Terug naar blog

4-09-2021 | Leestijd: 7 min.

De hostingtechniek achter je website

Je hebt een website die draait bij Hosting2GO. Misschien heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe de hostingtechniek achter je website in elkaar zit.

Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil, maar als een bezoeker het adres van je website intikt, treedt er een zeer geavanceerd netwerk in werking, dat er voor zorgt dat jouw website zo optimaal mogelijk getoond wordt. We bieden je een kijkje achter de schermen.

Stel je voor dat je een website hebt over, laten we zeggen, Amerikaanse auto’s uit de jaren zestig. De site is geplaatst en een aantal keer bijgewerkt, en langzaam maar zeker beginnen de eerste bezoekers te komen.

Ergens op de wereld zit iemand, die geïnteresseerd is in hetzelfde onderwerp. Hij gaat achter zijn computer zitten en surft naar Google.

Hij tikt daar in dat hij informatie wil over klassieke Amerikaanse wagens en ziet dan in de zoekresultaten jouw website staan. Hij beweegt zijn muis naar de link van jouw site en klikt…

Ontdek meer over zoekmachineoptimalisatie

Op dit moment treden onze servers in werking. We hebben een geavanceerd serverpark, dat altijd paraat staat om aanvragen van bezoekers af te kunnen handelen.

Een server is een krachtige computer in een netwerk, die onder andere wordt gebruikt om websites en alle daarbij behorende bestanden neer te zetten.

Via dit netwerk kunnen gebruikers over de hele wereld jouw website bezoeken. De servers staan continu aan en zijn ook 24 uur per dag aan internet gekoppeld, zodat bezoekers op elk gewenst moment van de dag op je site terecht kunnen.

Linux

Hosting2GO werkt daarbij volgens het Shared Linux Hosting-principe. Alle software, die nodig is om jouw site te laten functioneren, draait op het Linux besturingssysteem.

Je hoeft daar verder geen rekening mee te houden. Je kunt je website ook bewerken en bezoeken met een Windows of Apple computer.

Met ‘shared’ wordt bedoeld dat er meerdere websites op eenzelfde server draaien. Als je een webhostingpakket neemt bij Hosting2GO, dan huur je een stukje ruimte op één van onze servers.

Je deelt de server met een aantal andere websites.

De servers hebben zoveel opslagruimte, dat er makkelijk meerdere sites op geplaatst kunnen worden.

Meer weten? Ontdek wat webhosting is.

Unieke locatie voor een datacenter

Deze servers staan allemaal in het nieuwe datacenter in de zendmast van Loon op Zand. In dit datacenter maken we gebruik van de nieuwste apparatuur en verbinden we met de beste netwerken van Nederland.

In de mediatoren bij Tilburg draaien alle websites vanaf een unieke locatie. Onze servers staan op ongeveer 80 meter hoogte. Alle verbindingen zijn hypermodern en met glasvezelkabels uitgerust.

Tussen het groen staat de toren met binnenin ons datacenter.

Slimme koeling voor onze servers

Onze servers worden gekoeld via een efficiënt “free air cooling” systeem. Hierdoor ligt het energieverbruik een stuk lager. Wel zo fijn ook voor het milieu.

Een speciale Hot/Cold corridor brengt gekoelde lucht rechtstreeks naar de apparatuur. Op die manier hoeft niet de hele ruimte koel gehouden te worden.

Ongeacht de buitentemperatuur, de servers hebben het altijd lekker koel. We zitten in de toren op hoogte, dat heeft een positief effect op de temperatuur voor de servers. Zeker in de zomer als het zo heet is, blijft het in de serverruimte toch koel.

Stroom en verbindingen

Een goede stroomvoorziening is cruciaal. Met een dubbele stroomaanvoer, een grote noodstroom aggregaat en back-upbatterij zijn wij op alles voorbereid.

Via snelle glasvezelverbindingen zijn we aangesloten op een aantal grote internetknooppunten in Nederland zoals AMS-IX, NL-IX en EUROFIBER.

Om signalen betrouwbaar over grote afstanden te vervoeren, wordt bij glasvezel licht gestuurd door lange vezels van optisch zeer helder glas. Het licht maakt in de glasvezel een bijzonder kleine hoek met de buitenkant van de vezel. Hierdoor is de absorptie zeer gering en blijft het licht, door interne reflectie, in de vezel.

Moderne, energiezuinige servers

Laten we eens van wat dichterbij naar de servers kijken. De webservers van Hosting2GO zijn platte computers met een aantal specifieke eigenschappen, die ervoor zorgen dat ze optimaal geschikt zijn voor het hosten van jouw website.

In de basis zijn ze hetzelfde als de computer die bij je thuis staat. Er is een belangrijk verschil; onze servers beschikken over de juiste componenten. Daardoor kan een server altijd aan blijven staan en altijd verbinding houden met het netwerk.

