WordPress under construction page maken

logo
door: Guido 12-05-2016| Leestijd: 10 minuten| Categorie: WordPress

Een WordPress under construction page maken, zodat je bezoekers kunt aangeven dat je nog bouwt aan de website? Je kunt daarvoor de WordPress maintenance mode inschakelen met verschillende plug-ins.

De plug-ins bieden je onder andere de mogelijkheid een WordPress coming soon pagina te presenteren, waarop je bijvoorbeeld aangeeft dat je hard werkt aan het (nieuwe) ontwerp of waarop je aftelt naar het moment waarop de website live gaat.

Je kunt de WordPress coming soon plug-in of WordPress under construction plug-in gewoon gratis downloaden, ik zal verderop uitgebreid ingaan op de Coming Soon Page & Maintanance Mode by SeedProd plug-in, de populairste keuze van dit moment.

Een WordPress under construction maak je in een handomdraai met een speciale plug-in.

Het is een plug-in die je helpt aan te geven dat je WordPress website nog under construction is, waardoor je daar op de achtergrond in alle rust aan kunt werken. Bovendien bespreek ik een aantal alternatieve plug-ins, zodat je daar zelf een keuze uit kunt maken.


De Under Construction WP plug-in wordt wekelijks zo’n 2.500 keer gedownload, daarmee maak je in ieder geval een uitstekende keuze.

Wat kan je met een WordPress under construction page?

Een WordPress under construction page is een tijdelijke landingspagina waarop je aangeeft dat je aan het werk bent op de pagina of aan de complete website. Deze coming soon page geeft je bezoekers duidelijkheid over de status en voorkomt dat zij het idee hebben op de verkeerde pagina terecht te zijn gekomen.

Uiteraard kun je de WordPress under construction plug-in gebruiken om aan te geven vanaf wanneer de pagina of de complete website wel weer bereikbaar is.

De WordPress maintenance plug-in is er echter niet alleen voor je bezoekers, je kunt ook de zoekmachine aangeven wat er gaande is. De juiste statuscode (200, 301, 504, etc.) geeft de zoekmachine aan hoe de pagina te behandelen.

De WordPress under construction mode is wat dat betreft een nette oplossing richting je bezoekers en bovendien essentieel met betrekking tot je vindbaarheid en goede positie binnen de zoekresultaten.

Verderop in dit artikel ga ik in op de verschillende statuscodes en welke je het best kunt gebruiken.

Wanneer gebruik je een WordPress coming soon pagina?

Er zijn twee scenario’s waarin een under construction pagina veel gebruikt wordt. Hoe je deze tijdelijke pagina gebruikt, kan grote invloed hebben op jouw website en hoe bezoekers en zoekmachines daarop reageren.

Under construction pagina bij bestaande website

Website eigenaren willen na verloop van tijd hun bestaande website graag aanpassen. Vooral als de vormgeving niet meer van deze tijd is, wordt al snel gekeken naar andere WordPress thema’s. Het slechtste wat je dan kunt doen, is je hele site offline halen en een coming soon pagina plaatsen.

Vaste bezoekers van jouw site zien liever de inhoud van jouw site in een oud jasje, dan helemaal niets. Voor bestaande websites is een coming soon page meestal geen goed idee.

Als je bijvoorbeeld inhoudelijk iets heel anders wilt doen op je website, en ook een nieuwe doelgroep wilt aanspreken, dan kun je een coming soon pagina wel overwegen. Ook als je een nieuw product of nieuwe dienst lanceert, kan een coming soon pagina een mooie teaser zijn in aanloop naar de lancering.

Under construction pagina bij nieuwe website

De meest logische reden om een coming soon pagina te maken, is wanneer je onder een nieuwe domeinnaam je eerste website maakt. Je vervangt dan eenvoudig onze placeholder door jouw eigen pagina. Dit is een goede manier om bezoekers voor te bereiden op wat gaat komen.

Een coming soon pagina is precies wat het zegt. Zorg dan ook dat je niet maanden lang zo’n pagina voorschotelt. Bezoekers die de moeite nemen om later nog eens te kijken wat de vorderingen zijn, zullen al snel afhaken als ze geen voortgang zien. Ik ga hier verder in dit artikel nog op in.

Welke WP under construction plug-ins zijn geschikt?

Er zijn verschillende WordPress under construction plug-ins beschikbaar, de meest populaire is Coming Soon Page & Maintanance Mode by SeedProd. Deze plug-in stond voorheen bekend als de Under Construction WP plug-in en creëert eenvoudige coming soon-pages en under construction meldingen voor je website.

Uiteraard is het design responsive en kun je er gebruik van maken binnen ieder WordPress theme. Je kunt eenvoudig je eigen CSS implementeren en gebruik maken van HTML, zodat de pagina er precies uitziet als jij wenst.

Zet de under construction pagina naar jouw hand via de plug-in instellingen in het CMS.

Uiteraard zijn er daarnaast een aantal alternatieven beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de volgende maintenance mode plug-ins:

De verschillende WordPress under construction plug-ins zijn gewoon gratis beschikbaar, je kunt ze in een paar eenvoudige stappen zelf instellen voor je website.

In 4 stappen een plug-in instellen

Wil je een WordPress under construction plug-in instellen? In slechts 4 stappen kun jij de plug-in downloaden, activeren en toepassen.

