Terug naar blog

6-04-2021 | Leestijd: 7 min.

Hoe maak je zelf een website in een half uurtje?

Jouw goede idee, gezellige club of eigen bedrijf verdient een mooie website. Een online plek die uitstraalt wat jouw bedrijf, vereniging of stichting bijzonder maakt. Ontdek wat je nodig hebt om te bouwen aan jouw online succes.

Je kunt een weddesigner inhuren. Toch kun je zelf een professionele website maken. Ook als je geen kennis hebt van codes en software.

Een goede website bestaat in ieder geval uit drie belangrijke elementen: een goede domeinnaam, de juiste webhosting en een editor om de website te kunnen beheren.

Wat heb ik nodig om een website te maken?

Veel mensen zijn benieuwd hoe je zelf een website kunt maken en wat er bij komt kijken, Een mooie en goed werkende website maken is veel makkelijker dan je denkt.

Een goede website kan niet zonder pakkende domeinnaam. Een domeinnaam is het startpunt van je nieuwe website. Het is het adres waarop mensen je website kunnen vinden. Zoals hosting2go.nl of bol.com.

Een goede domeinnaam draagt bij aan je branding, betrouwbaarheid en herkenbaarheid.

Zorg er dus voor dat je een pakkende domeinnaam (1) verzint, die bij voorkeur ook een belangrijk zoekwoord bevat. Vervolgens heb je daar betrouwbare webhosting (2) bij nodig, op basis van een pakket dat aansluit bij je specifieke wensen. Ten derde kun je er met een website editor (3) voor zorgen dat je de website daadwerkelijk kunt bouwen en beheren, zodat je die kunt lanceren en kunt gaan gebruiken.

1. Eigen domeinnaam: het bezoekadres van je website

Een domeinnaam is eigenlijk niets anders dan een online verwijzing naar je website.

De website zelf is bereikbaar via een uniek IP-adres, dat je kunt vergelijken met een straatnaam bij een postcode en een huisnummer of een naam in je adresboek bij een specifiek telefoonnummer.

De domeinnaam is veel makkelijker te onthouden, waardoor je de website als het ware een menselijk karakter geeft.

De domeinnaam kun je in een paar eenvoudige stappen registreren.

Je controleert eerst of de domeinnaam nog beschikbaar is. Vervolgens kun je de domeinnaam meteen registreren.

Wij leggen die dan voor je vast. Vervolgens kun je er webhosting bij nemen, zodat je met de domeinnaam aan de slag kunt.

Hoe kies je een goede domeinnaam?

Het is goed om een pakkende domeinnaam te kiezen. Dan kunnen klanten je online adres makkelijk vinden en onthouden.

Soms kun je ook een zoekwoord opnemen in je domeinnaam. Denk bijvoorbeeld aan een plaatsnaam of je belangrijkste product of dienst.

Stel, je heet Bart Berkers, en je bent een aannemer onder jouw achternaam, dan kun je dat in je domeinnaam opnemen.

Dit heeft als voordeel dat je ook wat meer keuze hebt in de beschikbare domeinnamen.

De domeinnaam berkers.nl is al geregistreerd, maar aannemerberkers.nl niet.

Veel Plus-supermarkten werken op franchise-basis. Voor hen kan een domeinnaam met de plaatsnaam handig zijn; zoals plus-groningen.nl

Ook zie je soms de naam van het winkelcentrum van de vestiging terugkomen voor extra herkenning.

Weet je nog niet welke naam je jouw website gaat geven? Bekijk voor inspiratie onze tips voor het kiezen van een goede domeinnaam.

Je kunt er meteen checken of de domeinnaam en extensie die je wilt nog beschikbaar zijn.

Of vraag onze helpdesk voor advies. We helpen je graag bij je keuze voor de beste domeinnaam.

2. Betrouwbare webhosting: jouw website altijd bereikbaar

De domeinnaam is een verwijzing naar je online adres, zodat bezoekers niet steeds het IP-adres (nummerreeks) van de website hoeven in te typen.

Om een IP-adres voor de website te krijgen, gebruik je webhosting.

Zo kun je de bestanden voor de website ‘hosten’ op een server, die altijd in verbinding staat met het ‘web’.

Je hebt webhosting nodig voor jouw website, zodat bezoekers 24/7 de bestanden kunnen oproepen die nodig zijn om in de browser je website te tonen.

Bij Hosting2GO hebben we passie voor hosting. Daarom hebben we een eigen datacenter gebouwd.

Als het nodig is, zijn we binnen vijf minuten bij onze servers.

Onze klanten weten bovendien zeker dat ál hun data, en die van hun websitebezoekers, in Nederland staan. Een veilig idee.

Welk pakket?

