De Flash software van Adobe werd jarenlang gebruikt voor online filmpjes, spelletjes en andere webelementen. Sinds 2021 werkt Adobe Flash niet meer in browsers.
Versie 1.0 van Flash (toen het nog Macromedia Flash heette) werd in november 1996 uitgebracht en is de afgelopen jaren door veel websites gebruikt.
Adobe Flash werd op de computer geïnstalleerd om (een deel van) een website te kunnen bekijken.
Helaas heeft Adobe Flash meermaals te maken gehad met grote kwetsbaarheden en werd de software door criminelen misbruikt.
Er kwamen tientallen updates uit, maar deze werden vaak niet automatisch geïnstalleerd, waardoor oude en kwetsbare versies op computers geïnstalleerd bleven staan.
Dat leverde veiligheidsproblemen op.
Einde in zicht
Adobe heeft besloten om vanaf 2021 de software niet meer te updaten en te distribueren.
Volgens Google werd 3 jaar geleden Adobe Flash nog door 80 procent van de Google Chrome gebruikers dagelijks gebruikt. Half 2019 was dit aantal al gedaald naar 17 procent.
Alternatieven
Mocht je nu (een deel van) je website nog gemaakt hebben met Adobe Flash, dan zal dit niet meer zichtbaar zijn voor de bezoekers van je website. Webdesigners en de ontwikkelaars van internetbrowsers zijn op zoek gegaan naar alternatieven voor Adobe Flash.
HTML5
De vijfde versie van HyperText Markup Language (HTML5) wordt als goed alternatief gezien voor Adobe Flash. Een overzicht van de verschillen tussen Adobe Flash en HTML5 vind je in deze tabel.
Het is mogelijk om de code van Flash om te (laten) zetten naar HTML5. Hier is uiteraard wel kennis voor nodig. Er zijn ook tools beschikbaar om Flash bestanden te exporteren naar HTML5. Daarbij moet je weten dat niet alle onderdelen van Flash in HTML5 uitgevoerd kunnen worden.
Mocht je HTML5 te ingewikkeld vinden, dan kun je je website ook maken met WordPress of onze Sitebuilder.
WordPress
WordPress is een content management systeem (CMS) waarmee je een website kunt maken. Het is ontstaan als weblog applicatie, waarmee bloggers snel een weblog konden starten.
Inmiddels is WordPress uitgegroeid tot één van de populairste content management systemen ter wereld, mede omdat installeren en gebruiken heel eenvoudig is. Bovendien hebben wij het met de Web Apps nog makkelijker gemaakt waardoor het met een paar klikken al op je hostingpakket staat.
Door middel van thema’s is de opmaak van pagina’s aan te passen, zodat er geen gebruik hoeft te worden gemaakt van de standaardvormgeving die WordPress levert. Ook zijn er talloze plug-ins beschikbaar die allerlei functies toevoegen.
Een aantal daarvan zijn bijvoorbeeld spamfilters (zoals Akismet), kleinschermdetectie voor mobiele apparaten of pagebuilders om de website vorm te geven zonder het gebruik van code of shortcodes. Dit vereist vaak beperkte technische kennis, waardoor WordPress vrij eenvoudig te gebruiken is.
WordPress is gratis en wereldwijd inmiddels op 75 miljoen websites geïnstalleerd.
Sitebuilder
In plaats van WordPress kun je ook gebruik maken van onze Sitebuilder om een mooie website te maken. Binnen 30 minuten heb je met Sitebuilder een professionele website gebouwd. Deze kun je heel eenvoudig aanpassen en je hebt de keuze uit een groot aantal professioneel ontworpen templates.
We hebben 3 verschillende Sitebuilder varianten:
- Sitebuilder Lite
- Sitebuilder Standard
- Sitebuilder Professional
De verschillen tussen deze varianten kun je hier lezen.
Als je eerst Sitebuilder wilt uitproberen, dan vind je in het Control Panel van je hostingpakket een gratis variant. Hiermee kun je één pagina aanmaken en alvast de functies testen.
Heb je nog geen hostingpakket bij ons? Geen probleem. Met de demo ontdek je alle mogelijkheden van onze Sitebuilder.