Goede content: SEO oplossingen naast tekst

logo
door: Guido 17-03-2016| Leestijd: 8 minuten| Categorie: SEO

We weten dat content de positie van jouw website online kan bevorderen. Het plaatsen van content houdt de website actueel, je werft er bezoekers mee via andere kanalen, je kunt inzetten op meerdere zoekwoorden en de bezoekersduur komt in het groen door de interessante verhalen die jij biedt.

Wist je dat er ook goede SEO oplossingen naast tekst bestaan die deze doelen net zo goed halen?

Dit is artikel 2/2, onderdeel van een serie blogposts over SEO.
(1/2) Dode links moorden je SEO uit: hoe voorkom je dit?

Heb je al eens gedacht aan korte films, geluidsfragmenten of audio naast jouw blog, infographics, illustraties of stripverhalen door gebruik te maken van foto’s?

Ook deze zaken kun je de juiste meta-omschrijvingen meegeven en helpen je bezoekers te werven via bijvoorbeeld social media.

Daarnaast blijft de bezoeker ook bij deze alternatieven langer hangen. Bij een korte film, volgens onderzoek, zelfs drie keer zo lang. Een goede reden dus om daarmee te beginnen.

Ideeën voor films op jouw website

Bedrijfsfilms doen het goed. Nu we weten dat video helpt bij het optimaliseren van de SEO strategie zie je ze steeds vaker verschijnen. Je kunt er veel creatieve kanten mee op.

Zo presenteert Wehkamp sinds de nieuwe website veel kleding met bewegende beelden.

Fotografen kunnen een collage van hun foto’s maken, verpakt als portfoliofilm. Veel modeblogs kiezen voor instructiefilms en autogarages laten de nieuwste modellen over de mooiste en meest robuuste landwegen rijden.

Pakkende videocontent hangt niet af van je apparatuur maar je creativiteit. Wat is het probleem van je klant? Wat zijn jouw oplossingen? Breng dat simpel te begrijpen in beeld als een echte cameraman.

Wil je regelmatig een nieuwe film updaten, kies dan voor een passend thema: een restaurant kan iedere week een gerecht uitlichten, een kledingzaak maakt dagelijks een filmpje van een verkoopster die in een nieuwe outfit het pashokje uitloopt, de dierenspeciaalzaak zet schattige dieren op camera en de weddingplanner maakt een dagboek met iedere maand een korte film van een trouwdag.

Apps waarmee je snel films maakt

Dat klinkt allemaal leuk, maar ook heel moeilijk en tijdrovend. Gelukkig zijn er verschillende apps die je flink op weg helpen en niet alleen het filmen makkelijker maken: ook het monteren wordt je makkelijk gemaakt.

iMovie / PowerDirector

Deze app speciaal voor Apple-apparaten maakt het belachelijk eenvoudig om losse fragmenten samen te voegen tot één geheel. Met iMovie kan je titels aan je video toevoegen, net als muziek, een voice-over en foto’s.

Voor Android is er een vergelijkbaar programma, waar je jouw creativiteit in kwijt kan. PowerDirector is een zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijke app met een krachtige editor.

Vine

Super korte films van maximaal zes seconden maak je met Vine. Deze app is daardoor perfect voor de voorbeelden die wij gaven bij het restaurant, de dierenspeciaalzaak en de presentatie van Wehkamp.

Houd je vinger op het scherm en je filmt, laat los en je stopt. Zo kun je meerdere shots maken tot de zes seconden vol zijn. De film kan nu online en blijft zichzelf herhalen.

Cute Cut

Deze app is alleen beschikbaar voor iOS, maar perfect voor het voorbeeld van de fotografen. Met Cute Cut kun je niet alleen films monteren, maar ook foto’s tot een film maken. Muziek en teksten voeg je eenvoudig aan de film toe.

Ideeën voor audio op jouw website

Met audio op de website bedoelen we niet irritante muziek bij het openen van een pagina. Dit komt namelijk nooit gelegen: of je zit op kantoor en mag helemaal niet privé surfen: oeps, betrapt, of je luistert fijn naar een eigen afspeellijst en er dreunt opeens iets anders doorheen. Wat we wel bedoelen zijn geluidsfragmenten die bezoekers zelf aan kunnen zetten.

Met eenvoudige equipment kan je thuis blogs als goed klinkende podcasts inspreken en voice-overs opnemen. Deel deze via social media en je website als variant op je geschreven tekst.

