Het nieuwe Hosting2GO control panel

logo
door: Patrick 22-07-2018| Leestijd: 6 minuten| Categorie: Algemeen

Het Control Panel is het hart van je hostingpakket. Hier regel je alles, van het aanmaken van e-mailadressen tot het installeren van WordPress via de Web Apps. Het huidige Control Panel wordt binnenkort volledig vernieuwd.

Waarom een nieuw control panel?

Gelukkig is het antwoord niet alleen “omdat het altijd beter kan”. De drijfveer dat het altijd beter kan, zit bij Hosting2GO in het DNA. Alles kan altijd beter en mooier en dat zie je bij ons in alles terug.

Als drijfveer voeg ik graag nog een vleugje ‘eigenwijs’ toe want iedereen binnen ons team is toch wel een tikje eigenwijs. We drijven niet zomaar met de markt mee; we hebben een eigen filosofie en visie over wat webhosting voor jou kan betekenen.

Als we onze ervaring, filosofie en visie combineren met de feedback van onze klanten, dan krijg je direct een goed beeld van welke behoeftes er zijn.

Vanuit dat beeld hebben we besloten om ons nieuwe Control Panel zelf te gaan ontwikkelen. Dat hebben we nog nooit eerder gedaan, dus het is een enorme uitdaging.

We zijn graag onafhankelijk

Een van de grote redenen om het zelf te bouwen, is om platformonafhankelijk te worden.

In de 12,5 jaar dat we bestaan, hebben softwareleveranciers heel wat ‘grapjes’ uitgehaald. Die grapjes zouden we dan vervolgens aan jou als klant moeten uitleggen. Zaken waarvan wij van mening waren dat we die écht niet aan je konden voorschotelen.

Het kwam er steeds op neer dat we zelf iets moesten maken. De standaard van die softwarepakketten is voor ons niet goed genoeg gebleken.

Inspiratie opdoen voor het nieuwe control panel

Alles op 1 plek

Klanten vragen ons vaak of hun hostingpakketten niet allemaal op dezelfde server geplaatst kunnen worden. Fysiek gezien is dat niet mogelijk. Elke server heeft nu eenmaal een limiet van de hoeveelheid data die erop kan in de opzet die wij gebruiken.

Toch begrijpen we dat het prettiger werkt als alles op één plek bereikbaar is. In de nieuwe opzet blijft de infrastructuur hetzelfde maar zijn verschillende panels teruggebracht naar een plek; www.hetcontrolpanel.nl

In eerste instantie heb je nog wel voor iedere domeinnaam of hostingpakket een eigen login nodig. Dat gaan we op termijn oplossen. Dat laatste klinkt simpel maar is het niet.

Je hebt met verschillende partijen te maken, zoals een webdesigner die wel bij de ene bestelling moet kunnen en niet bij de andere, en de eigenaar die overal bij moet kunnen.

De wens om het helemaal terug te brengen naar één overzicht blijft onze aandacht houden!

Doorontwikkeling

Het huidige control panel heeft zo’n 10 jaar dienst gedaan en we hebben het maximale eruit gehaald. Nu is het tijd om afscheid te nemen. De gewenste uitbreindingen en verbeteringen kunnen we niet meer goed aan het huidige control panel toevoegen.

Voorbereiding voor het maken van een eigen control panel.

Om ons te verzekeren van de mogelijkheid om door te ontwikkelen, moeten we verder. Het nieuwe Control Panel voorziet daarin.

Mobiel gebruik

Je hostingpakket inregelen met een mobiele telefoon? Uit onderzoek blijkt dat de meeste van onze klanten het liever op een iets groter scherm doen.

Logisch. Dit soort acties doe je liever niet op een klein priegel-scherm en daarom hebben we bij de ontwikkeling onze focus gelegd op het gebruik met tablet, desktop en laptop.

