Goede hosting voor blogs en vlogs

logo
door: Charlotte 03-03-2016| Leestijd: 5 minuten| Categorie: Webhosting

Wanneer je overweegt een blog of vlog te starten, heb je een goede basis nodig om succesvol te worden. Een professioneel platform waarmee je uiteindelijk geld kunt verdienen is echter niet een-twee-drie opgezet.

Naast een goede niche en aansprekende blognaam, moet je ook onderzoeken of die domeinnaam nog beschikbaar is en welke hosting het beste bij jou past. Daarom antwoord op de belangrijkste vragen bij goede hosting voor blogs en vlogs.

Bloggen en vloggen: het zijn moderne termen, maar geen bezigheden van de laatste tijd. Miss Lipgloss was in 2006 de eerste beautyblogger van Nederland en Leonie van Gewoon Wat een Studentje Eet is allang geen studentje meer. De Nederlandse vlogger Enzo Knol wist de laatste week van 2015 precies 1 miljoen volgers aan zich te binden op YouTube.

Dagelijks proberen tientallen enthousiastelingen in de voetsporen te treden van onder andere de bovengenoemde namen. Tijd voor een goede basiskennis op het gebied van Hhosting.

Webhosting die past bij jouw behoeften

Om jouw gedroomde blog of vlog online te krijgen heb je webhosting nodig. Kort gezegd: webhosting is het kavel waarop jij jouw huis, in dit geval een site, bouwt en de domeinnaam is het adres waarop mensen naar jou navigeren.

Met SiteBuilder Plus als CMS bouw je in drie stappen je website. Hier is geen kennis van programmeertalen voor nodig.

Binnen een webhostingpakket ontvang je online ruimte en zit een domeinnaam inbegrepen. Sommige hostingpakketten bieden de mogelijkheid tot een uitbreiding van de diensten in de vorm van verschillende programma’s. Denk hierbij aan SiteBuilder Plus, waarmee je zelf jouw blog kunt bouwen.

Domeinregistratie vraagt niet om heel veel research. Het belangrijkste is dat jouw gewenste URL nog bestaat. Bij webhosting heb je echter wel rekening te houden met een aantal belangrijke zaken. Zo wil je weten wat de uptime-score is van de webhoster: het liefste heb je jouw website namelijk altijd online.

Andere zaken om in acht te houden zijn de mate van ondersteuning, wat de helpdesk voor je kan betekenen, wat de gemiddelde laadsnelheid is die bij het pakket hoort en hoe de referenties zijn die de hostingprovider krijgt.

Is een gratis gehoste blog ook een optie?

Mocht je willen starten met bloggen omwille van het schrijven, dan kun je er ook voor kiezen helemaal geen hosting af te sluiten maar via partijen als WordPress.com of Blogger een template online te zetten.

Je kiest in dit geval voor een gratis hostingvorm en gaat aan de slag met jouw verhalen. Nadeel van deze mogelijkheid is het feit dat je er geen domeinnaam aan kunt koppelen. Dit ziet er verre van professioneel uit. Zo heet jouw blog bijvoorbeeld watikmoetwetenoverhosting.wordpress.com of allesoverhosting.blogspot.nl.

Toch een hostingpartij? Dan moet er wel vertrouwen zijn

Naast een professionele domeinnaam kies je met een webhostingpakket ook voor plug-ins, extra programma’s, de mogelijkheid tot het plaatsen van advertenties, ruimte voor al jouw vlogs, om nog niet te spreken van service op momenten dat je die nodig hebt. Toch is het goed zoeken naar de juiste partij. Je moet de hostingpartij wel kunnen vertrouwen.

Om antwoord te kunnen geven in jouw vertrouwen met de webhoster, is het van essentieel belang dat je de partij eerst even googelt. Zo zie je of het om een betrouwbare partij gaat met goede referenties. Misschien heeft de hostingprovider ook wel branche-awards gewonnen.

Onderzoek waar de servers staan en wat het bedrijf doet wanneer een server gehackt wordt. Ontdek of er een helpdesk beschikbaar is en hoe goed die bereikbaar is. Klopt dit alles van kop tot staart, dan mag je stellig zeggen dat je vertrouwen hebt in de webhoster.

De Media Totaal Award van Hosting2GO.

Kies voldoende ruimte

Bij de keuze voor een webhostingpakket is het belangrijk van het begin af aan over voldoende ruimte te beschikken om jouw blogpagina te laten groeien. Hierbij zijn twee facetten belangrijk: je hebt voldoende webruimte nodig en genoeg gigabites voor dataverkeer.

Webruimte bevat het aantal gigabites dat jij op de server afneemt om jouw website te laten draaien, pagina’s toe te voegen, afbeeldingen te plaatsen en films te uploaden. Dataverkeer zijn het aantal bites dat je maandelijks mag ontvangen en versturen op de website, zodat jouw plek online ook bezoekers kan ontvangen.

Een blog met ongeveer 3.000 posts en 1.500 bezoekers per dag draai je makkelijk op een hosting van 20 GB webruimte. Liggen jouw aspiraties rond de aantallen die Miss Lipgloss en consorten dagelijks bereiken, dan kun je beter kiezen voor een onbeperkt pakket. En laten we wel wezen: een beetje ambitie is nooit weg.

Heeft webhosting ook invloed op de vindbaarheid?

Het webverkeer en aantal bezoekers dat jouw blog of vlog genereert, bepalen het succes van jouw werk. De haalbaarheid van een in levensonderhoud voorzienend blog is daarbij voor een groot deel afhankelijk van bezoekers via zoekmachines.

Webhosting heeft in zoverre invloed op het dataverkeer en jouw SEO dat een slechte keuze in hosting kan leiden tot een trage website. De laadsnelheid van een website is een van de punten waarop Google beoordeelt en dus is een snellere site beter voor jouw SEO.

Daarnaast biedt het een betere ervaring aan jouw bezoekers. Dit heb je zelf ook wel in de hand. Door afbeeldingen te optimaliseren bijvoorbeeld, blijft jouw website compact in ruimtegebruik.

Mogelijkheden

Wil jij de eerste, belangrijkste stappen zetten naar een succesvol blog? Wij bieden twee hostingpakketten die waarschijnlijk precies aansluiten met jouw wensen. Bekijk de mogelijkheden eens en start jouw avontuur met voldoende webruimte en gigabites.

Download de SEO on-page checklist en bekijk de mogelijkheden
logo
Over: Charlotte

Charlotte is SEO tekstschrijver en online content creator, lekker creatief en to the point. Ze optimaliseert de vindbaarheid van bedrijven met de beschikbare zoekmachinetools, zodat zij zich online kunnen onderscheiden.