WordPress back-up: zo doe je dat probleemloos!

logo
door: Guido 12-03-2015| Leestijd: 8 minuten| Categorie: Wordpress

Wil je een WordPress back-up maken? Ik laat je zien hoe je dat op vijf verschillende manieren kunt doen.

Het maken van een website kost de nodige tijd en energie.

Zelfs als je het gebruiksvriendelijke WordPress gebruikt om een site te maken, zul je zien dat het ongemerkt veel tijd kost om alles zo te krijgen zoals je het in je hoofd hebt.

5 back-up manieren voor WordPress

Als jouw site eenmaal draait, is het belangrijk om altijd een actuele kopie achter de hand te houden.

Hoewel WordPress een betrouwbaar CMS is, kan er altijd iets gebeuren waardoor je moet teruggrijpen op een kopie van de site.

Het gevaar van geen backup

Wat kan er zoal gebeuren? Een hacker breekt in op jouw site en voegt kwaadaardige code toe. Of je past zelf iets te enthousiast de code van WordPress, een plug-in of een thema aan.

Dan kan het gebeuren dat je site niet meer goed functioneert.

Better safe than sorry

Op dat soort momenten is het prettig dat je een back-up achter de hand hebt, zodat je altijd een goedwerkende versie van jouw WordPress-site kunt terugzetten.

Het maken van een back-up van een WordPress-site kan op verschillende manieren.

Als je via Google gaat zoeken naar een tool om een WordPress-site te back-uppen, word je waarschijnlijk overweldigd door het grote aanbod aan oplossingen.

Daarom krijg je van mij 5 manieren goede manieren voor het maken van een WordPress back-up.

1. Back-ups maken via FTP

Bij het afsluiten van een contract bij een hostingprovider ontvang je altijd gegevens waarmee je via een FTP-programma toegang krijgt tot het gedeelte van de webserver waar jouw site is gehost.

Met behulp van deze gegevens kun je ook volledige toegang krijgen tot alle data met betrekking tot jouw WordPress-site.

In dit voorbeeld maken we gebruik van het gratis, populaire programma FileZilla FTP Client.

Handmatige back-up van bestanden

Na installatie van het FTP-programma zie je dat het werkvenster bestaat uit twee gedeelten: ‘Lokale Site’ en ‘Externe Site’.

In het gedeelte ‘Lokale Site’ staat een overzicht van alle schijven, mappen en bestanden op jouw eigen computer. Het gedeelte ‘Externe Site’ geeft een overzicht van het gedeelte van de webserver waar jouw website draait.

Maak verbinding met de server

Om de FileZilla FTP Client te kunnen gebruiken, moet je connectie maken met de webserver van jouw hostingprovider.

In het werkvenster van FileZilla FTP Client dien je daarvoor minimaal drie variabelen in te voeren, te weten de host, een gebruikersnaam en wachtwoord.

In bepaalde gevallen zul je ook nog een poortnummer moeten invoeren, maar dat is niet altijd nodig. De standaard ingestelde poort voldoet in de meeste gevallen.

Na het invoeren van deze gegevens klik je op ‘Snelverbinden’. Binnen enkele seconden komt de verbinding met de webserver tot stand.

Met FileZilla FTP Client kun je via ftp op een relatief gemakkelijke manier jouw gehele WordPress-site backuppen.

Kopieer mappen en bestanden

In het gedeelte ‘Externe Site’ verschijnt de mappenstructuur van de webserver. Heb je een WordPress-site? Dan zie je daar drie mappen: wp-admin, wp-content en wp-includes.

Selecteer de map die deze drie mappen bevat en maak een sleepbeweging naar de linkerkant van het werkvenster: ‘Lokale Site’. Selecteer de schijf of map waar je de backup wilt neerzetten.

De originele bestanden blijven gewoon op de webserver staan. Gaat er iets mis met je WordPress-site, dan zet je de backup van jouw lokale pc gemakkelijk via een ftp-programma weer terug.

Als je met FTP een backup maakt van je WordPress bestanden, dan is het verstandig als je ook een database backup maakt.

2. Backuppen vanuit WordPress

WordPress biedt zelf ook een beperkt aantal mogelijkheden om een backup te maken. Ga via het Dashboard naar Extra en kies vervolgens voor de optie Exporteren.

Je kunt een backup maken van jouw berichten, pagina’s, reacties, extra velden, categorieën en tags.

Snel een eenvoudige backup maken vanuit WordPress

De backup is een xml-bestand, die je eventueel later via de importfunctie van WordPress kunt terugzetten.

Bij het maken van deze backup heb je drie mogelijkheden: Gehele inhoud, Berichten of Pagina’s. Klik op Export bestand downloaden; het resultaat is een xml-bestand.

WordPress export geeft geen volledige backup

Afbeeldingen en andere bestanden die onderdeel zijn van berichten, zitten niet in dit backup bestand. Deze bestanden zul je via een ftp-programma apart moeten backuppen.

WordPress biedt zelf ook beperkte mogelijkheden om een WordPress-site te backuppen.

Plug-ins en thema’s kun je vrijwel altijd opnieuw downloaden via de website van de aanbieder.

Als je zelf een plug-in of een thema hebt gemaakt, is het natuurlijk verstandig om daar altijd een lokale kopie van te bewaren.

3. BackUP WordPress

Ook met behulp van de plugin BackUP WordPress maak je een back-up. De plug-in is grotendeels beschikbaar in de Nederlandse taal.

Via ‘dashboard – extra – backups’ stel je een aantal zaken naar eigen wens in. Voor het maken van de WordPress backup heb je drie mogelijkheden: Database Only, Files Only, Both Database & Files.

