Vakantie: tijd om het CMS-onderhoud up-to-date te maken

logo
door: Patrick 28-07-2016| Leestijd: 7 minuten| Categorie: CMS

De vakantieperiode is bij uitstek geschikt om het CMS-onderhoud uit te voeren. Het is online een relatief rustige periode. Hierbij geef ik je 5 stappen om het onderhoud voor het CMS grondig te behandelen, zodat je klaar bent voor het komende seizoen.

Grondig CMS-onderhoud voor WordPress, Joomla of Drupal begint met een goede back-up van de website, je wil immers voorkomen dat er gegevens verloren gaan.

De kans is groot dat je nog niet eerder een back-up nodig hebt gehad, maar je wilt de eerste keer dat dit voorkomt natuurlijk graag voorkomen.

Tijdens het onderhoud voor de site spit je behoorlijk in de software en de database, dus een goede back-up is van essentieel belang om eventuele fouten te kunnen herstellen.

Vakantie: tijd om het CMS-onderhoud up-to-date te maken. Kies wel de juiste opslagmedia!

Back-up van de complete website

Maak een back-up van de website en sla deze zowel op de server als lokaal op. Door gebruik te maken van meerdere locaties voorkom je dat de back-up zelf verloren kan gaan, aangezien je er dan immers nog niets aan zou hebben.

Maak bij voorkeur bovendien vaker back-ups van het CMS en de site, bijvoorbeeld iedere week. Een enkele corrupte back-up leidt dan niet meteen tot grote problemen. De back-up maak je van zowel de database als van alle bestanden van de website.

De meest uitgebreide back-up zorgt ervoor dat je alles bij een eventuele fout terug kunt zetten, zodat je veilig aan het onderhoud voor de WordPress, Joomla of Drupal website kunt beginnen.

Een back-up van je website kun je bijvoorbeeld maken via FTP. Liever gebruik maken van een plugin? BackupBuddy voor WordPress is daar bijvoorbeeld goed voor geschikt. Daarnaast zijn er enkele gratis alternatieven beschikbaar, voor zowel WordPress als de andere Content Management Systemen.

Up-to-date software en database-onderhoud

De tweede stap bestaat uit het updaten van de software op de website en het onderhoud van de database binnen jouw CMS. Het is belangrijk om dit niet te lang uit te stellen, tijdens de vakantieperiode kun je daar tijd voor maken.

Deze stap bestaat uit 5 verschillende onderdelen:

 • Verwijder testversies
 • Controleer de bestandsrechten
 • Schoon de database op
 • Optimaliseer en verwijder afbeeldingen
 • Update het CMS en plug-ins

Deze vijf stappen helpen je de website up-to-date te maken en het database-onderhoud uitvoeren. Het is een belangrijke stap voordat je aan het daadwerkelijke onderhoud voor het CMS en de site kunt beginnen.

Na deze stap ben je klaar om van start te gaan, je werkt met een actuele versie van zowel het CMS als de plug-ins die je gebruikt en de database is netjes schoon. Dit komt bijvoorbeeld de snelheid van je website ten goede.

Reinig je website CMS door de database schoon te maken van vertroebelende data en de plug-ins naar de laatste versie te updaten.

Functionaliteit van de website testen

De functionaliteit van de website is essentieel voor een goede gebruikerservaring. Werkt jouw website naar behoren op de verschillende apparaten en in de diverse browsers?

Bezoekers zullen slechts terugkeren of contact opnemen wanneer ze een prettige ervaring hebben, dus het is verstandig om je daar binnen het CMS-onderhoud op te richten.

In de vakantieperiode kun je bijvoorbeeld eens testen hoe de website het doet binnen verschillende browsers. Je kunt daarvoor alle browsers downloaden en uitproberen, maar gemakkelijker is het om te surfen naar browserstack.com.

Je kunt daar de URL invoeren en onderaan de pagina klikken op ‘Generate screenshots’. Je krijgt dan een overzicht van hoe de website er in de verschillende browsers en versies uit ziet.