De servers zijn splinternieuw en hebben daardoor een laag energieverbruik.

Cold corridor in ons datacenter. Dit houdt de servers op de juiste temperatuur.

RAID

Er zitten in de servers van Hosting2GO altijd twee harde schijven, die via RAID aan elkaar geschakeld zitten. RAID betekent Redundant Array of Independent Disks.

Hierbij wordt dezelfde data opgeslagen op twee (of meer) verschillende harde schijven. Mocht een van de schijven uitvallen, dan blijft de server gewoon doorwerken vanaf de harde schijf die nog wel werkt.

Er wordt een seintje gegeven dat een van de harde schijven gecrasht is. Onze serverbeheerders vervangen deze harde schijf zo snel mogelijk, waarna de data automatisch van de nog werkende schijf gekopieerd wordt naar de nieuwe schijf.

Op deze manier blijft je website altijd bereikbaar, ook als één van de harde schijven het begeeft.

Voor alle zekerheid: back-ups

Bij Hosting2GO worden ook externe back-ups gemaakt. Deze worden gemaakt om ervoor te zorgen dat de servers beschikbaar blijven in het geval er een crash is.

Zou er een grote crash zijn, dan zijn de servers dankzij de reservekopieën binnen een paar uur weer helemaal online en kun je weer bij jouw site.

Door de grondige back-up maatregelen hoef je er niet bang voor te zijn dat jouw site zomaar ‘zoek’ zal raken.

Als je een site laat hosten bij Hosting2GO, dan ben je er zeker van dat we ons best doen om deze altijd online beschikbaar te houden.

Serverracks in het datacenter van Hosting2GO.

Back-ups van data én apparatuur

Deze grondigheid vertaalt zich ook op het gebied van de randapparatuur. Van alle noodzakelijke apparaten heeft Hosting2GO alles dubbel in de serverruimte staan.

Je kunt daarbij denken aan reserve spamfilters, dubbele switches, kabels en nog veel meer. Er wordt bij ons niets aan het toeval overgelaten.

Infrastructuur

Hosting2GO heeft voor zijn internetverbinding een contract bij niet één, maar vier verschillende aanbieders.

Ook hier gaat weer op: mocht een van de providers problemen hebben, dan kan het hosten ongestoord doorgaan bij een van de andere internetleveranciers.

Uiteraard is de internetverbinding van Hosting2GO wel even iets anders dan de verbinding die je thuis hebt liggen. We betrekken onze internetverbinding via meerdere razendsnelle 1 Gbit glasvezellijnen, die ook nog eens uit verschillende richtingen de toren in komen.

Stel dat er aan de weg wordt gewerkt en er wordt per ongeluk een kabel doorgesneden, dan schakelt het systeem automatisch over op de glasvezelkabel van een van de andere providers, die vanuit een andere kant de serverruimte binnenkomt.

Bovenaanzicht van de serverracks in ons datacenter.

Deze kabels worden hierna aan elkaar geknoopt in speciale routers, die precies tegenovergesteld werken dan de router die je misschien thuis hebt staan.

In plaats van dat de routers worden gebruikt om informatie binnen te halen, sturen ze de informatie namelijk juist weer naar buiten, door naar de klanten van Hosting2GO.

Zoals je begrijpt zijn ook de routers dubbel uitgevoerd, om ervoor te zorgen dat een tweede router het verkeer in een nanoseconde over kan nemen als de eerste router bij een storing uitvalt.

Hoogwaardige apparatuur

Hoewel je voor hosting bij ons niet veel kwijt bent, wil dat niet zeggen dat we goedkope en lage kwaliteit apparatuur gebruiken. De apparatuur die door ons gebruikt wordt, komt allemaal van A-merken, zoals Juniper, Barracuda, SuperMicro en Dell.

Neem bijvoorbeeld alleen al het spamfilter dat door ons wordt gebruikt: voor de prijs van dit spamfilter kun je een heel aardige auto kopen.

We hebben meerdere van deze filters in ons netwerk opgenomen.

Al deze maatregelen hebben effect. Zo hebben we alle servers al drie keer verhuisd naar een ander datacenter. Onze klanten hebben daar nooit wat van gemerkt. Inmiddels zijn we expert in het verhuizen geworden.

Toch hopen we dat voorlopig even niet meer te doen, nu we ons eigen datacenter in gebruik hebben. Dat is ook niet nodig, want er is nog volop ruimte in de toren om verder uit te breiden. Ook jouw nieuwe website past er nog bij!

Patrick

Patrick is altijd op zoek naar mooie technische oplossingen. Hij zorgt ervoor dat de oplossingen perfect verwoord worden in ons blog. Zo maakt hij ingewikkelde processen gemakkelijker voor onze klanten.