Selectief back-uppen

Met BackUP WordPress is het mogelijk om eenvoudig back-ups te maken. Ga je bijvoorbeeld een wijziging aanbrengen in de database, dan kun je met deze plug-in snel een back-up maken van alleen de database.

BackUPWordPress instellen voor handmatige downloads.

Klik op de tab ‘Database Daily’ en klik vervolgens op ‘Run now’. De back-up van je database wordt gestart en is na voltooiing te downloaden.

Complete back-up maken

Ga je ook bestanden aanpassen in je WordPress installatie? Dan is het verstandig om een volledige back-up te maken. Klik hiervoor op het tabblad ‘Complete Weekly’ en klik op ‘Run now’.

BackUP WordPress maakt gebruik van de ingebouwde cron functie in WordPress. Om op onze servers gebruik te kunnen maken van deze functionaliteit in WordPress, voeg je een regel toe in het wp-config.php bestand.

Open het bestand wp-config.php en voeg onderaan de volgende regel toe:


define( 'ALTERNATE_WP_CRON', true );

Door het toevoegen van deze regel wordt de ‘alternative cron’ functie ingeschakeld. Sla het bestand op en je kunt nu gebruik maken van BackUP WordPress.

4. BackWPup

BackWPup is al meer dan 1.300.000 keer gedownload en dat betekent dat deze plug-in ongekend populair is.

Het kan vier verschillende back-ups maken: Database back-up, File back-up, WordPress XML export en een lijst met geïnstalleerde plug-ins.

Bij het back-uppen van mappen sluit je optioneel zelf te kiezen mappen uit.

BackWPup biedt uitgebreide mogelijkheden bij het instellen van automatische back-ups.

Maak een Job aan

Om een back-up te kunnen maken moet je bij BackWPup eerste een zogenoemde ‘Job’ aanmaken.

In feite creëer je een vast stramien om eenvoudig je gewenste WordPress back-ups te maken. Zo kun je specifiek aangeven welke bestanden je wilt back-uppen.

Na het aanmaken van de ‘Job’ kun je deze starten door in het rechter menu op ‘Jobs’ te klikken. Vervolgens selecteer je de gewenste opdracht en klik je op ‘Run now’. De back-up wordt uitgevoerd.

Schakel alternatieve crons in

Ook BackWPup maakt gebruikt van de cron functie in WordPress. Om hiervan gebruik te maken voeg je een regel toe in het wp-config.php bestand. Open het bestand en voeg onderaan de volgende regel toe:


define( 'ALTERNATE_WP_CRON', true );

Door het toevoegen van deze regel wordt de ‘alternative cron’ functie ingeschakeld. Sla het bestand op en je kunt nu gebruik maken van BackWPup.

5. BackupBuddy

Met BackupBuddy kun je de back-ups op verschillende manieren opslaan. Je hebt onder meer de keuze uit Dropbox, FTP en Amazon Web Services.

Het is ook mogelijk om een back-up als attachment via e-mail te versturen. Via BackupBuddy Stash krijg je standaard de beschikking over 1 GB gratis opslagruimte voor de backup van jouw WordPress-site.

Gratis opslagruimte uitbreiden

Heb je meer opslagruimte nodig, dan kun je deze opslagruimte tegen betaling uitbreiden. Via het menu geef je aan hoe vaak BackupBuddy een back-up van jouw site moet maken.

Overigens hoef je niet elke keer de gehele website te back-uppen: je kunt aangeven wat je wel of niet wilt meenemen.

Zo sluit je bijvoorbeeld video’s en beeldmateriaal met een grote omvang uit van een back-up.

BackupBuddy maakt een complete back-up

Tegelijkertijd is het mogelijk om de gehele site te back-uppen, inclusief thema’s, plug-ins en afbeeldingen. Via een handige wizard zet je snel (delen van) backups terug.

Zo kun je bijvoorbeeld alleen een bepaalde stylesheet terugplaatsen. Handig als je per ongeluk de opmaakcode hebt verprutst en je het origineel wilt terugzetten.

Ook voor het verplaatsen van WordPress-sites naar een andere webserver gebruik je BackupBuddy.

WordPress website verplaatsen

In de praktijk blijken sommige gebruikers op hun lokale computer een WordPress-site te bouwen.

Op het moment dat de site op de lokale computer naar tevredenheid werkt, zet je hem met behulp van BackupBuddy over naar een hostingprovider. Helaas is BackupBuddy wel wat prijzig.

Van de uitgebreide plug-in BackupBuddy bestaat alleen een betaalde variant van 80 dollar per jaar waarmee je twee WordPress-sites kunt back-uppen.

Alleen een betaalde versie

Je betaalt 80 dollar per jaar, waarvoor je twee WordPress-sites mag back-uppen. Een abonnement voor slechts één WordPress-site is vooralsnog niet beschikbaar.

Vanwege het betaalmodel kun je BackupBuddy niet vanuit het dashboard van WordPress installeren.

Je zult op de website van BackupBuddy een betaling moeten doen, waarna je de plug-in handmatig moet installeren. Maar dit zal voor een enigszins gevorderde gebruiker geen probleem zijn.

Dit zijn vijf vertrouwde manieren om een back-up te maken van jouw WordPress website. Heb jij een betere manier gevonden? Laat het me weten!

logo
Over: Guido

Guido heeft een voorliefde voor WordPress en video. Logisch dat video’s over WordPress hem helemaal enthousiast maken. Hij schrijft, filmt, monteert en is daarnaast de vraagbaak voor de mensen van de Hosting2GO Helpdesk.