Vergelijker: beste CMS om jouw website mee te maken

logo
door: Richard 07-07-2016| Leestijd: 14 minuten| Categorie: CMS

Een website moet onder andere voldoen aan diverse opmaak- en technische eisen en geschikt zijn voor mobiel gebruik. De weg hiernaartoe begint met het kiezen voor het beste CMS, passend bij jouw wensen. Wij bieden een CMS vergelijker, zodat jij de juiste keuze maakt.

Er zijn zoveel verschillende Content Management Systemen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Joomla vs. Drupal, Drupal vs. WordPress, WordPress vs. SiteBuilder Plus, waar ga je voor?

Wij vergelijken de vier beste CMS’en voor jou, zodat je direct goed aan de slag kunt. Ze zijn gebruiksvriendelijk, draaien probleemloos op betrouwbare hosting en zijn voorzien van alle technische (SEO-)gemakken.

Wat is een Content Management Systeem (CMS)?

Een CMS is een applicatie waarmee jij jouw website bouwt en actueel houdt. Je installeert de software op jouw webhostingpakket en voorziet het van een template. Het ontwerp van dit template kun je, in sommige gevallen, naar jouw wensen nog wat aanpassen.

Vanuit een dashboard of administratiepanel creëer je deze online omgeving en daar kun je weer nieuwe pagina’s aan hangen. In een mediabibliotheek bewaar je afbeeldingen en films, die je op jouw pagina’s laat terugkomen.

Hoe maak ik een website? Met het beste CMS dat bij jouw behoeften en online activiteiten aansluit.

Het grote voordeel van een CMS is dat je al deze zaken in de vorm van elementen voor je ziet en het dus niet nodig is om HTML of PHP-kennis te hebben. Je kunt kiezen voor een zogenaamd open source of closed source CMS. In de systemen die wij hier behandelen zit zelfs een WYSIWYG-editor. ‘What You See Is What You Get’ en dat werkt erg prettig.

Wat is een open source CMS?

De broncode van een Open source CMS is publiekelijk toegankelijk. Iedereen kan inzien hoe de software in elkaar steekt. Het betekent ook dat programmeurs verbeteringen kunnen aanbrengen en extra functies kunnen toevoegen. In sommige gevallen moet de in ontwikkeling zijnde software (bètaversie) uiteraard wel eerst getest en goedgekeurd worden door de community, voordat het zichtbaar tot een update leidt.

Hoe groter de groep ontwikkelaars, des te meer updates en uitbreidingen er worden gemaakt. Daarbij bestaat ook een grote kans dat de functionaliteit of plug-in die jij zoekt al eens is gemaakt of verbeterd. Dit betekent dat je het wiel niet zelf hoeft uit te vinden, maar direct aan de slag kunt met die software.

Open source voor snelle innovatie

De visie achter open source is dat het snel tot innovatie leidt. Daarnaast worden gebruikers optimaal betrokken bij het product. Doordat heel veel ontwikkelaars en programmeurs toegang hebben tot de broncode worden flinterdunne ingangen in de software vaak snel gevonden en gedicht. Dit houdt hackers buiten de deur.

Welke CMS’en zijn er?

Te veel om op te noemen. Je hebt alleen al onderscheid tussen Web CMS, Mobile CMS en Portal CMS, om maar drie voorbeelden te noemen.

Van de webvariant tellen we er in een opsomming op Wikipedia al 29. Daarvan zijn WordPress, Joomla, Drupal en SiteBuilder Plus (geen open source) de meest populaire systemen.


WordPress heeft verreweg het grootste marktaandeel. Meer dan de helft van de CMS-gebruikers wereldwijd kiest voor dit systeem.

WordPress, Joomla en Drupal

De populariteit van open source CMS’en is de laatste jaren flink toegenomen. De drie koplopers op dit gebied: WordPress, Joomla en Drupal bestaan al sinds 2003, 2005 en 2001 en zijn hun kinderziektes inmiddels wel ontgroeit.

Open source werd de afgelopen jaren zo populair, dat veel internetbureaus zijn afgestapt van een eigen CMS en zich specialiseerden in een van de systemen. De voornaamste voordelen waardoor open source zo populair is geworden som ik even op:

  • Laat je de site bouwen, dan ben je bureau-onafhankelijk.
  • Door voor een gratis of betaald thema te kiezen, kun je ook zonder internetbureau aan de slag.
  • Het is geschikt voor ieder budget. Je kunt zelf bouwen, maar ook een maatwerk website door een internetbureau laten maken.
  • Voor zowel WordPress, Joomla als Drupal zijn diverse plug-ins beschikbaar voor optimalisatie van je vindbaarheid in de zoekmachines (SEO).

Voorbeeld van een template voor het WordPress CMS. Deze thema’s zijn globaal aan te passen aan jouw eigen wensen.

Voor- en nadelen WordPress

WordPress is ontstaan als blogsysteen, eenvoudig om te leren kennen en taken zijn makkelijk uit te voeren. Met veel standaard templates en duizenden plug-ins ziet een WordPress website er al snel gelikt uit. Wil je een geavanceerde website maken dan zijn hiervoor meerdere plug-ins nodig. Gebruik je er heel veel, dan komt dit de stabiliteit en laadsnelheid niet ten goede.

Binnen de WordPress-gemeenschap wordt zo hard gewerkt dat er zeer regelmatig updates zijn. Dit is positief voor jouw site, maar vergt ook veel werk. Je zult wel regelmatig moeten updaten!


Blog je al via WordPress.com en wil je dit via je eigen website gaan doen, lees dan de 5 redenen om WordPress zelf te installeren.