Mocht de behoefte om mobiel je hostingpakket in te stellen groter worden, dan kunnen we dit met het nieuwe control panel veel makkelijker toevoegen dan bij de kant-en-klare oplossingen die nu beschikbaar zijn.

We hebben het geprobeerd met het huidige control panel en dat was erg lastig binnen zo’n gesloten systeem.

Flexibel

Bij het ontwerpen van het control panel hebben we besloten dat het een flexibel systeem moet zijn, het moet mogelijk zijn om naadloos andere componenten toe te voegen of deze (tijdelijk) juist niet te tonen.

Zo kunnen we je control panel veel persoonlijker maken. Meldingen in het beheergedeelte van je hostingpakket zijn dan echt op jouw pakket van toepassing.

Veiligheid

Natuurlijk moeten we ons eigen werk goed controleren en laten testen maar het zelf bouwen heeft als groot voordeel dat ieder stukje code door onszelf is aangebracht, met een klein team ken je echt ieder hoekje van de broncode.

Als we een standaard control panel zouden nemen, kunnen we voor veel componenten de broncode niet inzien.

Noem het eigenwijs, maar we vragen ons dan af of de gebruikte code wel veilig is. Vertrouwen we de fabrikant op z’n blauwe ogen dat het wel goed zit?

Op de wensenlijst van het nieuwe control panel staat ook de mogelijkheid tot een tweeweg authenticatie met bijvoorbeeld de Google Authenticator.

Nieuwe technieken

De hostingbranche staat nooit stil. We zien de laatste tijd veel interessante ontwikkelingen die we ook graag willen aanbieden.

Doordat we het control panel scheiden van de fysieke hostingomgeving, kunnen we die nieuwe technieken sneller en veiliger uitrollen of zelfs een pilot starten van deze onderdelen.

We hebben al een hele rits van onderdelen die we graag willen uitrollen na de oplevering van het nieuwe panel.

Testen, testen, testen en nog eens testen

Wie de afgelopen tijd een verzoek voor functionaliteit heeft ingediend bij onze helpdesk, heeft in sommige gevallen een antwoord gekregen dat deze beschikbaar komt in ons nieuwe control panel. Dat zeggen we in enkele gevallen al zo’n 18 maanden. Waarom duurt dat zo lang?

Het is eigenlijk vrij simpel; een dergelijk project kan faliekant misgaan. Functionaliteit in het control panel is natuurlijk fantastisch, intussen moet je website en e-mail ook gewoon online zijn en blijven.

Alles wat we doen moet veilig gebeuren. Daar nemen we graag de tijd voor.

Aan de pauzetafel lachen we er wel eens om; je hebt mensen die bij elke update klakkeloos op die knop drukken, en je hebt mensen die eerst even uitzoeken waarom de knop überhaupt verschijnt.

Die laatste groep gaat eerst even uitzoeken wat de impact kan zijn als je op de knop klikt.

Wij kunnen ons niet veroorloven om, met de vingers gekruist, op die knop te klikken en hopen dat het goed gaat. Dat zou wat zijn!

Statistieken in het nieuwe control panel

Wanneer gaat het online

Het nieuwe control panel is nu al beschikbaar voor een kleine groep klanten, met deze klanten hebben we intensief contact om nog de laatste verbeteringen aan te brengen.

Zoals je kunt lezen in dit bericht willen we de uitrol van het control panel in een keer goed doen. Daarom hebben we de pijlen zo gericht om voor eind 2018 klaar te zijn met de implementatie.

Kom op, laat zien!

Het Control Panel kun je straks bereiken via onze website en via www.hetcontrolpanel.nl. We kijken uit naar hoe je straks aan de slag gaan met dit beheerpaneel en wat je ervan vindt.

logo
Over: Patrick

Patrick is altijd op zoek naar mooie technische oplossingen. Zo maakt hij ingewikkelde processen gemakkelijker voor onze klanten. Fotografie is helemaal zijn ding, dus ook voor vragen over objectieven en flitsers kun je bij hem terecht.