Dode links moorden je SEO uit: hoe voorkom je dit?

logo
door: Patrick 10-03-2016| Leestijd: 5 minuten| Categorie: SEO

Dode links hebben een sterke negatieve impact op je SEO, optimaliseren zonder dode links te repareren is als dweilen met de kraan open. Hoe zorg je ervoor dat je dode links opspoort en hoe herstel of verwijder je die eenvoudig binnen een CMS als WordPress, Drupal of Joomla? We zetten een aantal handige tools voor je op een rij, maar niet voordat we je uitleggen wat dode links eigenlijk zijn en hoe ze ontstaan.

Dit is artikel 1/2, onderdeel van een serie blogposts over SEO.
(2/2) Goede SEO oplossingen naast tekst


Wat zijn dode links?

We noemen ze ook wel ‘gebroken links’, het zijn links op je website die het niet meer doen. Zodra je erop klikt probeer je een pagina te openen die niet (meer) bestaat, waardoor je browser een foutmelding geeft of er zelfs helemaal niets gebeurt.

Dode links kunnen zowel een intern karakter als een extern karakter hebben. Link je binnen je eigen website naar een pagina die niet meer bestaat of nu een andere URL heeft? Dan is dat net zo schadelijk als wanneer je linkt naar een externe website die niet meer bereikbaar blijkt.

Een dode link levert in de meeste gevallen een 404-foutmelding op. Het betekent dat de pagina niet (langer) gevonden kan worden. Het is het best om dode links regelmatig op te sporen en te verwijderen.

Wil je er binnen je eigen website voor zorgen dat een bezoeker bij een 404-melding in ieder geval verder kan? Zorg er dan voor dat je een eigen 404-pagina creëert.

Met een standaard 404-pagina binnen je eigen vormgeving én met werkende links naar belangrijke website-onderdelen, houd je de bezoeker op jouw site.

Hoe ontstaan ze?

Dode links kunnen op verschillende manieren ontstaan. In veel van de gevallen zal de link eerst gewoon hebben gewerkt, maar verandert dat in de loop der tijd. Verwijder je op je eigen website een pagina of besluit je de permalinks aan te passen?

De kans is groot dat er dode links ontstaan, bijvoorbeeld vanaf de pagina’s uit je hoofdmenu of de blogartikelen die je hebt staan. Let met name goed op de links in teksten, aangezien die vaak gekoppeld zijn aan pagina’s die zo nu en dan nog wel eens kunnen wijzigen of verwijderd worden.

Er ontstaan daarnaast dode links wanneer een website als geheel offline gaat of wanneer je die verkeerd invoert bij het publiceren. Controleer daarom altijd de links die je in een artikel opneemt, een foutje is snel gemaakt en kan behoorlijke gevolgen hebben voor je SEO. Controleer daarnaast regelmatig alle links op je website door middel van de handige tools die we verderop zullen bespreken.

Hoe reageren de zoekmachines hierop?

Zoekmachines trekken over het algemeen fel van leer tegen dode links, waardoor het grote gevolgen kan hebben voor je SEO. Benieuwd waar dat mee te maken heeft? Zoekmachines proberen de ervaring voor hun gebruikers zo optimaal mogelijk te maken.

Een optimale ervaring vraagt om werkende links, een dode link vormt een onderbreking in de soepele manier van surfen. Een bezoeker zal sneller geneigd zijn om weg te klikken, als het gevolg van de negatieve ervaring.

Zoekmachines zoals Google houden de links op websites in de gaten, zowel de interne als de externe. Zodra de zoekmachine dode links ontdekt is dat van invloed op je SEO, de vindbaarheid van je website zal afnemen. Een dode link geeft Google aan dat de content niet meer actueel is, waardoor het niet nodig is om die hoog binnen de zoekresultaten te laten verschijnen.

Voorkom dode links en daarmee webpagina’s die niet kunnen worden gevonden. Laat je bezoekers niet mis grijpen en optimaliseer je SEO!

Met welke tools kun je dode links opsporen?

Wil je dode links opsporen met een handige tool, zodat je de website niet zelf keer op keer hoeft na te lopen? Er zijn handige tools beschikbaar, bijvoorbeeld voor de grootste Content Management Systemen:

Daarnaast kun je gebruik maken van de website Brokenlinkcheck.com en stelt Google de gratis Search Console beschikbaar. Dit is de nieuwe benaming van Google Webmaster Tools.

Juiste basis voor je SEO

Nog geen eigen website en ga je graag goed van start? Maak gebruik van ons SiteBuilder Plus pakket. Uiteraard werkt het CMS uiterst gebruiksvriendelijk en zorg je automatisch voor de juiste basis voor zoekmachine optimalisatie.

Ook met onze Joomla Hosting, WordPress Hosting of Drupal Hosting leg je de juiste basis voor je website, waarmee je jouw SEO vormt geeft. Naar gelang jouw voorkeur voor het CMS-type.

Houd de links op je website goed in de gaten, zodat je SEO geen onnodige schade op zal lopen.

Download onze SEO On Page Checklist

Optimaliseer jouw website voor conversie en een hogere positie in Google. Download de SEO on-page checklist in PDF en hang hem aan jouw prikbord.

logo
Over: Patrick

Patrick speelt met de combinatie van letters, woorden zijn de kracht in zijn leven. Opgegroeid in een online wereld heeft ook zoekmachine optimalisatie voor hem geen geheimen.