 1. Inloggen in de WordPress-omgeving van je website
  Surf naar ‘www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin/’ en voer daar je gebruikersnaam en wachtwoord in. Je komt dan in de WordPress-omgeving terecht, waarin je kunt zoeken naar de benodigde plug-in.
 2. Nieuwe plug-in zoeken en downloaden
  Het menu in de linker kolom bevat de optie ‘Plug-ins’, ga daar met de muis op staan en kies vervolgens voor ‘Nieuwe plug-in’. Er opent zich een scherm waarin je kunt zoeken, vul daar het volgende in: ‘Coming Soon Page & Maintanance Mode by SeedProd’ of een van de namen van de alternatieve plug-ins natuurlijk.
 3. Under construction plug-in installeren
  Er opent zich een pagina met de plug-in die je nodig hebt, klik op ‘Nu installeren’ om te installeren. De installatie verloopt automatisch, na een paar seconden is deze afgerond en kun je klikken op ‘Plug-in activeren’. De plug-in is vanaf dat moment actief.
 4. Plug-in op de juiste wijze instellen
  Het is tenslotte van belang om de WordPress under construction plug-in op de juiste wijze te configureren. Ik beschrijf hieronder de verschillende opties die je tegenkomt wanneer je klikt op ‘Instellingen’.

Welke statuscode moet ik kiezen voor de under construction plug-in?

De coming soon plug-in voor WordPress vertelt je bezoekers dat je hard werkt aan de pagina of de complete website, het is echter van belang dit ook naar de zoekmachines te communiceren. Dat doe je door middel van statuscodes, je hebt de keuze uit de volgende drie:

 1. HTTP 200 – OK
  De pagina werkt naar behoren, niets aan de hand.
 2. HTTP 301 – Redirect
  De pagina bestaat definitief niet meer, ik link deze door naar de nieuwe pagina.
 3. HTTP 503 – Service Unavailable
  Ik ben aan het werk op de pagina, deze is tijdelijk niet beschikbaar.

Zoals je kunt zien is het van belang om statuscode 503 aan de zoekmachines zoals Google door te geven. Je geeft daarmee aan dat de website in de maintenance mode staat.

Je publiceert een coming soon page om bezoekers aan te geven dat er binnenkort een nieuwe pagina of website komt. Dat is de zoekmachines op deze manier duidelijk. De komende tijd blijven ze proberen je website te indexeren.

SeedProd legt in een video uit welke status je moet kiezen voor de situatie van jouw website.

Als je aan jouw WordPress website werkt, kies dan de juiste statuscode van je wordpress maintenance page om bezoekers en zoekmachines juist te informeren

Extra opties binnen de plug-in

Gebruik je een WordPress under construction mode? Je hebt een aantal aanvullende opties, waarmee je die op de juiste wijze kunt instellen. Ik zet er een paar voor je op een rij:

 • Restrict By RoleJe kunt in de WordPress plug-in voor de maintenance mode aangeven wie de mogelijkheid heeft om in te loggen en de website te bewerken of bekijken in de huidige status. Handig wanneer je met meerdere gebruikers aan de website wilt werken.
 • IP Address WhitelistIP-adressen op de whitelist krijgen niet de coming soon page te zien, maar kunnen de website gewoon bereiken. Handig wanneer je tussentijds het resultaat van de werkzaamheden wilt controleren.
 • Display OptionsBepaal welke tekst je wilt tonen aan bezoekers die de pagina proberen te openen terwijl de plug-in actief is. Als alternatief kun je een standaard-pagina laten zien.

Creatieve voorbeelden van coming soon pages

Een coming soon page kan natuurlijk simpelweg een tekst bevatten die aangeeft dat je hard aan het werk bent. Het kan echter ook een stuk creatiever.

Het is bijvoorbeeld een goed idee de coming soon page plug-in af te laten tellen tot het moment dat je live gaat. Het geeft aan dat je hard aan het werk bent en toont bovendien hoeveel geduld je bezoekers nog moeten hebben.

Houd jezelf aan de planning. Niets is zo teleurstellend voor je bezoekers als een teller die een paar weken op nul staat.

Wil je het ze gemakkelijk maken? Bied je bezoekers dan de mogelijkheid hun e-mailadres achter te laten. Je stuurt ze een e-mail wanneer de website beschikbaar is, zodat jij meteen een aantal waardevolle e-mailadressen verzamelt.

Daarnaast kun je de coming soon page binnen de maintenance plug-in voor WordPress gebruiken om alvast screenshots van de nieuwe website of pagina te delen. Gebruik de pagina als de grote billboards met 3D-tekeningen en schetsen die je ziet langs bouwprojecten, waarmee je het publiek alvast warm probeert te maken.

Ten derde kun je er op de WordPress under construction page voor zorgen dat er een voortgangsbalk meeloopt, waarin je aangeeft dat je bijvoorbeeld al op 45% of 86% van de werkzaamheden bent. Door dit regelmatig aan te passen kun je de voortgang op een originele wijze aangeven en weten je bezoekers precies waar ze aan toe zijn.

Maak een WordPress under construction page en informeer je bezoekers over de status.

WordPress video’s

Als WordPress-gebruiker is het instellen van een under construction pagina met deze handleiding voor jou een peulenschil. Voor andere ‘uitdagingen’ met dit populaire CMS hebben we diverse tutorial video’s gemaakt.

Onze videopagina geeft je een handig overzicht van alle beschikbare films. Bekijk dus snel en vind de oplossing voor jouw WordPress-vraag.

Bekijk onze korte WordPress video’s
logo
Over: Guido

Guido heeft een voorliefde voor WordPress en video. Logisch dat video’s over WordPress hem helemaal enthousiast maken. Hij schrijft, filmt, monteert en is daarnaast de vraagbaak voor de mensen van de Hosting2GO Helpdesk.