Joomla CMS template voorbeeld. Bouw modulair je website op met componenten, plug-ins en modules.

Voor- en nadelen Joomla

Joomla is in 2005 ontstaan door een opsplitsing vanuit het Mambo CMS, wat in het jaar 2000 is opgericht. Je kan Joomla dan ook zien als het oudste van de drie open source CMS’en die we hier vergelijken, en er zit geen commercieel bedrijf achter. Het systeem vraagt geduld bij het bouwen en het bijhouden van een website. Het is wat meer complex.

Gelukkig is er veel Nederlands kennismateriaal aanwezig om je te helpen. Zowel online als gedrukt. Doordat de gemeenschap steeds actiever wordt komen er de laatste jaren steeds meer uitbreidingen en functionaliteiten.

De standaard templates bieden bovendien een scala aan mogelijkheden, waardoor je minder extra widgets of plug-ins nodig hebt. Joomla draait daarom stabieler en sneller dan voorheen.

Zo kan een website met het Drupal CMS er uitzien. Bouw eenvoudig zelf met de standaard beschikbare gratis en betaalde templates, of vraag maatwerk aan een websitebouwer.

Voor- en nadelen Drupal

Drupal is oorspronkelijk ontwikkeld door een Belg en wordt veel gebruikt door zeer grote bedrijven en multinationals. Het is dan ook erg geschikt voor complexe websites en sites met hoge bezoekersaantallen. Wanneer je direct meerdere websites wilt beheren en bouwen ben je goed af met Drupal.

Mogen er meerdere mensen in jouw website werken dan kun je rechten en gebruikersrollen eenvoudig installeren. Ondanks dat over Drupal ook goede, voornamelijk Engelse, documentatie te vinden is, werkt het systeem vrij ingewikkeld en heb je het zeker niet binnen een dag onder de knie.


Wist je dat je zowel WordPress, als Joomla en Drupal heel eenvoudig via onze Web Apps op je hostingpakket installeert? Je hoeft hiervoor geen programmeerkennis te hebben.

SiteBuilder Plus CMS

Maak je voor de eerste keer een eigen website en houd je graag alles in eigen beheer, dan ben je erg goed af met SiteBuilder Plus. Met het eenvoudige drag-and-drop systeem bouw je naar wens jouw complete website. Standaard wordt dit ontwerp ook voor je omgezet naar een mobielvriendelijk ontwerp. Daarmee zijn jouw bezoekers via smartphone en tablet maximaal geholpen.

Wanneer je deze basis af hebt, is het aanmaken van nieuwe pagina’s minstens zo eenvoudig. In een handomdraai bouw je een afbeeldingsgalerij, verwerk je een video en creëer je een forum of betaalknop.

SiteBuilder Plus is het CMS van Hosting2GO en koppel je aan je hostingpakket. Updates, installatie en configuratie worden voor je verzorgd. Het CMS is perfect afgestemd op onze hostingomgeving.

SiteBuilder Plus voorbeeld van een drag-and-drop website. Je bouwt snel en makkelijk je eigen website door elementen en widgets te slepen. Met vragen kun je bij onze helpdesk terecht.

Voor- en nadelen SiteBuilder Plus

  • Je hebt het systeem binnen een paar minuten onder de knie.
  • Heb je vragen, dan is onze helpdesk beschikbaar. Een luxe die de andere drie systemen niet kennen! Uiteraard ondersteunen we jou ook bij de andere CMS’en.
  • Het heeft een eenvoudige drag-and-drop functie, waardoor je meteen ziet wat je doet en hoe dat er online uitziet.
  • Je hebt de keuze uit meer dan honderd templates en veelgebruikte widgets, waarmee je jouw website kunt aanvullen.
  • SiteBuilder Plus is een betaald CMS (€ 0,83 p/m incl. BTW), actief op je hostingpakket.


Host je al bij Hosting2GO, dan bestel je SiteBuilder Plus voor nog geen tientje per jaar extra en heb je toegang tot meer dan 100 templates!

CMS vergelijker: een handig overzicht

Je weet nu alle belangrijke zaken over WordPress, Drupal, Joomla en SiteBuilder Plus. Welke is nu het meest geschikt voor jou om je website mee te maken? Voor een overzicht in een oogopslag hebben we deze vergelijkingstabel gemaakt.

Wanneer je weet wat jouw website moet kunnen en wat jij daarvoor nodig hebt, kies je eenvoudig hebt beste systeem wat aansluit bij jouw wensen.

WordPress logo Joomla logo Drupal logo SB logo
Kenmerken WordPress Joomla Drupal SiteBuilder
Populariteit
Gebruiksvriendelijkheid
Aanpassingsmogelijkheden
Kosten GRATIS GRATIS GRATIS € 0,83 p/m
(incl. BTW)
Community en support
Themakeuze
Kosten van premium thema’s
(••• is het goedkoopst)
100+ thema’s inbegrepen
Voldoende capaciteit om grote bezoekersstromen te verwerken
Frequentie van updaten Wordt voor je gedaan
Eenvoudig te leren
Keuze in extensies
Eenvoudig meertalig te maken
Eisen aan hostingpakket
(••• is minste eisen)


De juiste hosting bij het CMS

Ieder CMS heeft zijn eigen technische eisen en vraagt dan ook om een speciaal webhostingpakket. Zo werkt jouw Content Management Systeem in basis het meest optimaal, snel en veilig.

Voor zowel WordPress, Joomla, Drupal als SiteBuilder Plus bestaat het perfecte hostingpakket.

logo
Over: Richard

Richard is een gestructureerde en administratieve kei, die alles over onze diensten weet. Met zijn veelzijdigheid heeft hij dé oplossing voor jouw administratieve vragen.