Wil je een eigen website maken en gaat het om een blog, een dienstenpagina als ZZP-er of een kleine webshop? Dan kun je meestal vooruit met Standaard Webhosting.

Wil je een grote(re) website of webshop of heb je ambitieuze plannen? Dan ben je wellicht beter af met Premium Webhosting.

Wat de exacte verschillen zijn lees je op beide pagina’s.

3. Een (online) editor: je bouwgereedschap

Nadat de online verwijzing met een domeinnaam naar jouw webhosting door ons is gerealiseerd, kun je de website gaan bouwen.

Dat kan offline met een van de beschikbare softwarepakketten en HTML-editors.

Gebruikelijker (en gebruiksvriendelijker) is het om daarvoor gebruik te maken van een van de online editors, in de vorm van een Content Management Systeem (CMS).

Je kunt dan denken aan WordPress, Joomla en Drupal.

In het CMS van WordPress is een handige online editor ingebouwd waarmee je pagina’s kunt maken.

WordPress en Joomla worden veel gebruikt. Je hebt ruime keuze in templates en functionaliteiten via plugins.

De laadtijd van dit soort websites is meestal wat groter, omdat er veel meer achter schuil gaat.

Houd er ook rekening mee dat het CMS technischer in elkaar zit en daardoor minder gebruiksvriendelijk is.

Sitebuilder een goed alternatief

Nog makkelijker is het om aan de slag te gaan met onze eigen ontwikkelde Sitebuilder.

Dit is een handig en eenvoudig CMS dat werkt op basis van drag-and-drop. Je kunt elementen op je pagina’s slepen en meteen bewerken.

Je hoeft geen code te kunnen schrijven. Je kiest simpelweg uit een verzameling van professioneel ontworpen sjablonen of ‘templates’.

Dat is als het ware de mal waarin je de inhoud van je website giet. Je hebt de keuze uit tientallen templates. Zo kun je altijd een uitstraling of thema kiezen dat past bij jouw initiatief.

Vervolgens vul je jouw template met je eigen teksten, foto’s en video’s. Ben je tevreden? Dan publiceer je je website met één druk op de knop.

Je website maken met Sitebuilder is de gemakkelijkste en snelste manier om je website te maken.

Als het moet, kan het zelfs in een half uurtje. Bovendien zorgt Sitebuilder ervoor dat de informatie op je website goed gevonden wordt door zoekmachines.

En het werkt naadloos samen met onze webhosting.

Sitebuilder is niet gevoelig voor hackers en je hoeft geen updates uit te voeren. Dat doen wij namelijk op de achtergrond voor je.

Maak zelf een website in 30 minuten.

Website starten: pagina’s en functionaliteiten

Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met de editor voor de website is het verstandig om na te denken over de pagina’s die je wilt gaan gebruiken en de functionaliteiten die je wilt integreren.

Denk goed na over de opbouw van het hoofdmenu.

Eenvoudiger

Gaat het om een ZZP-website of een eigen website voor een blog?

Je hebt dan waarschijnlijk voldoende aan een homepage (met artikelen), een ‘over mij’-pagina, eventuele referenties en een contact-pagina.

De website kan vrij eenvoudig in elkaar zitten en qua functionaliteiten kun je denken aan een blog-sectie, een contactformulier en eventueel een mogelijkheid om foto’s te tonen.

Uitgebreider

Wil je een website maken voor een MKB-onderneming of start je een webshop?

Dan is de kans groot dat je daarvoor categoriepagina’s wilt gebruiken, waarin je de verschillende diensten of producten kunt onderbrengen.

De structuur van de website komt er anders uit te zien. Bovendien kun je daarbij gebruik maken van functionaliteiten zoals een winkelwagen, een lijst met referenties of een agenda om afspraken in te plannen.

De functionaliteiten kunnen de structuur bepalen als je een website maakt.

Doel en structuur website bepaalt type webhosting

Door hier al op voorhand over na te denken wordt vroegtijdig duidelijk wat je nodig hebt om een website te starten, zodat je daar direct mee aan de slag kunt.

Je kunt op die manier een eigen website starten door stap voor stap aan de slag te gaan.

Nog even samenvattend de stappen;

Registreer de domeinnaam waar je gebruik van wilt maken, neem daar de juiste webhosting bij af en gebruik vervolgens een (online) editor, zoals Sitebuilder, om de website te bouwen.

Heb je hulp nodig bij het maken van je website? Neem contact op. Onze helpdesk kan je op alle genoemde onderdelen persoonlijk adviseren.

Guido

Als je hulp nodig hebt bij het opzetten of optimaliseren van je website, dan is Guido de persoon die je daarbij kan helpen. Hij geeft tips en adviezen om ervoor te zorgen dat jouw website er tiptop uitziet en de juiste doelgroep aantrekt.