Website maken: zelf doen of laten doen?

logo
door: Guido 05-02-2015| Leestijd: 8 minuten| Categorie: Webdesign

Zelf een website maken of een website laten maken was nog nooit zo eenvoudig! Maar waarom zou je dit doen? Nog niet zo lang geleden was het bouwen en onderhouden van een website alleen weggelegd voor de technische elite.

Webdesigners waren dun gezaaid en de enkeling, die onder de knie had hoe je webpagina’s kon creëren met HTML-code, profiteerde van het feit dat er nauwelijks concurrentie bestond, door peperdure tarieven te hanteren.

Wij leggen uit waarom een eigen site maken erg handig kan zijn.

Website laten maken

Omdat de bouw van een website een hoge investering in studie en tijd met zich meebracht, lieten velen het aan experts over. Dat is inmiddels verleden tijd.

Dankzij nieuwe technologie, lagere kosten en slimme vindingen is een website maken voor iedereen haalbaar geworden.

Zelf een website maken steeds eenvoudiger

Het bouwen van een professioneel ogende site is zo eenvoudig dat het eigenlijk voor niemand meer een bezwaar hoeft te zijn.

De enige serieuze vraag die nog overblijft is: waarom zou je?

Een website maken voor een Timmerbedrijf

Waarom zelf een website maken?

Er kunnen allerlei redenen zijn om een eigen website te willen hebben: voor werk, privégebruik of gewoon voor de lol.

In dit artikel behandelen we eerst een aantal voor de hand liggende redenen om zelf te beginnen aan de bouw van je eigen website. We bespreken ook de voordelen die dat voor je oplevert.

Winst via het web

Tegenwoordig staat iemand die een eigen bedrijf heeft, maar geen website, meteen op een achterstand ten opzichte van de concurrentie. Dan hebben we het niet alleen over grote bedrijven als Hema of Microsoft.

Ook een timmerman of fotograaf bijvoorbeeld zal steeds vaker merken dat zijn concurrenten hem de loef afsteken.

Dat verandert als hij een website heeft laten maken waarop te zien is welke diensten hij aanbiedt, in welk gebied hij opereert en hoe hij te bereiken is. Een eenvoudige website maken volstaat dan.

Online verkopen met je eigen website

Vooral wanneer je producten te koop aanbiedt, kan een website je helpen om omzet te verhogen. Stel je eens voor dat je, in plaats van jouw directe omgeving, opeens het hele land of zelfs de hele wereld tot je klantenkring kunt rekenen.

Door een website te maken is dat mogelijk.

Een eigen website maken wekt vertrouwen

Ook als je geen fysieke producten verkoopt, kan een website van onschatbare waarde zijn om jouw bedrijf onder de aandacht te brengen.

Zelfs een eenvoudige site waar je geen omkijken naar hebt, kan nuttige informatie opleveren voor iemand die via een zoekmachine als Google op jouw naam stuit.

Het kan ook vertrouwen in je bedrijf inboezemen; een potentiële klant die iets op het web kan vinden over je bedrijf en wat het presteert, zal eerder geneigd zijn gebruik te maken van jouw diensten.

Een website laten maken? Zorg dan altijd dat je gevonden kunt worden in zoekmachines!

Iemand die interesse in je bedrijf heeft, maar er op internet geen informatie over kan vinden, krijgt geen goede indruk van je professionaliteit.

Dat kan het imago van je onderneming schaden. Voor de meeste bedrijven is het raadzaam een website te hebben, al is die nog zo klein of eenvoudig.

Aan de andere kant kan een verouderde, langzame of slordige website juist schadelijk zijn voor de reputatie van je bedrijf. Aan de hand van de tips en trucs die we in dit weblog bespreken, ben je in staat een goed uitziende en praktisch bruikbare website te maken.

Als je site eenmaal online staat, zit je werk er nog niet op. Het is van minstens even groot belang dat je de inhoud regelmatig ververst en ervoor zorgt dat alles goed blijft werken.

Verkoop jezelf

Om te profiteren van een eigen website hoef je trouwens geen bedrijf te hebben. Wellicht werk je voor een plaatselijke club of vereniging of speel je in een band.

In zulke situaties komt een website, blog of online nieuwsbrief natuurlijk prima van pas. Zo kun je makkelijk in contact komen met grote groepen mensen of nieuwe belangstellenden.