Zo kun je blogs inspreken. Wanneer de doelgroep bijvoorbeeld veel op de weg zit, houd je ze op de hoogte zonder dat ze thuis nog al jouw verhalen moeten lezen.

Andere redenen kunnen branche gerelateerd zijn: bijvoorbeeld wanneer je muziek maakt, als voice-over ingehuurd wilt worden of als bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Dan weet het bruidspaar meteen of ze je fijn vinden praten.

Apps waarmee je snel audio opneemt

Dictaphone

Met een grote rode knop start je de opname van jouw stemgeluid en zet je de opname ook weer uit. Je kunt het geluidsfragment opslaan of op jouw iTunes zetten voor gebruik.

Je kan het bestand ook delen via Dropbox, Google Drive en natuurlijk e-mailen als een .aif-, .mp3-, .wav- of .m4a-bestand.

Dictaphone is er zowel voor iOs als Android.

Easy Voice Recorder

De naam zegt het eigenlijk al: Easy Voice Recorder is een handige en gebruiksvriendelijke app om een ingesproken geluidsfragment op te nemen. Je kunt de opnamen tussendoor ook pauzeren en later in hetzelfde document verder praten.

Deze software is bedoeld voor je Android-toestel.

Ideeën voor infographics op jouw website

Infographics leggen over het algemeen in een aantal beelden cijfermatige vraagstukken uit. Het resultaat op de inspanningen van SEO, het aantal woningen dat is opgeknapt of gebouwd bij een woningcorporatie of de cijfers achter genetisch bepaalde kaalheid.

Infographics kun je echter ook op een veel informelere manier inzetten. Als foodblogger leg je bijvoorbeeld met beelden op een leuke manier uit hoe je de beste lasagne maakt en als styliste geef je kledingadvies door de beste kleurcombinaties te verwerken.

Apps waarmee je infographics maakt

Piktochart

Met Piktochart creëer je innovatieve en zeer professioneel ogende infographics. Gebruik verschillende combinaties aan thema’s, iconen, afbeeldingen en lettertypes. Door het makkelijke sleepsysteem heb je in no-time een opzet gebouwd en met verschillende schema’s verander je kleuren en vormen in een oogwenk.

Piktochart als een extra oplossing voor SEO

Heb je bedrijfsdata van bijvoorbeeld producten of diensten beschikbaar? Geef dit grafisch weer voor je websitebezoekers als infographic. Vaak kunnen ze het als hulpmiddel gebruiken bij het aanpakken van een probleem.

Het programma heeft verschillende export-mogelijkheden en invoegopties voor toevoeging in de HTML van jouw site.

Infogr.am

Een heel simpele maar zeer effectieve manier om statische en interactieve infographics te maken. Voer zelf data in en Infogr.am maakt er binnen enkele minuten een infographic van.

Ideeën voor beeldcollage’s op jouw website

De werkdag van een verhuisbedrijf, goede voeding maakt je kat blij, zo wordt ambachtelijk brood gemaakt. Het zijn zomaar drie voorbeelden die je eenvoudig in een beeldcollage kunt vertellen. Zet de foto’s in een galerij, maak er een collage van door de beelden onder elkaar te zetten of pak het creatiever aan en creëer een stripverhaal.

Apps waarmee je beeldcollage’s maakt

Layapp pro

Deze mobiele app heeft maar liefst 190 verschillende collagevormen waar je zo jouw foto’s in kunt uploaden. Geef extra sfeer mee door er filters overheen te leggen, er een lijst omheen te plaatsen, een achtergrond te verwerken of een sticker op te plakken.

Wanneer je dit iedere keer binnen dezelfde structuur doet, creëer je een beeldvorm die bij jouw website en bedrijf past.

Pixton

Met Pixton maak je super leuke stripverhalen. Dit kan met foto’s maar ook met illustraties die je kiest uit een bibliotheek aan scenes en illustraties. Met achtergronden en lettertypes kun je spelen. Ga er eens goed voor zitten en maak een leuke bedrijfsstrip voor jouw bedrijf.

Er is meer

Ga direct aan de slag met het verbeteren van jouw website door interessante content te delen, zonder lappen tekst te gebruiken. Wil je meer weten over video op jouw website?

Bekijk dan eens ons blog over online videotrends.

logo
Over: Guido

Guido heeft een voorliefde voor WordPress en video. Logisch dat video’s over WordPress hem helemaal enthousiast maken. Hij schrijft, filmt, monteert en is daarnaast de vraagbaak voor de mensen van de Hosting2GO Helpdesk.