Wil je ook meteen andere elementen testen? Je kunt de formulieren testen door gewoon eens zelf een aanvraag te doen. De navigatie test je door alle links een keer aan te klikken en na te gaan of ze allemaal netjes naar behoren werken. Daarnaast is het een goed idee om 404-errors te zoeken, die te repareren en je tenslotte toe te leggen op de snelheid van pagina’s.


De 404-errors kun je opsporen met een zogenaamde SEO Spider, zoals Screaming Frog. PageSpeed Insights van Google biedt je de mogelijkheid de snelheid van je pagina’s te controleren. Je ontvangt een aantal handige aanbevelingen die je moet corrigeren, naast enkele overwegingen om de snelheid verder te verbeteren.

Veiligheid van de website

Tijdens het CMS-onderhoud in de vakantieperiode is het een goed moment om de veiligheid van de website eens tegen het licht te houden. Een CMS is doorgaans vrij veilig van zichzelf, maar het kan geen kwaad een nadere inspectie uit te voeren.

Hackers proberen bijvoorbeeld malware op servers te plaatsen, waar ze direct of op een later moment gebruik van kunnen maken. Securi is een handige tool om na te gaan of dit op jouw website het geval is. De tool controleert onder andere of je op een blacklist staat en of er eventuele malware op de server staat.

Goed CMS onderhoud voorkomt malware op je website en geïnfecteerde computers van je bezoekers.

Daarnaast is het een goed idee om eens naar je eigen website te Googlen, door [site:jouwwebsite.nl] in te typen. Je krijgt dan alle pagina’s van je eigen website te zien, zoals die door Google worden geïndexeerd.

Let vooral op de meta-beschrijvingen. Er is namelijk een hackmanier, genaamd Pharma-hack, die de meta-beschrijvingen verandert. Je herkent dus snel of je paginabeschrijving is aangepast.

Zoekmachine optimalisatie voor de website

Tenslotte is het tijdens de vakantie een goed idee om de vindbaarheid van je website te controleren. Hoe scoor je op het gebied van SEO en welke handige trucs kun je nog toepassen om dat direct te verbeteren?

Je zou uiteraard doorlopend aan de Search Engine Optimization (SEO) moeten werken, maar tijdens de vakantieperiode kun je wellicht zorgen voor een boost.

Heb je de WordPress SEO plug-in van Yoast voor WordPress websites nog niet? Dan is dit een goed moment om die meteen te installeren.

Gebruik je een van de andere Content Management Systemen of wil je het onderhoud en de zoekmachine optimalisatie van de website graag handmatig uitvoeren? Zorg ervoor dat je deze tips niet over het hoofd ziet:

 • Iedere pagina heeft één H1, meestal de titel, met daarin het belangrijkste zoekwoord voor die pagina.
 • Stel de zoekmachinevriendelijke URL’s op een menselijke wijze in. Dus jouwwebsite.nl/dienst in plaats van jouwwebsite.nl/?p=14.
 • Verwerk de belangrijke zoekwoorden in de eerste alinea, één of enkele tussenkoppen, de bodytekst en de afsluitende alinea.
 • Schrijf en publiceer per pagina een unieke SEO-titel en meta beschrijving.
 • Gebruik externe links naar relevante bronnen.
 • Optimaliseer afbeeldingen met een ALT-tag, met daarin het belangrijkste zoekwoord voor de pagina.

Onderhoud eenvoudig maken

Aan de hand van deze 5 stappen zorg je er tijdens de vakantie voor dat je het website onderhoud grondig kunt uitvoeren. Je website is up-to-date, veilig, werkt goed en is optimaal vindbaar binnen de zoekmachines.

logo
Over: Patrick

Patrick speelt met de combinatie van letters, woorden zijn de kracht in zijn leven. Opgegroeid in een online wereld heeft ook zoekmachine optimalisatie voor hem geen geheimen.