Terug naar blog

16-08-2022 | Leestijd: 4 min.

Trend; one page websites

Je hebt ze vast ‘ns gezien, en ze zijn helemaal in; one page websites. Dit zijn websites die bestaan uit één enkele pagina. Wat zijn het en hoe kun je ze gebruiken?

One page websites laten zien dat een ingewikkelde website met tientallen pagina’s niet altijd nodig is. Single page websites kunnen ook goed vindbaar zijn in Google en helpen om je doelen te bereiken.

Daarbij wil ik opmerken dat ze vaker voor specifieke doelen worden ingezet dan als ‘normale’ bedrijfswebsite. Al is dat laatste zeker ook mogelijk.

Wat is een one page website

De naam zegt het al; een one page website is een website die uit één enkele pagina bestaat. Alle onderdelen die bij een ‘normale’ website over meerdere pagina’s zijn verspreid, komen samen op dezelfde pagina.

Een one page website heeft, net als een reguliere site, bekende onderdelen zoals een navigatie menu, tekst, foto’s en een contactformulier. De navigatie beperkt zich tot onderdelen op dezelfde pagina, maar werkt verder zoals je verwacht.

Waarvoor kun je een one page website gebruiken?

One page websites zijn uitermate geschikt als landingspagina of verkooppagina. Je kunt dit soort mini-websites prima inzetten voor een bepaalde marketing actie of voor de introductie van een nieuw product.

In combinatie met een eigen domeinnaam voor de actie kun je snel een effectieve website opzetten die zeker zijn doelen behaalt.

One page website templates in Sitebuilder.

Kijk je bijvoorbeeld naar product pagina’s van bijvoorbeeld Apple, dan zijn dat eigenlijk ook uitgebreide single page websites.

Waaraan moet een goede one page website voldoen?

De opbouw van een website is afhankelijk van je doel. Als je een specifieke marketingactie wil ondersteunen met een one-pager, dan heb je andere eisen dan wanneer je jouw bedrijf online een gezicht wil geven.

Omdat marketingdoeleinden veel kunnen verschillen, houden we het in dit artikel bij het maken van een volwaardige bedrijfswebsite in een single page ontwerp.

Header

Net als een reguliere website, begint ook een one page website met de header. Hierin plaats je vaak je logo en het navigatie menu. Het menu werkt iets anders, omdat het linkt naar onderdelen op de pagina, en dus niet naar andere pagina’s.

Je doet dit met een anchor tag ID. Hiermee geef je aan een onderdeel op je website, zoals een titel, een ID-tag mee. In je standaard anchor link geef je dit vervolgens op als doel van de link.

De header van onepage websites bevat vaak het menu.

In Sitebuilder hebben we het intern linken op dezelfde pagina makkelijk gemaakt. De verschillende rijen krijgen automatisch tag ID’s mee waaraan het one page menu element automatisch linkt.

Content

Na de header plaats je de belangrijkste content op de pagina. Begin met een uitleg van welk probleem jouw product of dienst oplost, eventueel begeleid met een mooie foto of afbeelding.

Plaats content van je one page website buiten de header en footer in het content-gedeelte.

Spreek je bezoekers aan op de pijnpunten die ze kunnen ervaren als ze geen gebruik maken van jouw oplossing.

Daarna kun je jouw belangrijkste product of dienst een podium geven. Ook hier kun je tekst, foto’s en video’s gebruiken om je product of dienst zo goed mogelijk te laten zien.

Om bezoekers verder te overtuigen, kun je reviews of klant-cases inzetten. Hierin laat je klanten aan het woord over jouw bedrijf. Heb je foto’s van de klanten in kwestie, of van de inzet van je product bij de klant? Laat die dan zeker zien!

Vertel tot slot ook iets over jezelf. Wie ben je en waarom moeten bezoekers met jou zaken doen.

Footer

In de footer, het onderste gedeelte van je one page website, vind je vaak contactgegevens terug. Je post- of bezoekadres, telefoonnummer en e-mailadres zijn basisgegevens die op elke website thuis horen.

De footer van een one page website.

Je kunt dit aanvullen met een routekaartje via Google Maps en eventueel een contactformulier. Of laat bezoekers inschrijven voor je nieuwsbrief.

Ook links naar je (zakelijke) sociale profielen worden vaak in de footer van een one page website geplaatst.

Maak gratis een one page website!

Met Sitebuilder maak je zelf een one page website. Het mooie is dat er verschillende kant-en-klare templates voor dit type websites in Sitebuilder zitten. Die kun je zo gebruiken.

Een single page website maken met Sitebuilder is bovendien gratis. Probeer het zelf via het Control Panel van je hostingpakket, of test de demo-versie.

Tessa

Tessa zorgt er als UX/UI designer voor dat alle omgevingen van Hosting2GO zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn. Daarnaast creëert zij voor jou de beste templates in Sitebuilder!