Als lid van een boekenclub kun je via jouw site andere leden op de hoogte houden van de tijd en locatie van bijeenkomsten. Ook kun je informatie geven over de club en nieuwe leden aanmoedigen om een keertje langs te komen.

Zelfs als je niet op een dergelijke wijze actief bent, kun je de vruchten plukken van een eigen website.

Website maken als uitlaatklep

Zoek je een uitlaatklep als schrijver? Een eigen blog of een online dagboek biedt dan uitkomst. Misschien heb je een bepaalde hobby, zoals platen verzamelen of klassieke auto’s restaureren.

Een website laten maken over je hobby… daarmee kun je laten zien wat je hebt bereikt. Wellicht kom je op die manier zelfs in aanraking met mensen die dezelfde interesse hebben.

Via de informatie op jouw website kunnen ze dan contact met je opnemen.

Hoewel een website in principe zichtbaar is voor miljoenen mensen overal ter wereld, kun je ook een privégebied op internet creëren waar alleen jij en jouw vrienden en familie bij kunnen.

Een website maken als persoonlijk webblog

Misschien wil je een fotogalerie creëren om foto’s te delen met familieleden die in het buitenland wonen, of wil je jouw kennissen op de hoogte houden van de laatste nieuwtjes.

Om zoiets te realiseren hoef je niet eens veel geld uit te geven, een website maken kan zelfs gratis en in vele kleuren!

Er zijn honderden redenen om een eigen website te beginnen. Het proces waarmee je een website bouwt, kan op zichzelf al reden genoeg zijn.

Het is heel bevredigend om te zien hoe je site tot stand komt en daarna de door jouw gecreëerde pagina’s te bekijken via het wereldwijde web.

Stel eerst een plan op

Wat je motieven ook zijn, het is van belang dat jouw website een bepaalde bedoeling heeft.

Bedenk wat je wilt bereiken. Wat moet de boodschap van de website zijn? Onafhankelijk van de hoeveelheid tijd die je erin wilt steken; denk na over je website, voordat je jezelf waagt aan webdesign software.

Een vel papier en een pen zijn alles wat je nodig hebt voor de eerste stappen.

Website laten maken met (professionele) hulp

Iemand met een kleine onderneming is niet altijd in staat om zelf een website te maken. Gelukkig zijn de kosten van een professionele website de laatste jaren gedaald.

Via zoekmachines kun je heel makkelijk een plaatselijke ontwerper vinden die zijn of haar diensten voor een bescheiden bedrag aanbiedt.

Je kunt het natuurlijk ook zelf proberen. Via het Hosting2GO weblog laten we je onder meer kennismaken met de diverse facetten van het maken van een website.

Daarmee bespaar je niet alleen geld, maar je houdt de controle over jouw site. Bovendien krijg je inzicht in de wijze waarop online zaken doen functioneert.

Doe inspiratie op bij andere websites

Kijk eens naar websites van anderen om inspiratie op te doen. Zie je bepaalde onderdelen of stijlen die je bijzonder aanspreken?

Wees niet bang om ideeën te ‘lenen’, zolang je maar geen kopie maakt van de site van iemand anders.

Als je eenmaal duidelijk voor ogen hebt hoe jouw site eruit moet zien en waar hij over moet gaan, dan moet je beslissen hoe je dat gaat realiseren.

Er zijn allerlei manieren om een website te maken; van gratis te downloaden HTML-templates waarvoor weinig of geen kennis van webdesign nodig is, tot een met de hand gebouwde site. Bijvoorbeeld met ruwe HTML– of PHP-code.

Content Management Systeem gebruiken

Wil je eenvoudig een eigen professionele website maken? Dan kun je ook kiezen voor een content management systeem (CMS) zoals Joomla, WordPress of Magento.

Je hebt bij Hosting2GO altijd de beschikking over een aantal Web Apps, waarmee je met een paar klikken deze en andere CMS’en kunt installeren.

Sitebuilder template voorbeeld

SiteBuilder is bovendien een uitstekende manier om, zonder technische kennis, toch een professionele website te maken. Welke weg je bewandelt, is afhankelijk van hetgeen je wil bereiken en hoeveel tijd en geld je ervoor over hebt.

Meer over SiteBuilder ❯❯

logo
Over: Guido

Guido heeft een voorliefde voor WordPress en video. Logisch dat video’s over WordPress hem helemaal enthousiast maken. Hij schrijft, filmt, monteert en is daarnaast de vraagbaak voor de mensen van de Hosting2GO Helpdesk.