar ook op karinblogt.nl.